Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović RINGWALD I OSTALI TRAŽILI IZUZEĆE SUDA I DORH-a: 'Prijavio sam policajca za ratni zločin u Škabrnji i zato mi se ovo događa'

RINGWALD I OSTALI TRAŽILI IZUZEĆE SUDA I DORH-a: 'Prijavio sam policajca za ratni zločin u Škabrnji i zato mi se ovo događa'

Optuženi za ubojstvo Karmelina Fistanića na slobodi za mjesec dana ako im ne presude

Teška rovovska bitka vodila se danas u velikoj sudnici splitske palače pravde. Predsjednica raspravnog vijeća, sutkinja Ivona Rupić danas je planirala uzeti obrane optuženika u slučaju ubojstva Karmelina Fistanića, no od početka rasprave moglo se naslutiti da to ipak neće biti moguće. 

Okrivljenici i branitelji u nekoliko navrata su tražili izuzeća sudaca i tužitelja, no sve je po redu odbila sutkinja Rupić. Bilo je već 13.30 kada je trećeokrivljeni Vlado Zolota otkazao punomoć svom branitelju Borisu Miloševiću

'Očito je da mi je branitelj indisponiran i nezainteresiran. Niti se javlja, niti sudjeluje u raspravi', kazao je Zolota. 

Sutkinja Rupić morala je na koncu odgoditi raspravu za dva dana jer Zolota mora imati odvjetnika s obzirom da se radi o kaznenom djelu ubojstva. 

Cijela priča vrti se oko toga da će optuženici izaći na slobodu 10. prosinca ukoliko se do tada ne donese presuda. Naime, istječe im maksimalni rok za istražni zatvor bez presude. 

Ringwald je prvi jutros zatražio izuzeće tužiteljice Rene Laure, županijskog državnog odvjetnika Michellea Squiccimarra, zamjenice Lendi Pezzi i svih ostalih zamjenika, a zatražio je i izuzeće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek te svih njezinih zamjenika. 

Svoje razloge za izuzeće sažeo je u 25 točaka. Pojasnio je kako je uvidom u spis otkrio manipulacije s fotografijom pokojnog Fistanića na kojoj je vidljiva crna traka preko čela. 

'Ista fotografija nema zaleđinu, ne vidi se sic. Fotografija s rupom na čelu je nestala iz spisa, ja sam podnio pritužbu na postupanje državne odvjetnice. Još mi nije uvijek omogućen uvid u spis Državnog odvjetništva. Ovakvo postupanje DORH-a jasno ukazuje da se prikrivaju stvari. 

U veljači 2020. podnio sam zahtjev Državnom odvjetništvu kojim tražim uvid u spis. Tražio sam da zamjenica Rene Laura bude prisutna kako bi joj pomogao u razrješenju predmeta. Uvidom u spis razotkrio sam ključ rješenja ovog slučaja. Državna odvjetnica je trebala postupiti po mojoj prijavi, inače čini kazneno djelo. 

Na prvoj fotografiji koja bi trebala prikazati lice žrtve, vidio sam montiranu traku preko čela, a primijetio sam i da rubovi sjena retrovizora ne odgovaraju. Montiraju se trikovi. Želim ukazati na varke koje sam uočio. 

Kada sam u zatvoru gledao dokumentaciju, na fotografiji žrtve vidljivo je da je prostrijeljena u čelo, a ta se rana nigdje ne spominje', navodio je Ringwald. 

Spomenuo je i kako su mu podmetnuli krv na jaknu koju je nosio i prije pretrage stana u Šibeniku. Ringwald tvrdi da ga je u toj jaketi snimio novinar i zato traži da se nabavi ta fotografija koja bi trebala dokazati da na jakni nije bilo krvi koja ga je povezala s ubojstvom Karmelina Fistanića. 

Potom je iznio teoriju urote po kojoj mu je sve namješteno jer je povezao jednog policajca, svog starog školskog kolegu iz Šibenika, s ratnim zločinom u Škabrnji, a sve se aktualiziralo nakon što ga je slučajno sreo u konobi. Potužio se kako je prema njemu napravljen terorizam i kako je zatvoren u društvu pedofila i silovatelja. 

