Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zoran Alajbeg Sveučilište u Splitu povuklo oko 25 milijuna eura iz EU fondova u proteklih pet godina, ne ubrajajući projekte na sastavnicama
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Sveučilište u Splitu povuklo oko 25 milijuna eura iz EU fondova u proteklih pet godina, ne ubrajajući projekte na sastavnicama

'Službe redovno prate mogućnosti i prilike za financiranje novih inicijativa, ali i održivost postojećih'

Kako bismo ukazali na značaj europskih politika, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament koji ih oblikuje, u serijalu 'EU izbori: iskoristi svoj glas' progovaramo o raznim aspektima u kojima se ogledaju u svakodnevici. Ovog puta predstavit ćemo kako su fondovi Europske unije unaprijedili kvalitetu visokog obrazovanja na primjeru Sveučilišta u Splitu. 

'Sveučilište u Splitu sudjeluje u projektima financiranim iz europskih izvora još od prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada su joj bila dostupna sredstva kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) kao i sredstva programa FP7, Erasmus Mundus, Tempus i drugih. Nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, broj projekata na Sveučilištu u Splitu značajno je porastao. Teško je procijeniti ukupnu vrijednost EU sredstava s obzirom na različite uloge Sveučilišta u projektima te činjenicu da se dio projekata provodi centralno putem rektorata, a ostatak na sastavnicama Sveučilišta (fakultetima, akademiji i odjelima). Međutim možemo reći da je u posljednjih pet godina Sveučilište u Splitu 'povuklo' okvirno 25 milijuna eura kroz projekte u kojima je direktno uključeno (ne ubrajajući projekte na sastavnicama)', kazali su nam iz Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu. 

Sveučilište u Splitu sudjeluje u projektima s različitim ciljevima - od jačanja istraživačkih i znanstvenih kapaciteta, preko poboljšanja studentskog standarda, do doprinosa zajednici i gospodarstvu. Predstavnici su nam ukazali na neke od najznačajnijih. 

'Jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekat uspješno je završeni projekt Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF/PFST/KTF, kroz razvoj znanstvenoistraživačke infrastrukture u zgradi triju fakulteta, ukupne vrijednosti iznad 11 milijuna eura, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je omogućio nabavu suvremene istraživačke opreme koja potiče daljnji razvoj suradnji i kolaborativnih projekata s lokalnim i inozemnim partnerima iz gospodarskog i javnog sektora s ciljem povećanja znanstvenog istraživanja te razvoja gospodarstva jadranske Hrvatske temeljenog na znanju.

Sveučilište u Splitu je od 2019.  član alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), koja okuplja devet sveučilišta iz obalnih gradova Europe i preko 75 dionika iz regionalnih okruženja. Alijansa pruža brojne prilike za čitavu zajednicu, od studentskih i istraživačkih prilika do umrežavanja gospodarstvenika. Glavni je cilj SEA-EU alijanse stvoriti međunarodno, višeetničko, višejezično, multikulturalno i interdisciplinarno europsko sveučilište, s fokusom na zelenu i digitalnu tranziciju, otvoreno upravljanje i suradnju s okruženjem. Sudjelovanjem u alijansi, Sveučilište je dobilo brojne nove prilike za suradnje kroz projekte i istraživačke inicijative.

Sveučilište u Splitu sudjeluje u Enterprise Europe Networku (EEN) od samog početka djelovanja u Hrvatskoj, od 2008. EEN je ključan instrument Europske komisije za rast i stvaranje novih radnih mjesta kroz pružanje podrške malim i srednjim tvrtkama diljem Europe, pomažući im u korištenju mogućnosti koje pružaju inicijative Europske unije i jedinstveno europsko tržište. U okviru ove mreže Sveučilište pruža podršku malim i srednjim tvrtkama te istraživačima kroz individualna savjetovanja vezana uz internacionalizaciju poslovanja, zaštitu intelektualnog vlasništva, mogućnosti financiranja i organizaciju aktivnosti umrežavanja i gospodarskih susreta.

