Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STUDENTI SE BOJE KORONE ZBOG KOLOKVIJA 'Razumijem pritisak, ali pismene provjere znanja se moraju održavati u dvorani'

STUDENTI SE BOJE KORONE ZBOG KOLOKVIJA 'Razumijem pritisak, ali pismene provjere znanja se moraju održavati u dvorani'

Ekonomski fakultet su studenti prijavljivali zbog kršenja epidemioloških mjera

Na splitskom Ekonomskom fakultetu studenti su zabrinuti zbog održavanja kolokvija u kraćem vremenskom periodu, u jednom tjednu su 'zgusnuti'. Boje se, kažu, zaraze, koronavirusom zbog velikog broja studenata na jednom mjestu.

Zbog takvog rasporeda, javila nam se i majka studenta, tražeći pomoć. 

- Fakultet je organizirao kolokvije za sve studente u pet dana. Znači, od ponedjeljka do petka studenti svih pet godina. Neki imaju i po tri kolokvija u istom danu. Sada možete misliti kolika je to koncentracija studenata na fakultetu u toku dana. S obzirom na epidemiološku situaciju, fakultet ne želi napraviti drugačiji raspored da ne bude toliko studenata - kaže.

Navodi i da su u normalnim uvjetima kolokviji bili raspoređeni u većem vremenskom periodu.

Dekanica dr.sc. Maja Fredotović je upoznata s apelima, a otkrila nam je i da su studenti prijavljivali fakultet zbog 'kršenja epidemioloških mjera'. Ipak, pokazalo se da je sve u skladu s propisima.

- Razumijem i pritisak studenata da se prebace i nastava i ispiti online, ali, dok god se ne donese drukčija odluka na nivou Vlade, mi naprosto moramo organizirati nastavu i ispite ovim načinom. Ne možemo raditi nešto za što nismo akreditirani, pa i  diploma bi im mogla biti dovedena u pitanje da radimo tako - kazala je dekanica.

Krenula je slikovito pojašnjavati, gotovo nacrtala zašto se kolokviji organiziraju na ovaj način. Podsjetila je na odlulu Vlade, objavljenu u Narodnim novinama gdje  stoji da online ispiti ne dolaze u obzir.

- Nastava se odvija po hibridnom modelu, ali provjere znanja ne mogu i ne smiju - navodi.

Navodi i kako u jednom trenutku može biti 363 studenta na fakultetu.

Do sada se kolokvij odvijao paralelno kada i nastava. Sada, u novim okolnostima, nemoguće je paralelno radi epidemioloških mjera. Stoga je, pojasnila, odlučeno da svaki 8. i 15.tjedan budu samo kolokviji.

- Okrenuli smo se naopako da bismo ispunili uvjete. Dvije su stvari o kojima moramo voditi računa, ugrozi javnog zdravlja i valjanosti diplome. Ukratko, da bi semestar bio regularan, mora se održati 75 posto nastavnih sati, a ako je prekid više od sva tjedna, ne može se ispuniti taj uvjet - pojašnjava dekanica.

Istaknula je i koje sve epidemiološke mjere poduzimaju za vrijeme kolokvija. Također, redovni studenti, kaže, nemaju više provjera u jednom danu.

Inače, kolokviji nisu obavezni, a ove godine se puno više prijavilo na izlazak u odnosu izašli lani.

- Razumijem pritisak studenata i roditelja, dala bih krvi ispod vrata, ali smo u bunaru, naprosto, ne smijemo raditi ono za što nismo akreditirani. Ispiti se moraju održavati u dvoranama prema odluci Vlade. Ne povinemo li se za tim, netko može sutra ili za 10 godina dovesti u pitanje i diplome ove generacije - zaključila je.

Dodajmo i da prema službenim podatcima koje nam je iznijela,  u četvrtak niti jedan od studenata Ekonomskog fakulteta nije u izolaciji.

Vaša reakcija na temu