'Prijavio sam ratni zločin u Škabrnji i zato mi se ovo događa', zaključio je. 

'Čija je krv u stanu? To Državno odvjetništvo ne zanima. Kako je istraga sve više pokazivala da ja s ovim nemam ništa i kako je to sve plod mašte policije, predložio sam da se ukine istraga koja je nametnuta. Vi ste vlast u Hrvatskoj, zašto mi ovo radite?', zakukao je Ringwald. 

Sutkinja Rupić ga je upozorila da ne iznosi obranu nego samo da razloge za izuzeće tužitelja. 

Ringwald se nije dao, želio je sve podrobno elaborirati. 

Izuzeće splitskih tužitelja je zatražio jer su u dobrim odnosima s Laurom. 

'Očito su dobro upoznati s njezinim načinom rada i podržavaju je. Na moje prijave nikada nije odgovoreno. Podnio sam ih DORH-u i USKOK-u. Nikad nisam prozvan za lažno prijavljivanje, niti sam pozvan da dam iskaz. A radi se o ubojstvu i podmetanju dokaza. Taj policajac je išao sa mnom u školu, a bio je umiješan u ratni zločin u Škabrnji. Nitko nije reagirao. Čovjeka sam vidio nakon 30 godina i to je razlog zbog kojeg smo mi danas ovdje', kazao je Ringwald. 

Nakon pola sata pauze, sutkinja Rupić izvijestila je da je odbijen zahtjev za izuzećem tužitelja. Podsjetila je kako je sud dužan onemogućiti zlouporabu prava okrivljenika. 

Potom je odvjetnica Doris Košta, braniteljica Jerka Pirića, podsjetila da nije odlučeno o nekoliko njezinih dokaznih prijedloga, okrivljeni Vlado Zolota tražio je da se pregleda hard disk na kojem je snimljeno kretanje okrivljenika. 

'Nema drugog dokaza protiv mene, osim tih snimki. Dajte mi da pogledam taj hard disk ili me pustite kući', zatražio je Zolota. 

Javio se opet i Ringwald: 'Nije odgovoreno na moj zahtjev za vještačenje fotografije i da se sve rasprave snimaju.'

'Ovdje se jedino može zaključiti da se radi o opstrukciji postupka', zaključila je tužiteljica Laura. 

Uslijedila je opet pauza od pola sata nakon koje je sutkinja Rupić opet odbila prijedloge i pozvala Ringwalda da izađe na klupu za svjedoke i iznese obranu. 

Ipak do toga nije došlo zbog zahtjeva obrane za izuzećem sutkinje Rupić, predsjednika splitskog Županijskog suda, zamjenika i svih sudaca te predsjednika Visokog kaznenog suda i njegove zamjenice. 

'Smatram da u ovom postupku radi sudac koji je pristran i neobjektivan. Nedopustivo je da predsjednik vijeća o prijedlozima obrane iz travnja i studenog prošle godine kaže da su usmjereni na odugovlačenje postupka. Ovlasti su zloupotrijebljene jer sud odlučuje o tome na kraju dokaznog postupka. Ovo je užas od postupka. Okrivljenici imaju obranu da ukaže na činjenice koje treba utvrditi, a ova obrana je bila osakaćena tijekom istrage državnog odvjetništva. Danas se odlučivalo o izuzeću državnih odvjetnika, a o tome treba odlučivati DORH', navela je odvjetnica Košta. 

Nakon pauze od pola sata, sutkinja Rupić odbila je i to izuzeće. 

Izuzeće sudaca je potom zatražio Ringwald, odvjetnik Majić je rekao da sud nije mogao odlučivati o izuzeću dužnosnika DORH-a, a nešto je htio reći i Zolota. 

Sve ih je prekinula sutkinja Rupić i rekla im da uskraćuje pravo na traženje izuzeća. Podsjetila je kako je na zadnjoj raspravi u listopadu najavila kako će se danas iznositi obrane. Kao posljednji adut iz rukava Zolota je otkazao branitelju punomoć nakon čega je današnja rasprava privedena kraju.

Vaša reakcija na temu