Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SJEVERNI ZID Preko noći nestao klimatizacijski uređaj s Dioklecijanove palače

SJEVERNI ZID Preko noći nestao klimatizacijski uređaj s Dioklecijanove palače

Nakon što su uklonjene skele imali smo priliku nesmetano razgledavati i vanjsku jedinicu klime

Očišćen je veći dio sjevernog zida Dioklecijanove palače, objavio je Grad na svojim stranicama u prosincu prošle godine. Uskoro će započeti i konzervatorsko-restauratorski radovi sanacije posljednjeg dijela istočne polovice sjevernog zida palače, nakon čega će taj ulaz u Dioklecijanovo odmorište izgledati još impresivnije.

Međutim, nakon što su uklonjene skele koje su prekrivale povijesne kamene zidine, osim lijepo očišćenog kamena imali smo priliku nesmetano razgledavati i vanjsku jedinicu klimatizacijskog uređaja zakačenog na UNESCO-vo kulturno dobro. Ne treba se valjda niti napominjati da je takvo nešto zabranjeno i kažnjivo. Najgore je što je vlasnik uređaja morao probijati zid palače kako bi uređaj mogao raditi, što je iznimno bezobrazan čin. 


Teško je odrediti kada se točno sugrađanin odlučio za takav manevar, ali je na fotografijama s početka radova čišćenja pročelja palače, vidljivo da je vanjska jedinica još tada bila okačena na sjeverni zid Dioklecijanove palače. Očigledno radnici takvo nešto nisu prijavili. Tek nakon što je vanjska jedinica klime dospjela u medije, doznajemo da ju je vlasnik sam uklonio, prije nego što su komunalci stigli do njega. Još je nepoznato hoće li zbog toga proći nekažnjeno, ali je barem vanjska jedinica klime nestala s UNESCO-va spomenika. 

Stanarima stare gradske jezgre, zbog ograničenja koje imaju u zoni A konzervatorske zaštite, sigurno nije jednostavno montirati klimatizacijski uređaj kako bi izdržali nesnosne vrućine. No, ne može postojati opravdanje za probijanje sjevernog zida Dioklecijanove palače.

Vaša reakcija na temu