Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: MIR ZA KRAJ Gradsko vijeće obilježila eksplozija zamjenika Ivoševića, dozivanje vijećnika, borba zakupaca iz Podruma...
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

VIDEO: MIR ZA KRAJ Gradsko vijeće obilježila eksplozija zamjenika Ivoševića, dozivanje vijećnika, borba zakupaca iz Podruma...

U 11 sati obrađeno 16 točaka dnevnog reda

20.00  - Sjednica je privedena kraju složnim izglasavanjem odricanja prava prvokupa za više nekretnina. Nešto više od 11 sati je trajala sjednica sa 16 točaka dnevnog reda, među kojima je desetak bilo formalne naravi. Pauza je bila zbog otkrivanja spomenika Smoji.

19.55 - Zoran Đogaš je pitao zašto nije na listi aneks zgrade Medicinskog fakulteta. Odgovoreno mu je da nije bio u fazi gotovosti, na što je Đogaš iznio sasvim suprotne činjenice.

- O kakvoj vi fazi gotovosti vi govorite? Pa to je jedini projekt koji je spreman! Sve dozvole ima! Od onog časa kad mi docirate, postajem emotivan, ima građevinsku dozvolu, vodoprivredni i komunalni doprinos je plaćen, pa neka javnost zna. O čemu se radi? O zlovolji ili čemu? - ljutit je bio Đogaš. 

Puljak je rekao da mu je žao što ne mogu svi projekti biti financirani, a ima ih lijepih. Đogaš traži pojašnjenje jer je rečeno da nije bio spreman. Voditeljica Ana Jerkunica se ispričala što je nezgodno rekla, ali da Medicinski fakultet nije bio visoko pozicioniran na listi kao drugi projekti. Zadatak je bio, dodala je, da gradonačelnici odrede prioritete. Đogaš je uzvratio da ipak ima sumnju da se nije biralo stručno, nego po političkoj odluci, što pokazuje upravo spremnost projekta Medicinskog fakulteta.

19.22  - Pred vijećnicima je nacrt ugovora s Ministarstvom EU fondova kojemu je još 55 milijuna eura bespovratnih za aglomeraciju kojoj je nositelj Split.

Sredstva namjeravaju uložiti u Žnjan, Dom mladih i škversku ambulantu.

18.48 - Prošla je odluka glatko, uz napomenu da se izbriše dio koji je ostao nakon 'copy - pastea' sasvim drugog materijala, što je uočio Matijević. Nakon desetak sati zasjedanja prešlo se pola točaka dnevnog reda. Istini za volju, vruće koje su izazivale raspravu su završene, tako da se očekuje brži ritam do kraja.

Goran Batinić iz Rast-a predstavlja projekt 'Za zeleni Split' kojem je okidač bio natječaj za pročistač, što je pokrenuo Tomislav Šuta tada kao direktor Vodovoda i kanalizacije. Grad Split se uključio u projekt EBRD-a tada, u mandatu Andre Krstulovića Opare, nastavljen u ovom mandatu. 

Šuta je otkrio i kako je sve krenulo.

- Ovo je dokument koji obuhvaća područje prometa, vode, krutog otpada... Niz zelenih politika koje provodi Europska banka za obnovu i razvoj. Sklopljen je u travnju 2020. godine i Vodovod je prilično sudjelovao, a Rast se kao naša agencija uključio. Dokument je dobiven besplatno, sretan sam da ga usvajamo - rekao je Šuta. Obratio se Puljku i rekao da prstom nije maknuo za ovaj dokument, ali da voli marketinški preuzimati zasluge.

18.30 - O izmjenama DPU-a sjeverno od Vukovarske ulice, odnosno križanju Lovrinačke i Vukovarske raspravljaju vijećnici nakon kratke debate o statutu Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan. Prema riječima v. d. pročelnika Tea Vojkovića riješit će se i pitanje vlasništva s HEP-om. Radi se o dodavanju rekreacijskih sadržaja.

18.00  - Vijećnici se vraćaju na radno mjesto, očekuje se nastavak sjednice.

Svi osim Markotića su se vratili. Odluka o cijeni zakupa štandova, uključujući umjetnike iz Podruma je prošla, zahvaljujući Barbiru koji se priklonio Centru.

