Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SRP O VOJNOM ROKU: Predlažemo uvođenje posebnog predmeta u srednjim školama

SRP O VOJNOM ROKU: Predlažemo uvođenje posebnog predmeta u srednjim školama

'Ovim prijedlogom vladajući su pred građane bacili još jedan mamac oko kojega bi se trebali prepucavati pred izbore'

Iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) komentirali su najave o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Oni smatraju kako to nije potrebno, ali zato predlažu uvođenje predmeta s teoretskim dijelom i praktičnom obukom u srednjim školama u zadnje dvije godine školovanja.

'Pozitivni učinci obveznog vojnog roka bili su privikavanje na disciplinu mladih ljudi te osjećaj odgovornosti. S obzirom da se vojni rok služio uglavnom izvan mjesta boravka, bila je to prilika za upoznavanje novih dijelova zemlje, stjecanja novih poznanstava i prijateljstava, što je doprinos socijalizaciji mladih ljudi. Pojedini regruti, stekli su određena tehnička i ostala znanja, koja su im nakon povratka iz vojske postali životni poziv. Vojska je dala neprocjenjiv doprinos prilikom izgradnje civilne infrastrukture, putova, vodovodne mreže, elektro i telekomunikacijskih instalacija, transporta, ubiranja ljetine, kao i pomoći narodu pogođenog velikim nepogodama, poplavama, potresima i ostalo. Tako da je armija u punom smislu te riječi opravdavala pridjev narodna', poručuje Roko Adorić.

Navodi i kako je u određenom momentu uvedena doktrina 'Općenarodne odbrane i društvene samozaštite' čime su zadaci obrane spušteni na tren u bazu, tvornice i ustanove, među građane. 

'U to su bili uključene sve strukture društva, gdje su građani osim vojnih vještina stjecali iskustva zaštite i pružanja pomoći i spašavanja. Među negativne učinke može se ubrojiti opterećenje za državni proračun. U Hrvatskoj su se društveni odnosi stubokom promijenili od 90-ih do danas, a time i pogledi na vojsku pa su se u novoosnovane oružane snage uključile i grupe eksplicitno desne ideologije i prakse, dosljedno nastavljajući tamo gdje su njihovi poraženi prethodnici stali', ističe Adorić.

Dodaje i kako je ulaskom Hrvatske u NATO naša vojska postala vazalna, njena uloga u obrani države je sekundarnog značenja, a primarna je da služi interesima svjetskih moćnika.

'Ovim prijedlogom vladajući su pred građane bacili još jedan mamac oko kojega bi se trebali prepucavati pred izbore u jeku ozbiljnih afera, koje nagrizaju društvo, odvraćajući pažnju od problema u kojima je egzistencija mnogih slojeva ozbiljno ugrožena', zaključuje Adorić.

Vaša reakcija na temu