Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠTO SE DOGODILO NA BAČVICAMA? Novinarka i prijateljica ispričale neugodno iskustvo s policijom: 'Bespotrebna prekomjerna upotreba sile!'

ŠTO SE DOGODILO NA BAČVICAMA? Novinarka i prijateljica ispričale neugodno iskustvo s policijom: 'Bespotrebna prekomjerna upotreba sile!'

'Drama je nastala iz ničega, zapravo, posljedica je nejasnih poruka građanima'

Oko 13 sati policija je poslala priopćenje kako su dvije ženske na Bačvicama odbijale upute policijskih službenika, te su započele s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac.

Istina je pak, prema onome što nam je ispričala privedena novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić i prijateljica joj Branka Karninčić, drukčija.  Uzinić je još pod dojmom  kako nam je rekla, što su muškarca koji je samo htio pomoći, bacili na pod i privezali lisičinama, dok su mu žena i dijete plakali. Policajci su, opisuje, bili u civilu sa značkama, a zaustavili su ih u blizini hotela Park. Bile su na propisanoj udaljenosti, nisu bile na plaži niti sjedile odakle je policija tjerala ljude doma.

Zaustavio ih je, kaže, i rekao da ne mogu na plažu, na što je odgovorila da i ne idu, nego samo šetaju i da se ne misle okupljati. Zna pravila i upute Nacionalnog stožera. Policajcima je napomenula i da novinarskim poslom uz sve potrebne  dozvole svakog dana povremeno izlazi na ulicu kako vidjela kakva je situacija u gradu, na što su je optužili da se služi povlaštenim položajem pri kršenju zakona.

- Kojeg zakona, kakve i čije naredbe vi izvršavate? - pitale smo i onda su oni počeli gubiti živce. Prijetili su kaznom od osam tisuća kuna. Na osnovu čega, pitale smo. Digli su glas, digla sam vjerojatno i ja pa mi sada to imputiraju u kršenje javnog reda i mira. Prijateljica je počela snimati mobitelom, što su joj ubrzo zabranili i natjerali je fizičkom silom, držeći je za nadlakticu, da izbriše snimak. Zaprijetili su nam da će nas privesti u stanicu i da čekamo maricu - priča Uzinić.

Prijateljica Branka Karninčić je snimala mobitelom, upravo zbog početka grubosti, a tada su je, nastavlja Uzinić, policajci uhvatili za ruku i tjerali da izbriše snimak. To je bio trenutak kada je nesretni čovjek  krenuo pomoć, a završio na podu.

- Tek tada se umiješao čovjek s djetetom, i to s više metara udaljenosti pitao je policiju da što to rade, a potom je policajac podviknuo njemu da što se on miješa on tražio njegovu osobnu. Čovjek je odbio nakon grubog obraćanja i tada ga je jedan od njih srušio na pod i držao u klinču. Čovjek je vikao 'tamo mi je dite' -  s užasom te scene koja joj se vrti pred očima prepričava nam Silvana.

Smatra kako je riječ o prekomjernoj upotrebi sile.

- Po nas je stigla marica, nismo željele ući zbog straha od zaraze, rekli su nam da su je dezinficirali nešto prije i da smo sigurne, odveli su nas u Drugu policijsku postaju, oduzeli mobitele i rekli da ćemo tu biti šest sati. Brzo su nam, ipak dali da potpišemo izjavu. Mene trenutno okrivljuju da sam bukom, vikom i galamom pozivala građane na neposlušnost i pružanje otpora policiji, ali nikoga nije bilo. Oni su napravili dramu, izašli su ljudi na balkone. Drama je nastala iz ničega, zapravo, posljedica je nejasnih poruka građanima - opisala nam je Silvana. 

Branka nam je dodala kako su ih odveli u postaju, zaplijenili mobitele, natjerali je da izbriše što je slikala, ali srećom, kaže, uspjeli su  zabilježiti trenutke na kojima se jasno vidi gdje su zaustavljene i tko je bio tu, što se radilo.

- Napisali su da smo kršili javni red i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati. Napisao je doslovce 'odbila potpisat'.  Pitala sam i zašto sam uhapšena. Odgovor je bio, to će vam sve na sudu objasniti članak 13 i smijali nam se - kaže među ostalim Branka.

Šokirana je policijskom brutalnošću i nada se da će izvući pouke iz ovoga te da će prestati s 'bespotrebnom represijom'.

Vaša reakcija na temu