Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PROGNOZA Nova promjena vremena u noći na nedjelju

PROGNOZA Nova promjena vremena u noći na nedjelju

Danas na Jadranu sunčano uz buru

Anticiklona nad Sibirom zadržava ciklonalni prodor s Atlantika i usmjerava ga prema jugu. Ciklonalni vrtlog prostire se od Skandinavije do zapadne Europe. Naši krajevi se nalaze na prednjoj strani ciklone i visinsko strujanje je trenutačno jugozapadnog smjera. Premještanjem ciklone prema istoku visinsko strujanje će promijeniti smjer na zapadno pa sjeverozapadno. Očekujemo novi prodor hladnog nestabilnog zraka u subotu navečer te u nedjelju, najavljuje meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak

Nestabilan zrak koji je donio kišu u planinama snijeg i pad temperature pomaknuo se nad istočni Balkan i Crno more. Hladan zrak donio je porast tlaka zraka i djelomično razvedravanje. Vedra noć pogoduje hlađenju tla i mjestimično formiranju takozvane radijacijske magle koja nastaje uslijed brzog i jakog hlađenja podloge i prizemnog sloja zraka te dolazi do kondenzacije vlage u vodenu paru koju nazivamo maglom.

Na Jadranu puše mjestimice jaka bura, a na krajnjem jugu Jadrana jutros je još bilo povećane naoblake i kiše, zaostatak fronte koja se premjestila nad istočni Balkan.

Jutros je u unutrašnjosti bilo hladno. Temperatura zraka na 2 metra visine u meteorološkom zaklonu bila je od - 6 do 0 stupnjeva Celzija, a pri tlu na 5 centimetara visine izmjereno je od -10 u Slavoniji do -1 u Splitu. Na Jadranu temperatura zraka ispod 10 stupnjeva Celzija te i uz slabu buru osjet hladnoće je temperatura niža i za 2 do 3 stupnja.

Danas će u unutrašnjosti nakon dizanja magle biti sunčano. Na Jadranu sunčano uz buru koja će poslijepodne slabiti i preći u sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura na kopnu oko 5, na Jadranu od 10 na sjevernom dijelu do 13°C na jugu.

Poslijepodne i navečer kao najava nailaska promjene vremena sa zapada će zapuhati vjetrovi jugozapadnog smjera.

U noći na nedjelju prognozira se porast naoblake sa zapada, kiša na Jadranu, a u planinskim krajevima susnježica i snijeg.

U nedjelju u unutrašnjosti oblačno s kišom i snijegom. Kiša će u unutrašnjosti prelaziti u snijeg. Na Jadranu su uz obilnije oborine moguće grmljavinske nevere.

U ponedjeljak smirivanje vremena, prestanak oborina i djelomično sunčano, ali hladnije vrijeme s temperaturama oko 0, a na Jadranu oko 6 stupnjeva.

Za snjegoljupce visine snijega na meteorološkim postajama DHMZ-a su: Zavižan 28 centimetara, Begovo Razdolje 24 centimetra, Parg-Čabar 20 centimetara, RC Puntijarka (Medvednica) 17 centimetara, Delnice 12 centimetara, Crni Lug - NP Risnjak 4 centimetra.

Vaša reakcija na temu