Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Alexander Sinn on Unsplash STATISTIKA U akcijama na moru u prošloj godini spašeno 1155 osoba, smrtno stradalo 27 ljudi

STATISTIKA U akcijama na moru u prošloj godini spašeno 1155 osoba, smrtno stradalo 27 ljudi

Sigurnosno stanje u pomorskom prometu višestruko je poboljšano u odnosu na prethodne godine, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Statistički izvještaj MRCC Rijeka u protekloj 2019. godini bilježi 612 koordiniranih spasilačkih akcija na moru, u kojima je spašeno ukupno 1155 osoba i 195 plovila. Ukupni broj spasilačkih akcija u 2019. godini za 8,5% je manji u odnosu na 2018. godinu, s utvrđenim smanjenjem akcija od svibnja nadalje i osjetnim padom akcija tijekom kolovoza i rujna. Analizom strukture angažiranih spasilačkih plovnih jedinica u 2019. godini, bilježi se porast uključenosti plovnih jedinica Lučkih kapetanija i Ministarstva unutarnjih poslova, od čega je više od pola spasilačkih akcija (57%), u protekloj godini obavljeno plovnim jedinicama lučkih kapetanija.

- Hitne medicinske intervencije, prijevoz (bilo da se radi o prijevozu morem ili zrakom), savjeti, i drugi načini potpomognutih oblika medicinske pomoći, prošle godine su poduzimani u 223 slučaja, što je porast za 8,8% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu ovaj segment zauzima najveći pojedinačni udio u ukupnom udjelu izvanrednih događaja na moru (54%). Roniocima je pomoć pružana ukupno 11 puta (6 na boce, 5 na dah), 22 akcije poduzete su u cilju spašavanja daskaša iz pogibeljnih situacija na moru, a spašeno je i 19 kupača - poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom protekle godine dogodilo se 27 smrtnih slučajeva te jedna nestala osoba dok je ozlijeđenih osoba bilo ukupno 29, tj. 30,9% manje u odnosu na prošlu godinu, dok je značajno smanjen i broj smrtno stradalih osoba, za 20,6%, uz povećanje broja spašenih osoba za 6,9%. Također, zabilježeno je 15 sudara i 55 nasukavanja plovila. Potonula su 23 plovila, a značajno je oštećeno 40 plovila, dok je od posljedica požara djelomično ili u potpunosti oštećeno 8 plovila. Intervencije u cilju spašavanja plovila u kvaru ili nesposobnih za plovidbu poduzete su ukupno 56 puta, a u najvećem broju slučajeva utvrđeni su problemi s kvarovima pogonskih strojeva na plovilima te upravljačkim sustavima, što je manje u odnosu na prethodnu 2018. godinu, tijekom koje se interveniralo prema 83 plovila u kvaru.

- Sigurnosno stanje u pomorskom prometu višestruko je poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat pojačanog ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, redovitu edukaciju kadrova i unaprjeđenje tehničke opremljenosti posada i plovila. Stalna i pojačana nazočnost plovila lučkih kapetanija posljednjih godina, rezultirala je pozitivnim pomacima u pogledu smanjenja pomorskih nesreća. Ipak, u odnosu na broj poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija analize potvrđuju kako su i nadalje najčešći uzroci nesreća i nezgoda na moru nemar nautičara - ističu iz Ministarstva. 

Dodaju kako su najčešći propusti nautičara, koji ih dovode u pogibeljne situacije na moru zanemarivanje prognostičkih upozorenja, nedovoljno nautičko iskustvo i neadekvatna opremljenost brodica i jahti, stoga se prema svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano apelira slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbu morem s razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije. 

- Tu je od osobite pomoći i službena višejezična besplatna mobilna aplikacija 'nIS- nautički informacijski servis' koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke, bitne za sigurnu plovidbu, čime se značajno pripomaže voditeljima plovila i njihovim posadama tijekom boravka na moru, a ponajprije u slučajevima pogibeljnih situacija - zaključuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vaša reakcija na temu