Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STARA KAŠTELANSKA STABLA Utvrđeno u kakvom su stanju maslina u Štafiliću i hrast dub u Gomilici

STARA KAŠTELANSKA STABLA Utvrđeno u kakvom su stanju maslina u Štafiliću i hrast dub u Gomilici

Ustanova 'More i krš' je u suradnji s tvrtkom Arbofield d. o. o. i uz pomoć Grada Kaštela provela temeljni arboristički pregled i procjenu osnovne statike dvaju spomenika prirode

Javna ustanova 'More i krš' između ostalog upravlja i s više pojedinačnih primjeraka stabala, koja su zaštićena uglavnom zbog svoje velike starosti, rijetkosti, iznimnih dimenzija i sličnih osobina. 

- Sva su ta stabla zakonom zaštićena davno, većina se nalaze na frekventnim mjestima, a desetljećima se o njima nije vodila nekakva sustavnija skrb. Te činjenice ukazuju na potrebu posvećivanja veće pozornosti i aktivne skrbi ili barem stjecanja osnovnog uvida u opće stanje tih stabala. Stoga je Ustanova u suradnji sa specijaliziranom tvrtkom Arbofield d. o. o. iz Zagreba i uz tehničku pomoć Grada Kaštela provela temeljni arboristički pregled i procjenu osnovne statike dvaju spomenika prirode na kaštelanskom području – stare masline u Štafiliću i hrasta duba u Gomilici - poručuju iz Javne ustanove 'More i krš'.

Oba su stabla, dodaju, zanimljiva zbog svoje velike starosti (posebno maslina koja se procjenjuje na 1500 godina), lijepog i atraktivnog habitusa, podrijetla, lokalnih legendi koje se oko njih pletu i slično.

- Generalno, rezultatima pregleda i procjene stanja obaju stabala i Ustanova i građani mogu biti zadovoljni. Oba su stabla, unatoč visokoj starosti, u dobrom stanju, vitalna i mehanički stabilna. Procjena je donijela i preporuke za daljnje akcije, što uključuje neke manje zahvate u krošnjama i/ili podlozi, te buduće praćenje stanja, koje će dalje biti dio rutinskog posla Ustanove - zaključuju iz Javne ustanove 'More i krš'.

Vaša reakcija na temu