Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Janno Nivergall from Pixabay RAD DO PONOĆ Izglasana odluka o noćnim klubovima u povijesnoj jezgri, zamjenik pozvao ministra da 'izađe iz ormara'
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

RAD DO PONOĆ Izglasana odluka o noćnim klubovima u povijesnoj jezgri, zamjenik pozvao ministra da 'izađe iz ormara'

Sat vremena se raspravljalo

Gradski vijećnici usvojili su odluku o skraćivanju radnog vremena noćnih klubova do ponoć u povijesnoj jezgri, odnosno, konzervatorskoj zoni A. Zamjenik Bojan Ivošević je uvodno obrazlagao odluku koja je prošla javno savjetovanje.

- Mladi Šveđani su ove godine izabrali Split za nekakvu neformalnu ekskurziju, svjedočili smo neprimjerenim scenama za naš grad. Srećom, za narednu su odlučili otići u Palmu de Mallorcu. Pozivamo vas da podržite ovu odluku kojom koristimo krajnje napore za uvesti red - rekao je  Ivošević.

HDZ-ov Tomislav Šuta je pitao o strategiji i koji im je plan.

- Ovako jedan ugostiteljski objekt može raditi, drugi ne. Otvara se sumnja da se nekome pogoduje - iznosio je Šuta. 

Da se Šuta ponaša kao da ima dijete kraj utičnice, a traži strategiju, umjesto da reagira, smatra Ivošević.

- Ako vama nije jasno da noćnim klubovima nije mjesto u povijesnoj jezgri, nemam što objašnjavati. Naučio sam da mišljenja ministarstva ne znače ništa. Imam još u ladici mišljenje da se ne smiju maknuti štandovi s Istočne obale. Vidite li štandove? Iza mišljenja ne stoji ministar, nego neki 'ćato' - iznosio je u dahu dogradonačelnik.

- Tvrde da traže ušicu iglu za naš grad u sustavu kojega HDZ drži u šaci. Pitam vas kao predsjednika splitskog HDZ-a jeste li za rad noćnih klubova u jezgri. Da ili ne? Vaš stav recite. A nemojte se sakrivati iza mišljenja nekog ćate. I nemojte prati ruke jer su vam bliske  interesne skupine iz noćnih klubova - rekao je Ivošević među ostalim.

Šuta mu je uzvratio da je model Dubrovnika prihvatljiv, a ne ovo što radi splitska vlast. 

- Radite selektivan pristup i reagirate kako vam se netko sviđa. Prema jednima burno reagirate, a druge pokrivate - završio je Šuta.

Matijević je pitao ima li odluka o radnom vremenu temelje u zakonu ili nema.

- Hoće li biti tužbi za naknadu štete ako padne odluka zbog nezakonitosti? Imali smo par situacija gdje su vam padale odluke - iznosio je SDP-ovac.

Ivošević se 'razmahao'.

- Neka Glavina izađe iz ormara i kaže da Puljak neće određivati radno vrijeme ugostiteljskih objekata i neka se derneči - uskliknuo je zamjenik.

Matijević je na to uzvratio Ivoševiću.

- Upravo ste potvrdili ono što govorim da je ovo vaša igra s HDZ-om, a Split je talac. Imate pravo da je za stanje odgovoran HDZ, ali ne možete raditi na ovaj način, da se netko naplati na račun Splita. Nećete založiti Passata, a naći ćete način kako prebaciti odgovornost - smatra SDP-ovac.

HGS-ov Igor Stanišić je pak obrazlagao zašto se zatvaranjem dva noćna kluba neće uvesti red jer drugi, desetak metara dalje, mogu raditi. Tvrdi i da zamjenik to zna, te da su smanjivanjem štekata potjerali restoranske goste, a da su u gradu oni koji piju po zidićima.

Nakon podužeg izlaganja Ivoševića o onome što je ostalo iza mandata HDZ-a i HGS-a, riječ je uzeo Stanišić.

- Jedina razlika u onome što je ostalo iza mog mandata i vašeg je da su gosti u mom mandatu povraćali uz glasniju glazbu, a u ovom uz tišu - nasmijao je Stanišić sve vijećnike.

Nastavila se rasprava prepucavanjem, a na kraju je HDZ-ov Tomislav Prljević naveo da je zapanjujuća zamjena teza aktualne vlasti.

- Smatramo da ovakve odluke, ako su nezakonite, ne donose dobro građanima. Ne treba raditi političku dramu. Sukus svega je da izglasate što želite. Ako ova odluka ne prođe, vi ste odgovorni, a ne nikakva ministarstva. Nemam ništa protiv, ali ovo nije ispravno kako radite - zaključio je Prljević.

Igor Skoko, politički tajnik Centra je replicirao da će glasati za odluku jer smatraju da je dobra za građane.

- Uzmite telefon i nazovite Tončija Glavinu i recite mu da podržavate odluku. Tako ćete pomoći gradu - predložio je Skoko.

Prljević mu je odgovorio da je pomogao time što upozorava na nezakonitost.

- Kako vi mislite da funkcionira sustav? Da se lobira za nezakonite odluke. Radi toga se završava pred institucijama. To što  predlažete je nenormalno - smatra Prljević.

Ivošević je pročitao odredbu na koju se poziva u ovoj odluci i ne vidi problem u usvajanju.

Vijećnici Centra su podržali skraćivanje rada noćnih klubova u povijesnoj jezgri, vijećnici HDZ-a se nisu htjeli očitovati o 'nezakonitoj odluci'. Protiv su bili HGS-ovi Lidija Bekavac i Igor Stanišić.

Primijeni li se odluka, noćni klubovi Bojler i '305' ne bi mogli više raditi cijelu noć.

Vaša reakcija na temu