Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski studenti u okviru projekta PlanStart izrađivali poslovne planove za mikropoduzetnike

Splitski studenti u okviru projekta PlanStart izrađivali poslovne planove za mikropoduzetnike

Zadnje četiri godine provode ga HGK-ŽK Split i Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu

Završio je još jedan PlanStart, projekt kojeg četvrtu godinu provode Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Split i Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, a u sklopu kojeg su studenti izradili poslovni plan bez kojeg ozbiljan poduzetnik u današnjem svijetu ne može funkcionirati. Poslovni planovi se traže pri apliciranju za EU projekte, pri podizanju kredita te za nacionalne programe bespovratnih potpora za poduzetnike, a tijekom godina pokazalo se kako je projekt koristan studentima, ali i poslodavcima. 

Joze Tomaš, predsjednik HGK-ŽK Split, kaže da su izuzetno sretni jer su uspjeli realizirati jednu od svojih glavnih zadaća, a to je povezivanje studenata i gospodarstvenika.

- U ovom slučaju je riječ o mikropoduzetnicima koji nemaju kapaciteta, a možda neki nemaju ni određene kompetencije potrebne za izradu poslovnog plana. Spoj studenata i gospodarstvenika nam se čini kao idealna kombinacija gdje će gospodarstvenik moći dobiti informacije i pripremiti se za određenu investiciju te s gotovim projektom doći u banku ili neku drugu instituciju gdje će moći dobiti kredit ili određenu financijsku potporu - kaže Tomaš i dodaje kako su svi sudionici projekta, i studenti i poduzetnici, na kraju na dobitku. 

- Studentima je to upoznavanje s tržištem, uče što se događa u živom biznisu, a s druge strane, gospodarstvenik uči neke stvari koje možda ne zna i dobiva neke nove ideje. To je situacija u kojoj su svi na dobitku i mahom su svi projekti zaživjeli, a vjerujem da će tako biti i s ovogodišnjim projektima - istaknuo je predsjednik HGK-ŽK Split.

Slađana Brajević, voditeljica Ureda za poslovnu suradnju s vanjskim subjektima na Sveučilišnom odjelu za stručne studije, kaže kako je značaj ovakvih projekata velik jer je ovo iznimna prilika da se povežu akademska zajednica i gospodarstvo. 

- Studenti u realnom poslovnom okruženju, u kontaktu s mikropoduzetnicima izrađuju poslovne planove za njihove tvrtke. Poslovni plan je strateški dokument svake tvrtke koji daje smjernice u poslovanju. Kroz ovaj projekt, koji je dio našeg nastavnog programa, obučavamo naše studente da ono što su naučili u teoriji primjene u praksi. S druge strane, to je odlična prilika za njih jer u direktnoj komunikaciji s gospodarstvenicima dobivaju nove ideje i nova saznanja temeljem teorijskih okvira - kaže Slađana Brajević i dodaje kako je ova suradnja primjer kako moramo raditi na umrežavanju.

Osim studenata, zadovoljni su i poslodavci pa se u zadnje četiri godine događalo i da neki poslodavci zaposle studente s kojima su surađivali na projektu.

- Ovo je prilika za studente da se pokažu vanjskom svijetu. Jako su zainteresirani za ovakve projekte jer oni zapravo žele nešto opipljivo, konkretno iskustvo u nečemu što je realno. Mi smo njih puno naučili s teorijskog aspekta, ali fali teorijskog dijela i ovo je super prilika da oni kroz praksu primjenjuju ono što su naučili u teorijskom dijelu - dodaje Brajević.

Anja Piplica jedna je od nagrađenih, a studentica je zadnje godine Sveučilišnog odjela za stručne studije, smjer ekonomija.

- Naš poslovni plan bio je za firmu koja se bavi softverima, a odnosio se na marketing. Nastajali smo utjecati na to da se poduzetnica više oglašava, a osim toga smo napravili i financijski plan za razdoblje od pet godina da vidimo kada će se uložena sredstva početi vraćati. Nije bilo ništa teško, bilo je dobro i zanimljivo, a ova diploma mi znači jako puno. Na neki način nas ovaj projekt vodi iz teorije u praksu, a meni je puno lakša praksa nego teorija - zaključila je nagrađena studentica.

Zahvalnice su dobili studenti Nensi Lovrić, Anamarija Smajić, Anđela Šućur, Stjepan Akalović, Anja Piplica i Mateo Marušić, koji su izradili poslovne planove za tvrtke Alf d.o.o., Križevčanka Split d.o.o, Promo artis d.o.o., Sajtija d.o.o. i Izvorni kod d.o.o.

Vaša reakcija na temu