Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIZEFISH Provodi se projekt koji treba potaknuti hrvatska i talijanska mala poduzeća na veću angažiranost u ribarstvu

PRIZEFISH Provodi se projekt koji treba potaknuti hrvatska i talijanska mala poduzeća na veću angažiranost u ribarstvu

Primarne aktivnosti PRIZEFISH projekta usredotočene su na razvoj i implementaciju inovativnih ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću koju donose eko oznake kako bi se osigurala ekonomska, ekološka i socijalna održivost ribarskog sektora

Provedba projekta 'PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market added-value Adriatic fish products', koji se financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020., započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak se očekuje 30. lipnja 2021. godine. 

Vodeći se općim ciljem projekta da se potaknu hrvatska i talijanska mala i srednja poduzeća te organizacije proizvođača na veću angažiranost u ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda, kako bi se osigurala konkurentnost tih proizvoda, ne samo na domaćem tržištu, već i na međunarodnom, u Splitu je 16.,17. i 18. rujna JU RERA Splitsko–dalmatinske županije organizirala drugi sastanak na kojem su sudjelovali svi projektni partneri. Tijekom trodnevnog sastanka održani su i bilateralni sastanci projektnih partnera, iznijelo se zajedničko izvješće o napretku projekta te se raspravljalo o financijskim pitanjima i stanjima postignuća prema ciljnim grupama projekta.


Nositelj projekta je Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni. Ostali partneri su: Zadarska županija, Nacionalno istraživačko vijeće (Rim), ASSAM - Agencija za usluge poljoprivrednog sektora regije Marche, CESTHA – istraživački centar za očuvanje staništa, Srednja škola 'Remo Brindisi', Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku – OGS, Ribarska zadruga Omega 3, Ribarska zadruga Istra, Organizacija proizvođača školjkaša Venetskog mora (Jadransko more)-Venecija, Ministarstvo poljoprivrede, Regija Emilia Romagna (Bologna), dok su iz Splitsko-dalmatinske županije kao projektni partneri uključeni Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split).

Ukupan proračun projekta iznosi 23.547.613,29 kuna, dok je proračun Javne ustanove RERA 595.797,90 kuna od čega je 85% bespovratnih sredstava Europske unije.

- Primarne aktivnosti PRIZEFISH projekta usredotočene su na razvoj i implementaciju inovativnih ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću koju donose eko oznake kako bi se osigurala ekonomska, ekološka i socijalna održivost ribarskog sektora. To je u skladu s ambicioznim općim ciljem projekta kojim se premošćuju teritorijalni izazovi da bi se razvio prekogranični lanac opskrbe, ali i sustavnog razvoja proizvoda kako bi se kapitalizirala prekogranična inovacija u svrhu dugoročnog povećanja ekonomske, ekološke i socijalne održivosti u obalnom području Jadrana - poručuju iz JU RERA. 

Cilj PRIZEFISH projekta sažet je u krilatici 'Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more!', a više se može doznati na službenoj stranici: https://www.italy-croatia.eu/


Vaša reakcija na temu