Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
REAKCIJA IZ BANOVINE Bezobrazni ste, gradonačelnik ne laže!

REAKCIJA IZ BANOVINE Bezobrazni ste, gradonačelnik ne laže!

Navode kako je Grad Split obavio sve što je u njegovoj moći za upis posebnog pravnog režima Park šume Marjan

Iz Banovine su reagirali na članak objavljen jutros na Dalmatinskom portalu i poručili da 'gradonačelnik ne laže!'

- U članku su iznesene neistine te se bezobraznim i neodgovornim konstrukcijama pokušalo građane dovesti u zabludu. Prisiljeni smo reagirati i istaknuti da je Grad Split obavio sve što je u njegovoj moći za upis posebnog pravnog režima Park šume Marjan, točno redoslijedom i načinom kako je gradonačelnik iznio na Tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita 29.7.2019. godine, za što je dostupan i stenogram - poručili su iz Banovine.

Potom su kronološki naveli kako je sve išlo. Evo što su napisali:

'Upis posebnog pravnog režima na području Park šume Marjan zatražilo je Gradsko vijeće Grda Splita zaključkom od 4.4.2018. godine. Javna ustanova Park šuma Marjan je sukladno zaključku i uputama gradonačelnika radila na pregledu svih katastarskih i vlasničkih čestica, ishođenju istih te je navedeno tijekom određenog vremena pripremila i dostavila Gradu. 

Gradske službe su pretraživale cjelokupnu dokumentaciju koju Grad ima u posjedu, objedinile je te započele razgovore s nadležnim tijelima vezano za nadležnosti te proces upisa posebnog pravnog režima: Uredom za katastar i Ministarstvom zaštite okoliša. Navedeno je komunicirano i udrugama koje su vezane za sanaciju Marjana i to nekoliko dana prije prikupljanju potpisa za sazivanje Tematske sjednice za upis posebnog pravnog režima (!)

Grad je nastavio rad na predmetu te je, na osnovu prikupljene dokumentacije, obavio sastanke s Uredom za katastar 16.7. i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike 24.7. na temu nadležnosti te dostatnosti predmetne dokumentacije za upis. Zaključeno je da bi svakako bilo važno navedenu dokumentaciju osvježiti službeno na trenutačno vrijeme te Grad isto naručuje od prethodnog izrađivača Geoprojekt d.d.

Sukladno činjenici da se radi o vrlo kompleksnom pitanju nadležnosti jer je osnivač park šume 1964. bio Zavod na državnoj razini, a Skupština Općine Split smanjila je granice 1988., dok je u suvremenoj RH nadležnost za proglašavanje područja park šume, a samim time i upisa posebnog pravnog režima za navedena područja prebačena na županiju, Grad traži službeno očitovanje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike 22.7. te kompletnu prikupljenu dokumentaciju dostavlja Ministarstvu, Uredu za katastar i Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda.

Ministarstvo se dopisom od 26.7., dostavljenog Gradu 29.7. očituje da je navedeno ipak nadležnost Županije te da ista mora dokumentaciju dostaviti katastru i sudu te započeti time formalno proceduru upisa.

Grad Split isti dan, 29.7. šalje dopis Splitsko-dalmatinskoj županiji na daljnje postupanje s priloženom dokumentacijom. Isto prosljeđuje i nadležnom Uredu za katastar i Zemljišnoknjižnom odjelu suda, te nastavlja rad na nadopuni i osvježenju dokumentacije naručenom od strane izrađivača društva Geoprojekt d.d.

Dakle, Grad Split je dostavio cjelokupnu dokumentaciju koju ima Uredu za katastar na znanje pri dostavi drugim tijelima, međutim, kako je i rečeno, Grad nema ovlasti podnijeti formalni zahtjev jer takav zahtjev ne bi bio valjan, te bi njegov zahtjev, a potencijalno i sam proces upisa, bio ništetan, te se isti ne bi mogao provesti.

Grad Split je napravio sve što je u njegovoj moći u formalnom smislu u vezi upisa posebnog pravnog režima Park šume Marjan, te će prikupiti i dodatnu potrebnu dokumentaciju o svom trošku za upis istog, ali formalno-pravno zahtjev mora podnijeti Splitsko-dalmatinska županija, a što je u potpunosti Gradonačelnik i jasno rekao na Tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita 29.7.2019. godine.'

Vaša reakcija na temu