Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SDP-ova dogradonačelnica Splita žrtva prevare, s računa klijenta je podigla 70.000 kuna i zažalila!

SDP-ova dogradonačelnica Splita žrtva prevare, s računa klijenta je podigla 70.000 kuna i zažalila!

Sve se događalo dok je Aida Batarelo radila u Banovini

U Splitu je na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje osuđen Božidar Bralo zbog prijevare bivše splitske dogradonačelnice, istaknute SDP-ovke Aide Batarelo

Njezin knjigovodstveni servis Kogram obavljao je poslove za Rusa Dmitryja Gordienka i njegovu tvrtku Gordienko d.o.o. Bralo se već pojavljivao u servisu kao osoba koja je za njega obavljala neke poslove, a 12. siječnja 2015. neistinito je naveo da je dao nalog da mu se preko njega isplati 70 tisuća kuna od prodaje vozila Škoda Yeti. Ubrzo će se, međutim, otkriti da Rus nije naložio ni prodaju automobila, a još manje isplatu novca. 

U presudi se navodi da je Aida Batarelo podigla novac sa žiro računa na Raiffeisen banci, a da ga je Bralo preuzeo u prostorijama društva Kogram. Novac je zadržao te za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu društva Kogram. Nepravomoćnom presudom Bralo je dužan nadoknaditi štetu u roku od tri mjeseca jer se u protivnom uvjetna osuda može opozvati i odrediti izvršenje kazne zatvora. Za kamate je Kogram upućen u parnicu. 

Bralo je u obrani naveo da se ne smatra krivim. Ustvrdio je da ga je Gordienko ovlastio za prodaju automobila i da je već prodao jedno njegovo vozilo. Ne zna zašto sada drugačije tvrdi. Sjeća se da je preuzeo jednu kuvertu i potpisao priznanicu. Vidio je broj 7, ali nije vidio koliko nula ima iza tog broja. Njemu je trebalo sedam tisuća kuna da plati radnike koji su uređivali kuću za Rusa. Nije se kasnije javljao na pozive knjigovodstvenog servisa jer je bio u Njemačkoj. 

Aida Batarelo u svom je iskazu navela kako je Bralo i ranije uzimao novac u njenom servisu za manje troškove tvrtke Gordienko te su ga njezine djelatnice smatrale osobom od povjerenja njihovog klijenta pa je ona zbog toga 12. siječnja 2015. kao ovlaštena osoba podignula 70 tisuća kuna. Za predaju novca Brali postoji i priznanica od 15. siječnja 2015. koju je Bralo i potpisao. 

Batarelo je navela kako je odlučila sklopiti izvansudsku nagodbu i platiti tvrtki Gordienko 77 tisuća kuna. 'Moja tvrtka ima određeni ugled u poslovnom svijetu, a očigledno je došlo do nesporazuma', pojasnila je na sudu Batarelo. 

Dmitry Gordienko kazao je kako nije ovlastio Bralu na prodaju automobila, ni na preuzimanje novčanog iznosa od 70 tisuća kuna. Smatra da je Škoda vrijedila bar 100 tisuća kuna i u tom iznosu postavlja imovinsko-pravni zahtjev.

Dok se ova drama odvijala, Batarelo je radila u Banovini kao dogradonačelnica. Zakon priječi dužnosnicima da se bave svojim privatnim poslovima i tvrtkama za vrijeme obnašanja dužnosti pa nas je zanimalo zašto je Batarelo išla na banku i dizala novac za suradnika klijenta njezinog knjigovodstvenog servisa. 

'Nisam na banci bila ni kao dogradonačelnica, ni kao vlasnica tvrtke, već se radilo o tome da sam ja imala punomoć u banci. Nije stao život ako si na nekoj dužnosničkoj poziciji. Kada sam shvatila što se dogodilo, odnosno, kada se otkrila prijevara, ja sam podigla kaznenu prijavu. Klijenta sam isplatila po zapovjednoj odgovornosti, a jedna moja djelatnica je zbog ovoga dobila otkaz jer nije odradila posao najsavjesnije. Zadovoljna sam presudom, ali ona je nepravomoćna', kazala nam je Batarelo.

Vaša reakcija na temu