Nakon drame čijem su razrješenju pomogle i pauze, nastavlja se sjednica raspravom o dopuni Statuta Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan.

Tomislav Šuta je predložio da izbace rečenicu o stjecanju dobiti, što je podržao i Domazet. Ivošević je odbio dok Domazet ipak želi da se pojasni, ili makne ili doradi.

Nitko ne sumnja u dobre namjere ni rad stručnih službi, ali mora biti jasno - obrazlagao je Domazet. 

Ipak, Puljak je urgirao, nije se dorađivalo. Odluka je usvojena.

16.15 - Vladajući su dozvali svoje vijećnike, htjeli su glasovati, ali onda je Šuta zatražio pauzu. Nije mu udovoljeno, nastavlja Domazet sjednicu. HDZ prosvjeduje, ipak je određena pauza. I to do 18 sati jer idu na otkrivanje spomenika Smoji. Glasanje će tada biti.

15.55 HGS-ov Igor Stanišić je kazao kako zamjenik Ivošević pokazuje osobnu netrpeljivost, a da je dogradonačelnik svih građana.

Nastavlja se kontinuitet suludih odluka. Evo, ja sam bio na ćevape, u jednom modulu je žena uzela narudžbu, u drugi išla po ajvar, ja sam se bojao da je neću vidjeti više - nasmijao je Stanišić.                     

Oporbeni vijećnici su napustili sjednicu, Domazet je proglasio pauzu prije nego utvrdi nedostatak kvoruma.

15.44 - Mostov Tihomir Galić se ironično osvrnuo na navode Radoslava Bužančića o ratu te da gradska uprava nema plan. Bivši SDP-ovac Damir Barbir kaže da trebaju pokazati socijalnu osjetljivost i da se ne smiju svi zakupci jednako tretirati.

15.35 - Šuta je pozvao Puljka da se uključi u rješavanje problema s umjetnicima iz Podruma.  Pozvao je na odgodu rasprave, da se omogući prijelazni period i razgovor sa zakupcima te nađe rješenje. Podržao ga je i HSP-ov Ante Grubišić

Matijević je rekao kako neće podržati stihijsku odluku u kojoj se nije vodilo računa o ljudima.

- Da se napravila alternativa kao na Pazaru, što je bilo dobro, podržao bih. To je vaša odluka, imate većinu, a mi ćemo gledati renesansu. Nije u redu da se skrivate iza konzervatora koji su upozorili na sigurnosni rizik zbog sukoba u Ukrajini. Jedva ste dočekali to, sada su vam stručni, a ranije nisu bili - kazao je Matijević.                                        

Zamolio je da se ljudima ponudi alternativna lokacija. Puljak je rekao da kao gradonačelnik stoji iza odluke o micanju štandova i da snosi odgovornost za to. 

Konzervatori su partneri i slažemo se s njima, ne tražimo alibi - kazao je Puljak. 

Matijević je pitao ima li plan za njih, a Puljak je rekao da će biti natječaj za prostore u jezgri za koje mogu konkurirati.

15.17 - Na inicijativu vijećnika, što je uvažio Domazet, obraća se umjetnik zakupac iz Podruma, Antej Jelenić.

Zamjenik Bojan Ivošević je uz mrmljanje u bradu nekih riječi, demonstrativno napustio vijećnicu.

- Dobili smo kategoriju UNESCO zaštite jer smo sačuvali život. I sada ako se isprazni, to je dobro? - govorio je Jelenić. 

Iznosio je i kako nitko s njima nije razgovarao, iako su tražili. Nije im se, kaže, omogućila komunikacija.

14.56 - Na rasporedu je rasprava o štandovima i štekatima koja se tiče i zakupaca u Podrumima. Umjetnik Antej Jelenić je zamolio da nazoči tijekom rasprave, što je prenio Mostov Josip Markotić, ali se ubacio dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Nakon početnih problema, Jelenić je ipak ušao u vijećnicu.

- Nije mu mjesto ovdje, zaradio je prijavu za remećenje javnog reda i mira jer je prekinuo program Platformata - kazao je Ivošević.

14.53 - Nakon pauze vijećnici raspravljaju o polugodišnjem izvršenju proračuna, je realizirano od planiranog. Inspirativna je bila Bekavac.

