Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Raste interes za Građanski odgoj među makarskim učenicima

Raste interes za Građanski odgoj među makarskim učenicima

'Krasno je vidjeti kako se naše djevojčice i dječaci interesiraju za teme koje bi trebale zanimati sve građane'

U Gradskoj vijećnici Grada Makarske održan je svečani prijem učenika osnovnih i srednjih škola s područja grada, koji su ostvarili značajan uspjeh na državnim i županijskim natjecanjima te njihove profesore, mentore i ravnatelje.

Priznanja su uručili gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i pročelnica Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Marina Puharić

Među učenicima je bila i prva generacija koja je pohađala Građanski odgoj u drugom polugodištu ove školske godine i upravo su oni imali najviše pitanja za gradonačelnika. Od načina funkcioniranja gradske uprave do radnog vremena i plaće gradonačelnika, učenici su pokazali velik interes za funkcioniranje grada.

'Krasno je vidjeti kako se naše djevojčice i dječaci interesiraju za teme koje bi trebale zanimati sve građane. Rekli su kako su, prateći program Građanskog odgoja, puno naučili o toleranciji i međusobnom uvažavanju te što je jako važno, ponašanju na internetu i društvenim mrežama. Upravo je pokretanje takvih i sličnih tema bio cilj građanskog odgoja', poručio je gradonačelnik Paunović.

Pročelnica Puharić naglasila je kako je ponosna na brojnost i raznolikost uspjeha učenika:

'Hvala profesorima i mentorima koji nerijetko djeluju van svog djelokruga, a sve kako bi poticali izvrsnost i uspješnost đaka. Nagrađeni učenici su ponos Grada Makarske, a njihove nagrade ostaju motivacija nadolazećim generacijama.'

Podsjetimo, dvije makarske osnovne škole s provođenjem nastave Građanskog odgoja i obrazovanja počele su u drugom polugodištu aktualne školske godine. Za predmet se ukupno prijavilo više od 90 učenika, a iz škola poručuju kako sljedeće godine očekuju još veći interes. 

Kroz individualne, grupne i aktivnosti u parovima, te kroz različite oblike izražavanja, poput pisanja, crtanja i usmenog izražavanja, učenike se potiče na razmjenu mišljenja, iskustava te na zajedničko rješavanje problema. Cilj je, između ostaloga, stvoriti ozračje u kojem se potiče razvoj kritičkog mišljenja.

Iz škola naglašavaju kako učenici rado i opušteno sudjeluju u takvim oblicima rada jer nema pritiska od ispitivanja te klasičnog vrednovanja znanja pošto je Građanski odgoj i obrazovanje uveden kao izvannastavna aktivnost koja se ne ocjenjuje.

Vaša reakcija na temu