Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NLM TABLICA: Izborni sustav ide na ruku HDZ-u i SDP-u

TABLICA: Izborni sustav ide na ruku HDZ-u i SDP-u

Daša Dragnić je rezultat matematički analizirala

Daša Dragnić, splitsko-dalmatinska županijska vijećnica Nezavisne liste mladih matematički je obradila izborne rezultate. Zaključak je da izborni sustav ide na ruku HDZ-u i SDP-u.

'Volim pričati riječima, slikama, glazbom, pokretom, očima… ali volim pričati i brojkama. Matematiku volim od malih nogu, posebno logičke probleme… U 7. razredu osnovne sam osvojila drugo mjesto na republičkom natjecanju (s jednim bodom manje od maksimalnog, radi jedne zagrade koju sam izostavila napisati u postupku), u 3. i 4. razredu srednje (usmjerenog obrazovanja) uzela sam matematiku za izborni, jer mi je nedostajala u redovnom programu, na faksu sam uzela seminarski iz matematike…


Pa evo nešto, dušu dalo za brojčanu analizu i prikaz, što ne traži previše riječi: 

Od 151 zastupnika, 3 bira dijaspora, a 8 nacionalne manjine, ali taj dio ću sada ostaviti izvan ovog logičkog problema. Njih 140 (92,7%) se bira u 10 izbornih jedinica, u kojima je na ovim izborima bilo ukupno 2.080.353 važećih listića/glasova. Od toga je 89% glasova direktno pretočeno u mandate, a 11% (236.876) nije rezultiralo mandatima stranaka za koje se glasalo, već je raspodijeljeno po D'Hondtu. Radi ispravnije slike odnosa glasova i mandata (te jasnijeg utjecaja podjele izbornih jedinica i D'Hondta) svi su prikazi na razini cijele Hrvatske i odnosom direktno osvojenih glasova i dobivenih mandata. 

Osvojeni/podijeljeni glasovi i mandati prikazani su u tablici. Razlike između % osvojenih glasova i % dobivenih mandata, odnosno razlike u broju glasova za 1 mandat (u odnosu na prosjek) jasno ukazuju tko je na dobitku (zeleno), a tko na gubitku (crveno) zbog ovakvog izbornog sustava (izbornih jedinica i D'Hondta)', objavila je Dragnić na Facebooku.


Vaša reakcija na temu