Prošle godine, Sveučilište je u ulozi koordinatora započelo s provedbom ERA SHUTTLE projekta, financiranog iz programa WIDERA Horizon Europe, ukupne vrijednosti tri milijuna eura. Projekt će ojačati znanstveno-inovacijske kapacitete kroz povezivanje akademske i neakademske zajednice među partnerskim zemljama. Planira se uspostava kvalitetnog okvira međusektorske razmjene osoblja iz područja znanosti i inovacija te provedba aktivnosti upućivanja osoblja na neakademske institucije u inozemstvu kao i brojne aktivnosti prijenosa znanja i jačanja kapaciteta istraživanja i inovacija koje su u fokusu politika EU-a', naveli su. 

Na upit kako su se ti projekti odrazili na Sveučilište, uzvratili su kako su značajno unaprijedili različite aspekte djelovanja. 

'Poboljšanje studentskog standarda ostvareno je kroz unapređenje infrastrukture i opremljenosti Sveučilišta, čime su omogućeni bolji uvjeti studiranja za domaće i sve brojnije, inozemne studente. Nabava suvremene istraživačke opreme kroz infrastrukturne projekte omogućila je kvalitetnije obrazovanje i praktičan rad studenata. Uvjeti za istraživače također su značajno poboljšani zahvaljujući investicijama u znanstvenoistraživačku infrastrukturu i opremu, čime su povećani kapaciteti za istraživanje i inovacije. Istraživači sada imaju pristup naprednim alatima, što im omogućuje provođenje visokokvalitetnih istraživanja i sudjelovanje u međunarodnim znanstvenim projektima.

Sudjelovanje u međunarodnim inicijativama i programa EU-a poput Erasmus+ i Horizon Europe omogućilo je veću mobilnost studenata, istraživača i članova potpornih službi te uspostavu novih međunarodnih suradnji. Ovo otvara vrata za razmjenu znanja, iskustava i inovacija, što obogaćuje akademsku zajednicu. Projekti kao što je ERA SHUTTLE doprinose jačanju veza između akademske zajednice i industrije. Povezivanje s poduzetnicima i malim i srednjim tvrtkama potiče razvoj inovacija i primjenu istraživačkih rezultata u gospodarstvu. Pružanje podrške kroz EEN mrežu pomaže lokalnim tvrtkama u njihovom rastu i internacionalizaciji. Zaključno, projekti su značajno doprinijeli razvoju Sveučilišta u Splitu, povećanju njegove međunarodne prepoznatljivosti te jačanju suradnje s različitim dionicima iz akademskog, gospodarskog i javnog sektora', konstatirali su. 

Službe Sveučilišta, s posebnim naglaskom na Ured za projekte, koji je središnja jedinica za prijavu i potporu provedbi projekata, redovno prate mogućnosti i prilike za financiranje novih inicijativa, ali i održivost postojećih. Trenutno, otkrili su nam, rade na pripremi nekoliko projektnih prijedloga, od kojih se neki odnose na međunarodne kompetitivne natječaje, neki na decentralizirane natječaje (poput NPOO poziva). 

'Planirani projektni prijedlozi bit će usmjereni na daljnji razvoj znanstveno-istraživačkih kapaciteta, suradnju s gospodarstvom te poboljšanje studentskog standarda i doprinosa zajednici. Veselimo se svakoj novoj prilici i otvoreni smo za suradnju s institucijama i ostalim dionicima lokalnog i regionalnog ekosustava. Uvijek smo spremni razmotriti prijedloge i ideje koje mogu doprinijeti našoj misiji i ciljevima te smo otvoreni za inicijative koje promoviraju zajednički napredak i razvoj zajednice', poručili su iz Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu. 


Europski izbori u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski građani izabrat će 12 zastupnika i zastupnica koji će sudjelovati u kreiranju europskih politika. Dodatne informacije dostupne su na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za objavljeni sadržaj odgovoran je isključivo Dalmatinski portal.

Vaša reakcija na temu