Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SIGURNOST I POVJERENJE Odavno je policija shvatila što znači ACAB i počela s privođenjima...

SIGURNOST I POVJERENJE Odavno je policija shvatila što znači ACAB i počela s privođenjima...

Pozivanje na slobodu izražavanja misli sud u ovakvim slučajevima ne priznaje, a suci su objasnili i zašto

Privođenje Indexovog novinara Gordana Duhačeka zbog upisa 'ACAB' na Twitteru mnoge je šokiralo, ta je vijest postala tema dana, ali kažnjavanje zbog skraćenice parole 'All cops are bastards' (Svi policajci su kopilad) već je duže praksa hrvatske policije i sudstva. Pozivanje na slobodu izražavanja misli sud u ovakvim slučajevima ne priznaje, a evo i citata iz jedne presude kojim se objašnjava i zašto:

- Iz citiranog teksta članka 10. Europske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jasno proizlazi da sloboda izražavanja ima određena ograničenja i odgovornosti koji su nužni, između ostalog, i zbog zaštite ugleda drugih, pri čemu izraz 'drugih', sasvim sigurno, obuhvaća, između ostalog, i državne organe. Dakle, svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali ne bezuvjetno i bez ikakvih ograničenja, nego to mora činiti na način da se, između ostalog, ne ruši ugled drugih. A upravo se o tome radi u ovom konkretnom predmetu. Po ocjeni ovog suda, imajući na umu da je općepoznata činjenica da je akronim ACAB uvredljiv izraz i predstavlja huliganski potpis usmjeren protiv policije, nema nikakve dvojbe da se njime vrijeđa i omalovažava policija kao državni organ, a time i ostvaruje biće prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prilikom prošle utakmice na Poljudu smo izvijestili da je na ulazu u sjevernu tribinu došlo do gužve jer je policija prijavljivala navijače s malim slovima 'ACAB' na majicama, a to nikako nije bio jedini slučaj kažnjavanja zbog tog natpisa. Štoviše, često bi završili u pritvoru, čak i na spavanju 'iza rešetaka' zbog toga. No, sve je to prolazilo ispod radara, ta je priča ostala samo u navijačkim krugovima jer oni nisu baš skloni kukati preko medija.

Kontaktirali smo odvjetnika Damira Gruića, koji je znao braniti navijače u ovakvim slučajevima, a on nam je potvrdio da je kažnjavanje isticanja te poruke postala praksa protiv koje nema lijeka (nikakva objašnjenja tipa 'All croatian are beutiful' ne prolaze). Pogotovo zato što se često na gostovanjima torcidašima nakon privođenja nudi opcija priznavanja djela ili zadržavanja dok se ne završi dokazni postupak koji može trajati danima. Izvjestan je izbor između plaćanja novčane kazne ili boravka tjedan dana recimo u Remetincu. Stoga nam je Gruić Duhačekov slučaj samo komentirao poznatom izrekom:

- Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam šutio jer nisam bio komunist. Kada su zatvorili socijaldemokrate, ja sam šutio jer nisam bio socijaldemokrat. Kada su došli po sindikaliste, ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalist. Kada su došli po mene, više nije bilo nikog da se pobuni.

Prije 15-ak godina, pak, policija nije bila tako ažurna po pitanju te uvredljive poruke, može se reći da dobar dio 'plavaca' nije ni imao pojma što ona znači, tako da je Torcida jedno vrijeme čak i nosila transparent ACAB. Danas je, pak, sve došlo do razine nadmudrivanja, tako da postoje majice koje prikazuju sinjsku Alku s pogođenim jednim puntom, potom u sridu, zatim opet jednim puntom i na koncu 'u dva', što daje brojeve 1312, a ako će ih se tumačiti kao redne brojeve abecede, dobiva se ACAB. Stoga su i one zabranjene. Može se zaključiti da se policija prilično angažirala kada je u pitanju sankcioniranje onih koji je vrijeđaju mišlju, riječju i djelom...

Vaša reakcija na temu