Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Prevaranti Splićanki s računa skinuli 70.000 eura

Prevaranti Splićanki s računa skinuli 70.000 eura

Policija savjetuje kako se zaštititi

Splitska policija je zaprimila prijavu žene koja je ostala bez 70.000 eura. Navela je da su je na mobitel kontaktirale nepoznate osobe, te joj rekle da će joj isplatiti dobit od trgovanja kripto valutama u iznosu od preko 50 tisuća američkih dolara te joj potom dostavili poveznicu. Nakon što je otvorila poveznicu, slijedila je upute i tako dozvolila preuzimanje kontrole nad mobitelom. Nakon toga su joj s računa izvršili transakcije preko aplikacije za mobilno bankarstvo u iznosu većem od 70 tisuću eura.

Iz policije kažu kako se u ovom slučaju radi o phishing prijevari koja je prošle godine bila najučestalija računalna prijevara.

'Stoga, upozoravamo građane da detaljno pročitaju sljedeće savjete i da ih zapamte jer tako uvelike mogu smanjiti rizik da postanu žrtve internetske prijevare:

- nikada nemojte odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve) drugim osobama

- nikada ne instalirati aplikacije na mobitel/računalo za koje ne znate čemu službe, posebno one koje omogućuju drugim osobama pristup vašem uređaju (kao npr. Anydesk i Supremo Mobile Assist)

- budite sumnjičavi prema obavijesti da ste sretni dobitnik neočekivane nagrade ili ulaganja koje ste davno učinili ili uopće niste učinili!

- ako ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!

- u slučaju da prodajete predmete preko interneta, kupcu je potrebno dostaviti samo IBAN broj vašeg računa za koji želite uplatu;

- budite vrlo oprezni s ponudama za unosne investicijske mogućnosti i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi,

- ako se odlučite za investicije putem interneta provjerite je li hrvatski regulator+ (HANFA) dala odobrenje toj instituciji za poslovanje na području RH.

S obzirom na to da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju 'SafetyNet- Bitka za sigurnost'.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

 Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/', zaključuje policija.

Vaša reakcija na temu