Popularni splitski restoran Perivoj smješten u Vili Tončić od danas je prestao s radom. O tome su svoje goste obavijestili na Facebook stranici gdje su napisali da su razlog tehnički problemi i zahvalili se što su bili dio njihovog trogodišnjeg putovanja. Od vlasnika restorana Perivoj i Dvor Miljenka Validžića doznajemo da se iza 'tehničkih problema' zapravo krije nedostatak kvalitetne radne snage zbog čega su bili prisiljeni zatvoriti jedan restoran.
- Morali smo se odlučiti za jedan objekt i odlučili smo se za Dvor jer nam tamo malo bolje ide, ušli smo u vodič Michelina i od nas se neke stvari i očekuju. Pokušali smo u zadnja dva mjeseca naći ljude, ali to nije moguće. Svi se jave na natječaj, malo ih se uopće i pojavi na razgovoru, a oni koji i dođu nakon toga se više ne jave. Shvatili smo da nećemo imati kvalitetan kadar u nijednom objektu i odlučili smo se spojiti dva objekta u jedan - kaže Validžić i dodaje kako se o mogućem uvozu radne snage trebalo razmišljati na kraju prošle sezone kada je postalo jasno da će se ove godine pojaviti problemi s nedostatkom radnika.
- Znam da se ovo možda čini kao sulud potez jer mi svi zimi loše radimo i ovisimo o turistima i sezoni. Zimi trošimo ono što u sezoni zaradimo, ali nikako drugačije se nije moglo. Sve varijante smo pokušali posložiti i ispada da je ova najjeftinije. Uložena su velika sredstva, desetljećima je taj prostor bio zapušten, a mi smo od njega napravili oazu u kojoj su ljudi guštali. Ne krivim nikoga, krivim jedino sebe, ali nitko prije tri godine nije mogao predvidjeti da će nam se dogoditi da se nećemo imati ljudi koji će raditi. Ovo što se sada događa u Splitu s restoranima i hotelima su privatna ulaganja, a jasno je da ni Grad ni država nemaju nikakvu strategiju i zato nam se ovo događa - smatra Validžić.
Upozorava kako će zbog ovog problema, ali i zbog većeg PDV-a, mnogi ugostitelji biti prisiljeni zatvoriti svoje objekte.
- Moja je dobit u odnosu na prošlu godinu pala tri puta, firma je platila 1,2 milijuna kuna više PDV-a nego za godinu kada je stopa bila 13 posto i ugostitelji jednostavno ne mogu opstati. Da se razumijemo, ja ne kukam jer ja sam odabrao biti poslodavac i privatnik i s tim ću se nositi dok budem mogao - zaključuje Validžić.