Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Rasprava o rebalansu se pretvorila u raspravu o Lećevici: 'Toliko je stresa i niskih udaraca da moraš biti dobar materijal da bi sve to izdržao'

Rasprava o rebalansu se pretvorila u raspravu o Lećevici: 'Toliko je stresa i niskih udaraca da moraš biti dobar materijal da bi sve to izdržao'

Moramo se izdignuti iz nekakvih predizbornih aktivnosti koje su pred nama i voditi računa o dobrobiti građana - rekao je Boban

Vijećnici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije prihvatili su rebalans proračuna po kojem su i prihodi i rashodi smanjeni za 68,7 milijuna kuna, odnosno za 6 posto. Većinom je riječ  o novcu koji je u proračunu planiran za izgradnju infrastrukture Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, ali budući da su sredstva osigurana iz projekta, kaže župan Blaženko Boban, nema potrebe da se plaćaju iz županijskog proračuna. Rasprava o rebalansu proračuna pretvorila se u još jednu raspravu o smeću i Lećevici.

- Ovaj današnji čin dovoza otpada s područja Vrgorca nije zbog performansa nego zbog nepoštovanja zakonske procedure. Nije normalno da se zatvara odlagalište koje ima 2,5 godine kapaciteta i po nalogu se šalje na više od stotinu kilometara dalje. Otpad može postati najveća kočnica razvoja turizma. Ovo je projekt o kojem se priča zadnjih 15 godina i ne možemo kriviti ovog župana. Ne postoji razlika između sinjskog i vrgoračkog odlagališta, isti su uvjeti. Meni je Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije bliže nego Lećevica, ako ne možete riješiti problem s otpadom, recite nam pa ćemo otići u Dubrovačko-neretvansku županiju.  Ja možda ne pašem jer ne nosim člansku iskaznicu, ali će građani Vrgorca platiti to - rekao je Ante Pranić.

Podržao ga je Miro Bulj.

- Činjenica je da je ovo suludo rješenje. Prevoziti otpad 120 kilometara i ugrožavati okoliš. Ova odluka je štetna i financijski i ekološki. Minimalno 100 posto će poskupiti ovaj način prijevoza, a ja poručujem da se taj otpad u Sinji i na sinjsko odlagalište odvoziti neće - rekao je Bulj.

Župan Blaženko Boban u svom je osvrtu na tijek rasprave zamolio vijećnike da u budućim raspravama zadrže dignitet.

- Vidjeli ste na što se svodi kad jutro krene po zlu, ovdje na svetom mjestu znanosti i na jednoj od najvažnijih sjednica Županijske skupštine gdje bi trebali raspravljati o projektima, zajedništvu za dobrobit svih građana. Moramo se izdignuti iz nekakvih predizbornih aktivnosti koje su pred nama i voditi računa o dobrobiti građana. Žao mi je što sam zadnjih dana etiketiran kao onaj koji kažnjava, na ovu Županiju ne treba bacati ono što nije odgovornost ove Županije - komentirao je Boban, dok je dožupan Ante Šošić detaljnije vijećnicima objasnio zbog čega se smanjuje stavka za izgradnju Centra u Lećevici za 70 milijuna kuna.

- Prilikom planiranja proračuna za 2019. u neprihvatljivim troškovima je bio trošak pristupne ceste, ali smo pregovorima i razgovorima uspjeli trošak opremanja Općine i trošak vodovodnog priključka financirati iz drugih izvora. Naime, 3. listopada je potpisan ugovor s Hrvatskim vodama, a već smo nekoliko puta razgovarali da se trošak pristupne ceste prebaci. Vi nekoga napadate zato što je građanima ušteđeno 70 milijuna kuna! Ne radi se o smanjivanju rashoda - rekao je Šošić.

Odgovorio je i na Pranićevo pitanje zbog čega ljudi odlaze s mjesta upravitelja Regionalnog centra čistog okoliša.

- Pogledajte kakva je atmosfera oko ovog projekta. To je ogromni stres, ja imam dva metra i meni je teško podnositi atmosferu u ovoj dvorani, toliko smo je 'ostrastili', toliko je niskih udaraca da moraš biti dobar materijal da bi to podnio. Praniću, vi stalno postavljate pitanje hoćemo li mi riješiti taj problem, kao da vi niste dio tog problema - zaključio je Šošić prije nego su vijećnici usvojili prijedlog rebalansa. 

Vaša reakcija na temu