Škorić o smrti Frane Tente: On je istinski hrvatski domoljub i junak koji je neopravdano zaboravljen

Škorić o smrti Frane Tente: On je istinski hrvatski domoljub i junak koji je neopravdano zaboravljen

Mladi Splićanin umro je u Lepoglavi 8. studenog 1947. godine

Petar Škorić, saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a, prisjetio se jučerašnje 72. obljetnice smrti mladog Splićanina Frane Tente. Umro je 8. studenog 1947. godine, nakon mučenja od strane komunističkih vlasti. Imao je 17 godina, a zbog sudjelovanja u akciji skidanja komunističke i podizanja hrvatske zastave na vrhu Marjana osuđen je kao maloljetnik na 5 godina robije. 

- U Lepoglavi su mu u samicu s prozorom bez stakla po cičoj zimi ulijevali hladnu vodu zbog čega je Frane umro od upale pluća. Njegova žrtva na najbolji mogući način oslikava pravu narav totalitarnog komunističkog režima, kojega i nakon nedavne osude od EU parlamenta u Hrvatskoj mnogi i danas štite. Frane je istinski hrvatski domoljub i junak koji je neopravdano zaboravljen i njegovu ulogu i žrtvu treba danas primjereno valorizirati, što smo prepustili skupini povjesničara koji na tome rade - piše Škorić uz poruku da se 'danas prisjetimo njegove žrtve i žrtve svih hrvatskih domoljuba koju su za svoj narod i svoju državu podnijeli svi, od stoljeća sedmog do Domovinskog rata, na krvavom i teškom putu do naše slobode i samostalnosti'.

- Uvijek se trebamo prisjećati svih koji su iz ideala ginuli za domovinu, bez obzira kakav je ishod te borbe bio, neovisno je li riječ o žrtvama u ratnim sukobima ili onima koji su ubijeni kao protivnici režima. Pri tome bitno je naglasiti da su ginuli ‘za slobodnu Hrvatsku’, a ne da su ‘herojski’ dali živote za neke velike globalističke ideologije ili nadnacionalne države - zaključuje Škorić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53982, "");
Pregledaj komentare