Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitske interventne službe spremne za još jednu Ultru: Posao u Parku mladeži neće biti ništa teži nego na Poljudu

Splitske interventne službe spremne za još jednu Ultru: Posao u Parku mladeži neće biti ništa teži nego na Poljudu

Ograničavanje će biti minimalno, a festival će se snimati

Ultra Europe festival ove se godine po prvi put održava na novoj lokaciji, a policija kaže da im posao u Parku mladeži neće biti teži nego na Poljudu.

- Policijski posao je uvijek isti i vjerujemo kako nam nova lokacija neće biti problem. Svakodnevno smo s organizatorom na terenu i sukladno tome smo dogovorili uvjete kako bi sigurnost građana, turista i posjetitelja festivala bila na nivou. Osiguranje je podijeljeno u tri faze, a to je prva zona na samom stadionu, zatim šira zona oko Parka mladeži i sam grad. Za to smo organizirali dovoljan broj policijskih službenika iz Policijske uprave te smo zatražili i dobili određen broj službenika iz ravnateljstva policije - kazao je Ivica Franić, načelnik Sektora policije.

Najavio je kako će posebna kontrola biti i na prometnicama, zračnoj luci, autobusnom kolodvoru i na željezničkoj stanici odakle se očekuje najveći broj dolazaka gostiju, a pojačan je i nadzor na graničnim prijelazima iz smjerova kojima se gravitira dolazak u Split. 

- Za sada ne raspolažemo o nikakvim informacijama o bilo kakvoj ugrozi za ovo javno okupljanje. Organizator nam je otkrio kako je za 15 posto više kupljenih ulaznica nego u istom razdoblju prošle godine - dodao je. 

Paško Ugrina kazao je kako je iza njih dug period pripreme i kako je cilj policije održati sigurnost za građane, turiste i posjetitelje Ultra festivala. 

- Moram pohvaliti sve sudionike priprema na njihovom angažmanu od službi do organizatora koji su nastojali ispuniti sve zahtjeve priprema. Naglasak je na selektivnoj prevenciji gdje je policija spremna odraditi svoj posao u odori, a tako u velikom dijelu zadaća kada iste zadaće policijski službenici izvršavaju zadaće u civilu. Cilj nam je redukcija zlouporabe droga i prevencija imovinskog kriminaliteta i sprječavanje bilo kakvog oblika bilo kakvog neprimjerenog ponašanja. Želimo istaknuti da veliki broj zadaća ispunjavaju djelatnici interventne policije koji imaju veliko iskustvo, obučeni su i sposobni reagirati na situacije. Cilj je poslati poruku da se svi moramo ponašati u skladu sa zakonom i da nećemo trpjeti pojedince ili bilo kakvu anarhiju - poručio je Ugrina.

Okupljanje će se snimati audio i video, a policija će reagirati naknadno na svaki oblik protupravnog ponašanja. 

- Ljudi moraju shvatiti da su upute policije usmjerene prije svega prema njihovoj sigurnosti. Posjetiteljima šaljemo poruku da idu na stranice organizatora i prate upute vezano za ulazak na festival i informiraju se o sredstvima koja su dozvoljena za ulazak i tako olakšaju boravak sebi i policijskim službenicima. One koji će koristiti prometna sredstva pozivamo da se primjereno ponašaju u prometu i da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja. Građane molimo na razumijevanje da u određenom trenutku kada budemo primorani ograničiti prometovanje oko mjesta odražavanja festivala - kazao je Ugrina.

Ograničavanje će biti minimalno i samo uvjetovano sigurnosnim propisima, a dozvoljeno će biti kretanje vozilima stanara, službi, prijevoznika. Pješake mole da koriste pothodnik za prelazak ceste na tom području ili obilježene pješačke prijelaze. Također, pozivaju građane da sumnjiva ponašanja, osobe ili predmete žurno prijave policiji. 

Svoja postupanja tijekom festivala najavili su i predstavnici JVP  Splita i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije. 

- Suradnja koju smo uspostavili prve godine nastavlja se i dalje. Sama promjena lokacije za nas što se tiče protupožarnog osiguranja ne predstavlja opasnost s obzirom na Poljud, mogu čak kazati da će nam biti lakše odraditi dežurstvo jer je prostor otvoreniji i veći. U Parku mladeži smo od prvog dana kako smo saznali za lokaciju i dajemo svoje sugestije u smislu evakuacije, postavljanju protupožarne zaštite i vozila. Za ovo osiguranje bit će nam potrebna cijela smjena što znači 18 ljudi, na teren ide slobodna smjena tako da sigurnost građana nije dovedena u pitanje. Treća smjena je u pripravnosti, tako da tijekom festivala imamo tri smjene na pripravnosti. Imamo poseban režim rada na Turskoj kuli i tamo će dežurati jedno vozilo, a dogovoreno je i košenje kako bi se smanjila opasnost - kazao je zapovjednik JVP Grada Splita Ivan Kovačević, a dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć splitsko-dalmatinske županije otkrio je kako će u zoni festivala biti tri tima, a u široj zoni dva tima hitne medicine. 

- Pojačat ćemo službu u gradu prije i nakon festivala, a nadamo se kako kao i do sada biti festival dobre zabave i da se neće dogoditi ništa neočekivano. Za sve zdravstvene probleme koje očekujemo smo spremni. Mi smo spona između stadiona i KBC-a koji je spreman na potencijalne bolesne i ozlijeđene. Festival neka bude mjesto dobre zabave i provoda - zaključio je Luetić.

Vaša reakcija na temu