- Dovoljno je malo bolje pogledati i analizirati podatke koji zapravo potvrđuju ono što svi znamo i čemu svakodnevno svjedočimo, a to je da od svega što se obećalo, planiralo i reklo  - realiziralo se malo ili ništa - krenula je Bekavac.
 

Potom je nabrojala konkretno.
 

- Proračun se dobro puni i površnim gledanjem može se reći da se skoro ostvaruje u nekim planiranim veličinama. Ali, kad se pogledaju prihodi po vrstama onda se vidi da je razlog tome iznadprosječno ostvarivanje poreznih prihoda koji su u prvih šest mjeseci ostvareni za 10 milijuna eura iznad plana. Ti prihodi se događaju bez aktivnog rada i sudjelovanja gradske vlasti. S obzirom na to da se ovi prihodi ostvaruju iznad očekivanih, bitno je naglasiti da je ostvarivanje ovih prihoda rezultat Zakona koje donosi Sabor na prijedlog Vlade - krenula je.
 

Zatim je nastavila kako su prihodi od prodaje imovine ispod plana, zaduživanja još nema po ovome i ne treba. 

- Zašto ovo ističem? Razlog je što su se ovim fiktivnom i nerealnim prihodima i zaduživanjem trebala pokriti ona prazna obećanja. Nerealno planiranje i prazna obećanja se vide iz izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci. U obrazloženju piše 'zaduženje će se realizirati u drugom dijelu godine'. Ovo se, naravno, neće dogoditi jer niste u stanju potrošiti ni tekuće prihode bez zaduživanja, pa vam je na kraju polugodišnjeg razdoblja ostalo neutrošeno 17 milijuna eura - nabrajala je. 

Naglasila je kako ovaj višak nije rezultat racionalizacije, efikasnijeg i boljeg upravljanja, nego je rezultat nečinjenja. 

- Jedino što se uredno izvršava su plaće, službena putovanja, intelektualne usluge… dok su ulaganja i investicije izvršene sa svega 14,05 posto od plana, što je jako loše - izdvojila je. 

Sve je u fazama ili izvlaštenja ili idejnih projekata ili potrebe mijenjanja GUP-a ili imovinsko-pravnih problema, kaže, pa se postavlja pitanje zašto se takvi nepripremljeni projekti uopće stavljaju u proračun, a onda se planira zaduživanje za nešto što se ne događa niti se može dogoditi u ovoj proračunskoj godini.
 

Bekavac je izdvojila i realizaciju po upravnim odjelima urbanizam i izgradnja su na 18,78 posto, Služba za razvoj Grada 15,33, 
Upravni odjel za gradsku imovinu 34,74 posto...

Dodala je i kako je još zanimljivija (ne)realizacija odnosno nerealizacija po planiranim projektima.


- Novi vrtići slabo i ništa, pa tako na Kili od planiranih 1,6 milijuna eura je realizirano 51 tisuća eura, Žnjan je u stanju mirovanja jer se čeka, kako piše 'možebitno izvlaštenje' - govorila je. 

Potom je za rekonstrukciju Rusulice u tijeku izrada glavnog projekta, kupnja zemljišta za vrtić na Žnjanu je nula eura izvršenje, za Pujanke od 1,5 milijuna eura planiranih je realizirano 25 tisuća eura.

- Još će se roditelji načekati, ali kako kaže gradonačelnik 'sva su djeca upisana u vrtić' pa čemu onda žurba - bocnula je Bekavac.           

Izdvojila je i kako je za kupnju zemljišta za izgradnju osnovnih škola realizirano nula od planiranih 4 milijuna eura.

Čemu onda zaduživanje u drugom dijelu godine kako ste napisali kada projekata nema? - pita (se).        


Nabrajala je još niz nerealiziranih planova  te naglasila i kako su socijalne naknade skoro na nivou prethodne godine.

- Novac se ne troši za što je namijenjen, oročava se, a građani sve siromašniji. Zaključak je da ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Puljkom jednostavno rečeno niti zna raditi niti će išta napraviti. Treća godina mandata vam je, a iza vas jedna je velika nula. Unazadili ste Split koji na čelu s vama jedino može izgubiti primat drugog grada u državi. Nadam se da naši sugrađani vide sada koja je greška napravljena za grad kada su vas izabrali te broje dane do isteka vašeg mandata. Još malo - završila je Bekavac. 

