Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVEČANOST U SPLITSKOM RODILIŠTU Postavljena ploča primalji iz Salone, iz drugog stoljeća prije Nove ere

SVEČANOST U SPLITSKOM RODILIŠTU Postavljena ploča primalji iz Salone, iz drugog stoljeća prije Nove ere

Otkrila je sestra Iva Erceg

Klinika za ženske bolesti i porode KBC Split bogatija je za repliku nadgrobne ploče u čast primalji Eli Soteri iz drugog stoljeća nakon Krista. 

Repliku stele nadgrobne ploče na svečanosti je otkrila najstarija primalja splitskog rodilišta, sestra Iva Erceg koja s 44 godine radnog staža odlazi u mirovinu koncem godine.

Inicijativu je pokrenuo Rotary klub Split, a koordinator je bio dr. Damir Roje. Ploča je pronađena u dva dijela na različitim mjestima blizu Vranjica, prva koncem 19.stoljeća, a druga poslije 50-ak godina. U suradnji s Arheološkim muzejem je restaurirana gdje će biti dio stalnog postava, a u Klinici za ženske bolesti i porode replika. 

Dr. Roje je kazao kako prvi put spominje primalju na hrvatskom području i s te strane taj je spomenik itekako važan.

- Pojašnjava nam koliko je bilo važno da je netko u 2. stoljeću bio primalja. Koliko je to poslanje bilo cijenjeno prije 1800 godina, 100 godina prije Splita, u Saloni koja je tada bila četvrti grad Rimskog carstva. Primalja od tada postaje jedan od bisera onoga čime se čovjek uopće može baviti. I jedan od razloga zašto ovo radimo je da podržavamo svetost tog posla, i sve ono što primalje rade za svih nas - kazao je dr. Roje. 

Prof. dr. Marko Mimica, predstojnik Klinike istaknuo je kako je u Saloni postojalo primaljstvo kao struka što govori koliko daleko u povijest seže naše znanje.

-  Već u to vrijeme su se porođaji obavljali na stručan način, i to pokazuje da se nismo pojavili sa znanjem iz ničega nego je rezultat tisućljetne tradicije - podvukao je dr. Mimica.

Uzvanike je pozdravio dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

- Želim pozdraviti sve primalje i medicinske sestre. Zahvaljujem vam se i kao građanin i ravnatelj na radu, svim danima i noćima, ljubavi, ljubaznosti i razumijevanju koje dajete našim  trudnicama i rodiljama - rekao je dr. Meštrović uz želju da Klinika i dalje bude ponajbolja u Hrvatskoj kao i do sada.

Ante Jurčević, čelnik Arheološkog muzeja, je kazao da se odazvao na inicijativu dr. Roje i Jerka Rošina odazvao kao roditelj, a potom i kao ravnatelj.

- Ploča je i znak da postoji u Splitu ustanova koja brine o ovakvoj baštini - zaključio je.

Među brojnim govornicima na svečanosti izdvojimo solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića koji je istaknuo kako je ploča potvrda tisućljetne prisutnosti vrijednog posla te još jedan dokaz bogatstva na kojem živimo. 

Postavljanje ploče je pozdravio i dr. Zdeslav Benzon, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, ginekolog splitskog KBC-a, zabilježimo i to, koji je godinama na listi najboljeg doktora po ocjeni pacijenata.

Svečanost je vodila Edita Lučić Jelić, a pjesmom zaokružio Tedi Spalato.

Vaša reakcija na temu