Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Puljak odobrio nova zapošljavanja Park šumi Marjan

Puljak odobrio nova zapošljavanja Park šumi Marjan

Natječaj će biti raspisan za koji dan

Gradonačelnik Ivica Puljak je početkom ovog tjedna blagoslovio zahtjev Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan za zapošljavanjem dodatne radne snage. 

Javna ustanova već godinama nema stručnog voditelja na što je obvezuje Zakon o zaštiti prirode, pa će uskoro biti objavljen natječaj za to radno mjesto i to na neodređeno vrijeme. Na duge staze se traže i dva čuvara prirode.

Prethodni gradonačelnik Andro Krstulović Opara je već u prvoj polovini prošle godine dao suglasnost za zapošljavanje više djelatnika i to stručnog voditelja, stručnog suradnika informatora i dvoje turističkih informatora za info-pult na dnu Botićevih skala. Naposljetku su popunjena samo dva radna mjesta na info-pultu i to na određeno, a uskoro i njima istječe ugovor.

Ovaj put će za sva radna mjesta biti objavljen javni natječaj. Tu je obavezu, podsjetimo, u izmjene statuta unijelo privremeno Upravno vijeće na čelu sa Srđanom Marinićem koje je tijekom ljetnih mjeseci ove godine i do formiranja službenog vijeća upravljalo Ustanovom.

Marinić, koji je trenutno na funkciji koordinatora za zaštitu i očuvanje park-šume, je obrazložio zašto su potrebna dodatna zapošljavanja.

- Stručnog voditelja moramo po zakonu imati, a nemamo ga. Što se tiče čuvara prirode, trenutno ih imamo troje, a događa se da je konstantno netko na bolovanju. Evo sada imamo situaciju da je jedan na bolovanju, drugi na godišnjem i radi samo jedna osoba, pa se po tom pitanju nastoji uvesti malo reda. Javna ustanova je zatražila suglasnost i za vozača D kategorije i inženjera šumarstva. Za obje pozicije uskoro istječu ugovori na određeno, a Ustanova ih mora imati - kaže Marinić.

Njegove riječi potvrdio je i ravnatelj Stipe Mušura kojeg smo upitali kada će natječaj. 

- Tek smo prekjučer dobili suglasnost, pripremamo dokumentaciju i natječaj bi trebao biti danas, sutra. Svakako, sve će biti transparentno i u skladu sa zakonom i našim statutom. Potrebu za dodatnim čuvarima prirode imamo neovisno o spomenutim bolovanjima i godišnjima; zbog same površine koju pokrivamo potrebna su nam još dva za nesmetano funkcioniranje - obrazlaže Mušura. 

Javna ustanova trenutno ima 61 zaposlenu osobu, a novim zapošljavanjima ta brojka će se popeti na 66, pa smo ravnatelja upitali planira li se smanjenje broja zaposlenih na drugim radnim mjestima.

- Neće biti nikakvih otkaza, ali očekujemo da će se broj zaposlenih smanjiti prirodnim odljevom. Istjecanjem ugovora na određeno vrijeme ćemo vidjeti postoji li još potreba za tim radnim mjestom, a imamo i zaposlenika koji će uskoro u mirovinu. Želim naglasiti i da se naši zaposlenici mogu prijaviti na ove javne natječaje, baš kao i bilo tko tko ispunjava uvjete, pa možda dio pokrijemo i unutarnjim kadrovima - kaže Mušura. 

Za sada mu nova sistematizacija radnih mjesta ili restrukturiranje Ustanove nije u planu.

Što se tiče zaduženja i uvjeta za spomenuta radna mjesta, prema Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu, posao stručnog voditelja obuhvaća vođenje stručnog rada Ustanove, predlaganje provođenja i koordiniranje istraživanja, praćenje i proučavanje stanja prirode, planiranje i predlaganje mjera zaštite, suradnja s nadležnim tijelima u zaštiti kulturnog dobra na zaštićenom području. Stručni voditelj će pratiti i odvijanje svih oblika djelatnosti u park-šumi, a bit će odgovoran i za ostvarivanje stručne razine zaštite.

Za ovo je radno mjesto neophodan visoki stupanj stručne spreme iz prirodnih, biotehničkih, biomedicinskih i tehničkih područja te radno iskustvo od najmanje pet godina. 

Za čuvara prirode drugog stupnja je dovoljna srednja stručna sprema iz prirodnih, biotehničkih, biomedicinskih, tehničkih ili društvenih područja, jedna godina radnog iskustva, položen stručni ispit te stručna osposobljenost za rad s motornom pilom. 

Natječaji sa svim uvjetima će, prema riječima ravnatelja Mušure, biti objavljeni ovih dana u Narodnim novinama, medijima i na web stranici Javne ustanove.

Vaša reakcija na temu