Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROJEKT VRIJEDAN MILIJUNE 'Ne očekujemo da ćemo bolest suzbiti ili izliječiti, ali cilj moderne medicine je produžavanje vijeka zdravlja'

PROJEKT VRIJEDAN MILIJUNE 'Ne očekujemo da ćemo bolest suzbiti ili izliječiti, ali cilj moderne medicine je produžavanje vijeka zdravlja'

Provedba je počela prije dva tjedna edukacijom edukatora

U prostorima Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) u Splitu predstavljen je projekt ‘PROMISE- Personalized Medicine Inquiry-Based Education’ kojim će se budući liječnici i znanstvenici obučavati u području P4 medicine.

- P4 medicina obuhvaća personaliziranu, prediktivnu, participativnu i preventivnu medicinu kojom se odnos prema zdravlju i bolesti u potpunosti mijenja. Medicina dolazi u službu zdravlja, a ne kao reakcija na bolest. Upoznavanjem raznih aspekata P4 medicine učimo  kako zadržati zdravlje. Preventivni programi trenutno najčešće znače rano hvatanje bolesti, a zapravo bi najviše trebalo raditi na promjeni stila života i promjeni prehrane, koja dramatično utječe na vjerojatnost pojave neke bolesti - kaže Branka Bernard, znanstvena koordinatorica MedILSa i voditeljica projekta.

Projekt je vrijedan dva milijuna kuna i financiran je sredstvima Erasmus+ programa. Rok za provođenje je dvije godine, a uz MedILS su partneri na projektu su: Sveučilišta u Split i Zagrebu, Sveučilište Pompeu Fabra iz Barcelone, Europska udruga za personaliziranu medicinu iz Bruxellesa i Tamara Milošević, stručnjakinja u području razvoja inovativnih metoda podučavanja.

- Ne očekujemo da ćemo bolesti moći suzbiti ili izliječiti, ali vec odgađanje bolesti, odnosno produžavanje onoga što zovemo vijek zdravlja cilj je moderne medicine. S druge strane, kada bolest dođe, kroz personalizirani pristup gradimo razumijevanje kako karakteristike pojedinca, njegove genetske osnove i fiziološka jedinstvenost ili njegov stil života utječu na ishod terapijskog pristupa. Tu pacijenti preuzimaju važnu ulogu i mogu pomoći znanstvenicima u procesu povezivanja pojave bolesti koja će se dogoditi za deset godina s našim navikama i stanjem organizma danas. 

Dodaje kako je bitno razvijati svijest građana o važnosti sudjelovanja u znanstvenim istraživanja, pogotovo ako građane slijedimo kroz duži niz godina. Takva istraživanja mogu otkriti koji su rani pokazatelji predispozicije na bolest, koja može doći puno kasnije. Ističe i kako je u cijelom projektu važna suradnja s Ozrenom Polašekom, pročelnikom Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu voditeljem jednog od naših najuspješnijih znanstvenih projekata – '10.001 Dalmatinac. To je Biobanka koja je nevjerojatno blago za znanstvenike, jer oni mogu na tim podacima mogu raditi istraživanja unutar svoje domene.

- Kroz ovaj studijski program student će upoznati sve dionike koji su u ovaj proces uključeni. Student će tako osobno morati otići do Udruge pacijenata, razgovarati s pacijentom, intervjuirati, I staviti ono što nauče na fakultetu u odnos prema onome što pacijent treba ili od njega očekuje. Student će razgovarati I s političarima koji donose zakone na razini Europe, jer je ovo europski projekt. Student tako ne prima samo znanje već ga stavlja u širi društveni kontekst - kaže Bernard.

Projekt je započeo prije dva tjedna, krenula je edukacija edukatora, a i u tijeku su i radionice za izradu kurikuluma za ovaj program.

- Ovo nije samo edukacija za studente ovo je prilika nama kao nastavnicima da se unaprijedimo i da sudjelujemo u jednom potpuno novom i inovativnom načinu obrazovanja. I naravno studenti koji upišu ovaj program imat će neke prednosti , li će ih osjetiti i oni iz budućih generacija. P4 medicina je jedno novo znanstveno područje koje se ubrzano razvija i interdisciplinarno se razvija. Studenti koji završe ovaj program bit će kompetitivni na tržištu rada i mislim da će im svima to koristiti - zaključuje kaže Rosa Karlić sa Sveučilišta u Zagrebu.

U programu će moći sudjelovati studenti medicine sa studija u Splitu, studenti farmacije i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i studenti sa sveučilišta Pompeu Fabra iz Barcelone.

Vaša reakcija na temu