Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
S prvim danom nove godine najavljeno je uklanjanje štandova iz Podruma. Umjetnici su povukli pravne poteze

S prvim danom nove godine najavljeno je uklanjanje štandova iz Podruma. Umjetnici su povukli pravne poteze

'Nemamo namjeru davati osvrte na navedenu temu', odgovorio je Bojan Ivošević

Od prvog dana iduće godine u Dioklecijanovim podrumima ne bi trebao biti niti jedan štand. Tako je najavljeno iz Muzeja grada Splita i Banovine. No, neće im se te želje ostvariti, jer prodajni pultovi i umjetnici nisu napustili Podrume. 

Neslužbeno smo doznali da će se postaviti zaštitari na ulaze te iznositi imovina umjetnika, što nam u Gradu nisu potvrdili ni demantirali.

- Nemamo namjeru davati osvrte na navedenu temu. A što se tiče postupanja, kao i uvijek Grad Split će u skladu sa zakonskim ovlastima postupati prema svakom prekršaju koji utvrdi na terenu - odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Zakupcima ističe ugovor s 1. siječnja, a ustraje se u tome da ovaj put neće dobiti produženje. Kao što ste imali priliku pročitati, dogradonačelnik Ivošević nema namjeru davati osvrte na nekoliko pitanja koja smo poslali na temu uklanjanja štandova iz Dioklecijanovih podruma.

Podsjećamo, jedan od orijentira za takvu odluku je mišljenje šefa Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića u kojem se referirao na Studiju procjene rizika. Navedeno je kako se štandovi iz podruma, među ostalim, izbacuju zbog 'vatrenog sukoba između Rusije i EU u kojem je jedna od strana proglasila Hrvatsku kao neprijateljsku zemlju'.

- Višestruko je povećan rizik sigurnosne naravi nego u vrijeme nastanka studije. Studiju bi trebalo doraditi i uspostaviti režim kakav se sreće na aerodromima glede ostavljenih stvari bez nadzora i ostalih potencijalnih opasnosti - piše u mišljenju.

Doduše, nije to jedini razlog, jer se ističe kako je Dioklecijanovim podrumima nužna obnova, a na tom dijelu nije ni započeta.

- Glavna sala nije ni konzervirana, u Podrumima teče voda, u posebno prvom traveju gdje se miješa oborinska voda s kanalizacijom pa bi postavljanje interijerskih elemenata u taj prostor bilo potpuno neprimjereno - nedvosmisleno je napisao Bužančić.

Smatra da će tek po završetku 'hitne konzervatorske sanacije' biti moguće napraviti projekt prezentacije tog prostora i razmatranje eventualnog ponovnog postavljanja štandova.

Ministarstvo kulture i medija je potvrdilo kako je prema Planu upravljanja i Studiji procjene rizika potrebno uložiti u sigurnost i sanaciju Dioklecijanovih podruma. No, ne slažu se s time da se Bužančić nadležan za tumačenje Studije procjene rizika.

- Što se tiče pitanja o procjeni rizika, naš je stav da se Konzervatorski odjel u Splitu nepotrebno referirao na rezultate Studije procjene rizika, a što nije u nadležnostima definiranima Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Stoga upućujemo Grad Split da se za pitanja procjene rizika koji se odnose na sigurnost građana vode zaključcima studija koje izrađuju, za takve procjene, nadležne osobe - naveli su i pozvali splitsku gradsku upravu da s posebnom pažnjom pristupi rješavanju pitanja samostalnih umjetnika, članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split.

U slučaju da se donese odluka o njihovom premještanju zbog sanacije podruma, iz Ministarstva kulture i medija su poručili Gradu da pronađe odgovarajuće rješenje za umjetnike, uključujući smještaj, kako obnova vrhunskog kulturnog dobra ne bi ugrozila njihovo djelovanje.

No, izgleda da ovom problemu Banovina nije baš tako pristupila. Umjetnici su se više puta žalili da ne postoji dijalog između njih i ove gradske vlasti.

Doris Košta kao pravna zastupnica pojedinih vlasnika štandova je pokrenula postupak donošenja privremene mjere pred Općinskim sudom u Splitu, kako bi štandovi još neko vrijeme ostali u Podrumima. Ako se donese takva mjera, predloženo je da traje do pravomoćnog okončanja postupka ocjene zakonitosti Općeg akta Grada Splita koji se vodi na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Naime, odvjetnik Mijo Jeličić je pokrenuo postupak ocjene zakonitosti Odluke o određivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja površina javne namjene za postavljanje kioska, štekata, štandova na temelju koje se iznajmljuju štandovi i u Dioklecijanovim podrumima. Ističe se kako nije ispoštovan rok za javno savjetovanje, kao i ni zakonska procedura predlaganja te odluke Gradskom vijeću koje ju je u konačnici izglasalo. Također, tražilo se od Grada i Muzeja da se očituju zbog čega je Radoslav Bužančić napisao svoje mišljenje, ali na to pitanje još uvijek nisu dobili odgovor od Banovine. Isto tako, tražili su da im se dostavi projekt sanacije i planovi za početak radova, kako bi saznali hoće li se odvijati u skorom razdoblju, ali ništa od toga nisu dobili. 

Pitali smo Grad hoće li pričekati očitovanje suda o donošenju ili odbijanju privremene mjere, na što nam je odgovoreno kako nemaju namjeru davati osvrte na navedenu temu.

Vaša reakcija na temu