Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKOLE ŠTRAJKAJU DO DALJNJEG: Nadoknada će biti tijekom praznika ili će se produžiti školska godina

ŠKOLE ŠTRAJKAJU DO DALJNJEG: Nadoknada će biti tijekom praznika ili će se produžiti školska godina

Sindikati planiraju štrajkati dok god im vlada ne ispuni zahtjev

Nakon što su sindikati odlučili da sve škole u Hrvatskoj štrajkaju do daljnjeg, odnosno dok im vlada ne ispuni zahtjev o povećanju koeficijenta za 6,11 posto, djeca će naredne dane provoditi kod kuće, a u školu će morati tijekom praznika ili će im se produžiti školska godina.

Iz resornog ministarstva neslužbeno poručuju da su školama ostale samo dvije od četiri ponuđene opcije za nadoknadu propuštene nastave, a to su produljenje školske godine i skraćivanje praznika (zimskih ili proljetnih), s tim da škole od Ministarstva obrazovanja trebaju tražiti dozvolu i za skraćivanje nastave i za produljenje školske godine. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zakazala je za danas u 14 sati izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će otkriti sve detalje.

Kako piše Index, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije 2 tjedna je dostavila svim osnovnim i školama dopis s naputkom o nadoknadi nastave. Ministrica je u dopisu naglasila kako je Zakonom predviđeno da sve osnovne škole moraju imati odrađeno najmanje 175 nastavnih dana, dok sve srednje moraju imati najmanje 160 dana nastave.

Školama je dala da odaberu jednu od 4 opcije nadoknade, s tim da treba naglasiti kako sve škole mogu birati model koji njima najbolje odgovara.

- Škola će se moći održavati na nenastavne dane (poput Dana škole), subotama, skraćenim praznicima (zimskim i proljetnim) i zadnja opcija je produljenje školske godine. Škole će s osnivačima (gradovima, županijama) dogovarati koji će model od ova četiri odabrati ovisno kakvo je stanje kod njih - rekli su nam tada iz Ministarstva.

Iako je produljenje školske godine bila zadnja opcija koja se školama dala na izbor, sad je jasno da je ta opcija najvjerojatnija.

Sindikati su rekli da im je razočaravajuća i uvredljiva posljednja vladina ponuda u kojoj je bilo predviđeno povećanje osnovice za 6,12 posto, izrada analize sustava plaća u javnom sektoru po kojoj bi se razmotrili koeficijenti složenosti poslova i potpisivanje Sporazuma kojim se vlada obvezuje da bi, ako se do 30. lipnja iduće godine ne izmijeni Uredba o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili dodatak od dva posto na plaću. Sindikati tako ne odustaju od zahtjeva da im se poveća koeficijent za 6,11 posto i planiraju štrajkati dok god im vlada ne ispuni taj zahtjev.

Vaša reakcija na temu