Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUVERENISTI Ne prihvaćamo da nam se nameće cijepljenje kao nužni tretman na kojeg moramo pristati

SUVERENISTI Ne prihvaćamo da nam se nameće cijepljenje kao nužni tretman na kojeg moramo pristati

Lovro Meštrović reagirao je na izjave dr. Ive Ivića i dr. Željke Karin

Lovro Meštrović, povjerenik Hrvatskih suverenista iz Splita, reagirao je na izjave dr. Ive Ivića, šefa Infektologije KBC-a Split, koji je kazao kako ćemo ostati u lockdownu sve dok se ne odlučimo cijepiti protiv koronavirusa te dr. Željke Karin, ravnateljice NZJZ-a, koja je, kažu, dan kasnije povezala normalnost življenja s cijepljenjem. 

- Izražavamo protivljenje ovakvim izjavama odgovornih zdravstvenih djelatnika koji na ovaj način vrše neprimjeren i neprihvatljiv psihosocijalni pritisak na stanovništvo da pristupi cijepljenju. Ne želeći ulaziti u meritum struke, ipak možemo slobodno, zdravo razumski zaključiti, nakon 10 i više mjeseci covid pandemije, imajući pri tom na umu i autoritet određenog broja domaćih i stranih priznatih stručnjaka, da i u covid pandemiji postoji kolektivni imunitet, da se isti ne mora nužno postići cijepljenjem i da se pomalo, jer tako pokazuje trend obolijevanja, približavamo kolektivnom imunitetu zahvaljujući prirodnoj obrani koju posjeduje svaki pojedinac - kaže Meštrović.

Ističe kako se nalazimo na početku kraja drugog vala covid-19 pandemije koji se pokazao smrtonosnijim od prvog, jednako kao što je to bilo i s nekim drugim pandemijama u povijesti kada je drugi val donio najveću smrtnost, a prvi i treći val značajno manju. 

- Je li razlog ovakvog istupa odgovornih zdravstvenih djelatnika grada Splita  i županije bojazan da će pandemija iščeznuti prije nego što cijepljenje bude masovno izvršeno i tako priznata pojava imuniteta kolektiva stečena prokuženošću zajednice kao ona koja je nadvladala pandemiju, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali način na koji su nastupili, u trenutku kad pandemija očevidno jenjava, ukazuje da je to objašnjenje vrlo moguće. O daljnjim implikacijama takvog eventualnog stava odgovornih u zdravstvenom sustavu ne želimo razglabati. Ne poričući opasnost od bolesti covid-19, makar u tom smislu razumijevamo više su-uzročnost iste u smrtnim slučajevima, a ne uzročnost, što je značajna razlika, a koja se nažalost od mjerodavnih pokušava osporiti i prikriti, ne prihvaćamo da nam se nameće cijepljenje kao nužni tretman na kojeg svi ili kao velika većina moramo pristati - poručuje Meštrović.

Dodaje kako osim zbog navedenih razloga, ali i niza nenavedenih kao što su brojne kontroverze vezane za ovu pandemiju, svjetsku zdravstvenu organizaciju, farmaceutsku industriju, i uopće cjepiva koja pokazuju sve veće i češće nus pojave, u prvom redu ne prihvaćaju prisiljavanje kojim se niječe i poništava sloboda svakog pojedinca da na osnovu svoje razumske spoznaje i glasa savjesti donese odluku. Smatra kako svaka osoba u Hrvatskoj mora moći donijeti sama odluku, bez manipulacije i prisile putem  medija i psihoze straha i prijetnji potaknutih od odgovornih, o tome hoće li ili neće pristupiti cijepljenju, važući pri tom razloge za i protiv. 

- Jer postoje stvari vrjednije i od zdravlja i od života na kraju, a to je dostojanstvo osobe koja slobodno na osnovu svojih spoznaja donosi odluke za sebe, prihvaćajući pozitivne ili negativne posljedice svog izbora, poštujući istodobno tuđe pravo i ne ugrožavajući drugog. Nitko ne može tvrditi da se odbijanjem ili pak prihvaćanjem cijepljenja ugrožava drugog i osporava neko tuđe pravo. Doktoru Iviću i doktorici Karin želimo svaki uspjeh u daljnjem radu, posebno tijekom ove covid krize, ali i poručujemo da će tako zvani lockdown, zatvaranje društva, trajati sve dok mu narod daje i zrno opravdanja, međutim kad izgubi i to zrno, lockdown će past, htjela to vlast ili ne. Hrvatski suverenisti zasigurno će biti na strani naroda kad i ako dođe taj trenutak - navodi i naglašava kako građani nisu nikakvi bioteroristi da se nad njihovim odlukama ne treba zgražati ili da im treba prijetiti. 

- Ako se tko ima zgražati u svemu ovome, jesu obični ljudi koji su izloženi zarazi jer su tamo nekakvi kineski znanstvenici naoružali respiratorni korona virus, učinili ga ubojitim i namjerno ili nenamjerno pustili ga iz laboratorija. Ali čak da to nije istina, iako je više indicija da tako jest nego da nije, imamo se pravo zgražati nad pojedinim prestrogim i iracionalnim mjerama kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava na slobodno kretanje i rad, pa i na samo liječenje od drugih bolesti tijekom ove pandemije, o kojoj objektivnu sliku pomalo dobivamo i putem statističkih podataka o općoj stopi smrtnosti, koja, iako u određenom povećanju, ujedno dokazuje da ova pandemija nije ono za što ju se predstavlja. Pozivamo i potičemo, dakle, zdravstvenu struku, u ovoj covid krizi, da i dalje savjesno radi svoj posao, donosi objektivne, znanstvene sudove, propituje ih putem usporedbe s mišljenjem drugih priznatih stručnjaka, odbacujući utjecaje interesnih krugova bilo koje razine i porijekla, ali i da pojedinci iz iste struke ostanu u okviru svojih ovlasti, ne prekoračujući ih vršenjem neprofesionalnih upliva na građane zloupotrebom svog autoriteta ili položaja, poštujući civilizacijske stečevine ljudskih prava i dostojanstva osobe koje baštinimo u našoj kulturi - zaključuje Meštrović.

Vaša reakcija na temu