I izvršenje proračuna je prošlo glatko.

13.36 - Rad gradonačelnika Puljka komentirao je i vijećnik Domovinskog pokreta Martin Pauk. Više pročitajte ovdje.

13.29 - Vijećnici su na polusatnoj pauzi nakon što je glatko usvojeno izvješće o radu gradonačelnika.

12.58 - Vijećnik SDP-a Davor Matijević je na sjednici Gradskog vijeća komentirao rad gradonačelnika Ivice Puljka za prvih šest mjeseci tekuće godine, te tom prigodom pozdravio odluku da Split nije dobio Europske igre. Više pročitajte ovdje.

12.16 - Na navode Šute o putovanjima Puljka, javio se u obranu Igor Skoko, politički tajnik Centra.

Rekao je Šuti da 'spinira', te da je Puljak najmanje putovao i novaca potrošio.

Gradonačelnik je potom uzeo riječ i spočitao Šuti planiranje, na što je HDZ-ov vijećnik pozvao Domazeta da zaustavi Puljka u osobnim prozivkama, nego da odgovori na pitanje.

- Najgori ste direktor u povijesti. Projekte koje ste nam ostavili, vrlo ozbiljni ljudi su nas nagovarali da odustanemo jer da su loše napravljeni. Mi smo ih popravili. Naslijedili smo Botanički vrt, a niste stavili biljke. Ne žalimo se, samo kažem. Nastavit ćemo ih, unatoč vašem sabotiranju. Nemojte, to su dobri projekti za grad, nema veze što su loše napravljeni, mi ćemo ih popraviti i završiti - govorio je Puljak.

11.53 - Završila su vijećnička pitanja, gradonačelnik referira o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine. Prolazi po upravnim odjelima što je sve učinjeno. Gotovo svi vijećnici iz oporbe su se javili za komentar. Šuta je prvi dobio riječ. Bocnuo je Puljka da je trebao do srpnja ga dostaviti. 

- Sve ono što je govorio prethodnicima o rokovima i netransparentnosti, to sada radi - rekao je.

Naveo je i da gradom upravlja kao virtualni gradonačelnik bez projekata.

11.30 - Vijećnica HGS-a Lidija Bekavac pitala je Puljka kada će biti postavljen spomenik papi Ivanu Pavlu II, ispred svetog Frane. Prošlo je četvrt stoljeća od dolaska u Split, kao podršku Hrvatskoj. Puljak joj je uzvratio da će odgovoriti pisanim putem, dok je Domazet dao podršku Bekavac i najavio kako će podsjećati gradonačelnika na to.

10.56 - SDP-ov Davor Matijević je pitao gradonačelnika je li istina da je Čistoća u poslovala u minusu prošle godine. Puljak je odgovorio da jesu, da je razlog tome da čistoća grada ima svoju cijenu kao i da je bilo zapošljavanja.

- Možda se razlog može naći i u tome da se Čistoća nije dva puta prijavila na natječaj najvećih kupaca, a i izgubili su koncesiju za odvoz otpada iz Luke Split - sažeo je Matijević.

10.53 - Damir Barbir je pitao što s azilom za napuštene životinje.

'Naši sugrađani već godinama upozoravaju na problem nedostatka skloništa za životinje, a i Zakon o zaštiti životinja propisuje kako jedinice lokalne samouprave moraju izgraditi navedena skloništa. Nijedna prethodna vlast nije ništa učinila po ovom pitanju iako se radi o civilizacijskom standardu. Zanima me, stoga, ima li pomaka u dogovorima s Općinom Klis oko realizacije azila, odnosno skloništa za životinje?', pitao je Barbir.

Zamjenik gradonačelnika, Bojan Ivošević, je odgovorio kako Općina Klis ne nudi nikakva rješenja i uopće ne odgovara na pitanja o predmetnom zemljištu na kojem je planiran azil. Dodao je i kako bi trebala intervenirati Županija, a da je zemljište i dijelom u vlasništvu RH pa bi se trebala uključiti i centralna vlast.

Ivošević je naglasio kako smatra da se radi o važnom pitanju, koje je bilo i jedno od njihovih predizbornih obećanja.

