Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TOČKA NA I: Ministar Glavina službeno odbio skraćivanje radnog vremena noćnim klubovima u centru Splita

TOČKA NA I: Ministar Glavina službeno odbio skraćivanje radnog vremena noćnim klubovima u centru Splita

Malo se spetljao kad je odlučio 'posoliti' obrazloženje

Banovini je dostavljena odluka s kojom se obustavlja od primjene Odluka o dopuni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada Splita.

Iza ovog birokratiziranog naziva dokumenta krije se negativno mišljenje Ministarstva turizma i sporta na odluku splitskog Gradskog vijeća kojom se do ponoći nastojalo ograničiti radno vrijeme noćnih klubova u zoni A. Riječ je o dva noćna kluba - Boiler na vrhu Marmontove ulice i 305 A. D. koji je u Trogirskoj ulici.

Nije baš neočekivan odgovor nadležnog ministarstva, jer su još početkom kolovoza - nakon što je odluka stupila na snagu - upozorili Banovinu da ‘ne poseže za donošenjem stihijskih odluka koje nisu u skladu sa zakonom te potencijalno rezultiraju financijskom štetom za njihov proračun’.

Ostali su pri svom mišljenju kako predstavničko tijelo - Gradsko vijeće - kao ni izvršno tijelo - gradonačelnik -  nemaju ovlasti ‘skratiti radno vrijeme’ ugostiteljskim objektima koji zadovoljavaju uvjete za rad noću. U obrazloženju se ministar Tonči Glavina mogao zadržati na birokratskom odgovoru pozivajući se na konkretne članke zakona, no odlučio je svojim komentarom malo ‘posoliti’ očitovanje, pa se poprilično spetljao i pogriješio u navodima obrazloženja.

Napisao je kako mu nije jasna veza između ovakvog uređenja rada ugostiteljskih objekata i navedenog razloga očuvanja UNESCO-ve kulturne baštine, s obzirom na to da mu nije jasno kako se to ugrožava UNESCO-va baština radom iza ponoći u zatvorenom prostoru, a ne ugrožava se do ponoći.

Ministar je zanemario desetke objavljenih tekstova o pripitim gostima koji čekaju na ulazak u noćne klubove, a posljedično i nesnosnoj galami u kasnim noćnim satima pod prozorima lokalaca. Također, nije zanemariva činjenica da je palača pod UNESCO-vom zaštitom zato što u njoj žive stanari, kojih je sve manje i koji barem tri mjeseca godišnje ne mogu oka sklopiti.

Nadalje, Glavina je vrlo površno pristupio obrazloženju svoje odluke jer je u dijelu odgovora iznio potpuno netočne informacije.

- ...kako se to baština čuva poslovanjem u zatvorenom i na otvorenom prostoru u istoj zoni u objektima kojima je propisano radno vrijeme do 24 sata s mogućnošću određenog produljenja, s tim što ugostiteljski objekti kojima je u istoj zoni produljeno radno vrijeme do 02.00 sata mogu raditi i na otvorenom, dok noćni barovi rade isključivo u zatvorenom prostoru - napisao je Glavina.

Tu je potpuno promašio. Jedini ugostiteljski objekti koji mogu raditi do dva sata nakon ponoći su oni na Rivi, i to isključivo petkom, subotom i dan uoči blagdana. Što se tiče ostalih ugostitelja u zoni Stare gradske jezgre, ne postoji objekt koji ima dozvolu za rad do dva sata poslije ponoći, kako ministar tvrdi. Jedini koji mogu raditi su dva sporna noćna kluba. Radno vrijeme svih restorana i barova usred sezone je do ponoći. Iznimno, restoranima je omogućen rad u zatvorenom prostoru do 01.00 sat.

Svakako, očekivana je obustava takve odluke, a Grad se još može žaliti Visokom upravnom sudu.

Vaša reakcija na temu