Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROSVJED U DUGOM RATU: 'Želimo sigurne linije do škole i posla'

PROSVJED U DUGOM RATU: 'Želimo sigurne linije do škole i posla'

Stanovnici općine Dugi Rat danas su prosvjedovali zbog odluke Općinskog vijeća o nepotpisivanju novog ugovora s Prometom

Općinsko vijeće Dugog Rata u petak, 14. lipnja, izglasalo je da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje. Razlog je bio isključivo financijske prirode, s obzirom na to da su dosad plaćali Prometu 350 tisuća kuna godišnje. Usluge Prometa koristili su uglavnom učenici i stanovnici zaposleni u Splitu s područja općine koja broji više od 7 tisuća stanovnika. Kako nam je još prošlog tjedna rekao načelnik Roglić usluge prijevoza trebao bi preuzeti lokalni prijevoznik Dalmatinac.

Međutim, ta priča stvara problem pretežno učenicima koji su danas organizirali prosvjed ispred zgrade Općine. Kako nam kažu, nije problem doći u Split već sama vožnja i stajanje na stanicama po gradu za koje trenutno nitko osim Prometa nema koncesiju. Iz Općine su najavili kako će Dalmatinac preuzeti linije Prometa u potpunosti.

- Pohađam Tehničku školu u Splitu i kada idem s Prometovim autobusima mogu izaći na stanici odmah ispod škole. Bude svako jutro ista shema, a s autobusima Dalmatinca sam se vozio prošle godine i prebacio sam se zbog problema što nisam mogao izaći blizu škole. Morao bih šetati 15 do 20 minuta i onda ako bi bila gužva kod Lava zakasnio bih još u školu nekoliko minuta. Zato sam se poslije prebacio na šezdesetku s kojom bih izašao odmah ispod škole i uvijek došao na vrijeme. Sad zbog ovog problema s autobusima nisam siguran kako ću ići na praksu ljeti. Ne znam kako ću dolaziti do tamo jer nemam svaki dan za plaćati karte do Brda, gdje mi je praksa, a to je na skroz drugom dijelu grada. Iz Općine nas uvjeravaju da će Dalmatinac uvesti nove linije, a koliko znamo oni nemaju pravo stajanja na stanice u Splitu. Nama zapravo nije ni bitno tko će biti prijevoznik, nego nam je važno da imamo osigurane linije do prakse, škole. Želimo da to bude sigurno bez da nam prijeti udaranje auta zbog stajanja na divljim stajanjima, bez da moramo šetati velike udaljenosti po kiši ili jakom suncu - rekao nam je sedamnaestogodišnji Marin Kalac, jedan od inicijatora prosvjeda u Dugom Ratu.

Marinov prijatelj Duje Jeran (17) dodaje da ih najviše ljuti što nitko nije pitao stanovnike za mišljenje o ovoj situaciji.

- Ova odluka se donijela u tajnosti. Glavni razlog navode da se nema novaca za platiti Prometu jer traže veću godišnju naknadu. Mislim da to sve nema nikakvog smisla za nijednu stranu jer tu najviše ispaštamo mi, stanovnici općine Dugi Rat. Đaci idu u školu, ljudi idu na posao s Prometom i znače nam te linije. Nije nam toliko problem doći do Splita jer to možemo i s Dalmatincem, ali nije poanta doći na Pazar, nego i ostali dijelovi grada. Opet, iako nam obećavaju, ne vjerujem da će te nove linije biti toliko učestale i raznolike kao što ih promet ima - zaključio je Jeran.

Rekli su nam da su i htjeli razgovarati s nekim iz Općine, ali im je rečeno da su na godišnjem. Kako će ova odluka utjecati na živote stanovnika općine Dugi Rat vidjet će se tek od 1. srpnja kada Prometovi autobusi prestaju stajati na stanice na području ove općine.

Vaša reakcija na temu