Barbir je replicirao kako bi se, u tom slučaju, trebao postaviti jasan rok do kada se sve strane moraju očitovati, a da se u suprotnom ide na neko alternativno rješenje, jer se cijela priča već tri godine nije pomaknula s mrtve točke.

- Važno je da se svi uključimo aktivno u ovu priču i osobno ću se zauzeti da se konačno krene s realizacijom, ne samo zato što nas Zakon obvezuje već i zbog bazične empatije koju moramo pokazati, ako se želimo nazivati civiliziranim društvom - zaključio je Barbir.

10.49 - U tijeku su vijećnička pitanja, posebno je živo bilo tijekom Šutinog pitanja o stanovima za mlade.

- Prestanite s populističkim izjavama i jeftinim forama, nego da pomognete mladima, kao što ste propustili iskoristiti EU sredstva za subvencije podstanarima, kao primjerice Solin - rekao je Puljku. 

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet ga je opomenuo da nema političkih govora, nego trebaju kratka pitanja. HDZ-ova Ivana Zelić je pitala zamjenika Antonija Kuzmanića o pojavi strateškog partnera KK Splita, citirala je njegove riječi o brojnim zainteresiranima.

 - Nažalost, odustali su zbog tadašnje političke nestabilnosti Vijeća i tražimo nove - odgovorio je dogradonačelnik. 

Vijećnik HGS-a Igor Stanišić je pitao o rješavanju problema stanara škverske zgrade u Vukovarskoj ulici.

- Poštovani gradonačelniče, zanima me zbog čega Upravni odjel za gradsku imovinu ne postupa sukladno zaključcima s tematske sjednice o socijalnim potrebama u gradu Splitu i ne ponudi stanarima Vukovarske 81 aneks ugovora s uvjetima koji su tada dogovoreni? - pitao je. 

Naveo je kako je bio rok do 15. listopada. za podnošenje zahtjeva za potpisivanje aneksa. 

Niti jedan stanar nije podnio zahtjev! - rekao je. 

Kuzmanić je rekao da njegove riječi naginju nečemu što nije točno. 

- Nisu htjeli potpisati aneks, jer prema pravilniku ne smiju imati druge nekretnine - odgovorio je. 

Stanišić mu je replicirao da nije u temi pa je tako imao potrebu održati bukvicu. 

- Samo dva stanara imaju dodatne nekretnine, tako da nije u tome problem. Promijenili ste dogovorene uvjete - kazao mu je Stanišić i pročitao sve što su promijenili.

Pozvao ih je na revidiranje stavova jer ne mogu svi stanari biti u krivu.

9.40 - Netom što je počela sjednica, vijećnici su već bili na pauzi. Tomislav Šuta, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, je predložio dopunu dnevnog reda s mjerama pomoći Splićanima vrijednima ukupno 6 milijuna eura, koje su već predstavili javnosti.  Dopuna je odbijena, HDZ je zatražio pauzu gdje su na konferenciji za medije najavili da će tražiti tematsku sjednicu.

- Predložili smo dopunu dnevnog reda za pomoć poduzetnicima, socijalnim davanjima i umirovljenicima. Iznijeli smo paket mjera i sve materijale smo poslali gradskim vijećnicima i gradonačelniku. Ali, opet su naši prijedlozi odbijen - kazao je Šuta. 

Istaknuo je i da prikupljaju potpise za održavanjem tematske sjednice. 

- Želimo pomoći poduzetnicima, mladim obiteljima i zahtijevamo da kroz tematsku sjednicu dođemo do zaključka koji će u konačnici pomoći našim građanima - poručio je Šuta.

RANIJE OBJAVLJENO:

Splitski vijećnici sastaju se na redovnom mjesečnom zasjedanju od devet sati. 

Pred njima je 16 točaka dnevnog reda, od kojih će zacijelo biti najvatrenije na izvješću o radu gradonačelnika Ivice Puljka za prvih šest mjeseci rada ove godine, izvršenju proračuna s čim se vladajući i ne mogu pohvaliti te odluci o iseljenju umjetnika iz Podruma. 

Gotovo sve sjednice, neovisno o broju točaka, traju do dugo u noć, nema sumnje da će Splićani i ovaj put svjedočiti maratonu.

Vaša reakcija na temu