Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tomislav Šuta: Stanovnici Kaštela i Trogira, kao i njihovi gosti, uživat će uz modernu komunalnu infrastrukturu, čistije more i okoliš
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Tomislav Šuta: Stanovnici Kaštela i Trogira, kao i njihovi gosti, uživat će uz modernu komunalnu infrastrukturu, čistije more i okoliš

O projektu aglomeracije Kaštela-Trogir

Projekti aglomeracija Kaštela-Trogir i Split-Solin zasigurno su najznačajniji projekti započeti u mandatu Tomislava Šute. Evo što je privremeni upravitelj ViK-a sve o njima rekao...

Koliko je bilo izazovno pripremiti ove projekte kako bi oni mogli biti sufinancirani sredstvima Europske unije. Koliko je trajala priprema projekata i što je sve uključivala?

Priprema je 70% obavljenog posla i cijeli proces bio je vrlo izazovan. Sama priprema projekata trajala je nekoliko godina i uključivala je projektiranje, izdavanje dozvola, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu studija izvedivosti i samu prijavu za EU sufinanciranje. Drago mi je da su oba projekta danas u provedbi.

Projekt aglomeracije Kaštela-Trogir u trećoj je godini provedbe? Koji je trenutni status realizacije projekta, jeste li zadovoljni dinamikom?

Iznimno sam zadovoljan kako projekt napreduje i u okviru radova na tri aktivna ugovora aglomeracije na području Kaštela i Trogira izvedeno je ukupno 110 kilometara kanalizacijske te 77 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne mreže. Time su osigurani preduvjeti za gotovo 6000 novih kanalizacijskih priključaka i 1400 novih i rekonstruiranih priključaka na vodoopskrbu. Također, kroz nabavu nove opreme u okviru projekta aglomeracije, jedan od ciljeva je i smanjenje gubitaka vode u sustavu te digitalizacija radijskih vodomjera sa svrhom racionalizacije poslovanja. Nabava novih radijskih vodomjera u okviru projekta aglomeracije potpora je uvođenju digitalnog očitavanja potrošnje, a samim time i racionalizacije poslovanja ViK-a jer će se smanjiti broj djelatnika.

Na području Kaštela je veći broj korisnika već spojen na novu mrežu? Kakva su njihova iskustva? 

Iskustva spojenih korisnika i više su nego pozitivna, jer su uštede u njihovim kućnim budžetima osjetne otkada su spojeni na javnu odvodnju i ne moraju plaćati učestala pražnjenja septičkih jama. Međutim jednako je važno istaknuti utjecaj nove mreže na smanjenje ispuštanja fekalnih voda u more. Što se više korisnika spaja na novu mrežu to su opterećenja na ispustima manja. Jedan je od važnih ciljeva projekta aglomeracije Kaštela-Trogir i čistije more i okoliš na cijelom području obuhvata.

Što slijedi, kada se očekuje dovršetak projekta aglomeracije Kaštela-Trogir?

Sada slijedi u skorije vrijeme i otvaranje B paketa radova u okviru projekta aglomeracije Kaštela-Trogir koji se odnosi na dio mreže Kaštela iznad D-8, odnosno područja Kaštel Lukšića, Raduna i Rudina, te drugi dio Segeta, Okruga i Slatina. Projekt će, uz određena faziranja, sigurno biti uspješno završen i stanovnici Kaštela i Trogira, ali i njihovi gosti i turisti uživat će uz modernu komunalnu infrastrukturu.

Što je s gubicima vode u sustavu? 

Već sada, uz rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, bilježimo smanjenje gubitaka vode u sustavu za 7%.

Uskoro vaš mandat na čelu ViK-a završava, možete li dati presjek rada i projekata provedenih u proteklih pet godina?

Među najznačajnijim projektima istaknuo bih digitalizaciju te čak 20.000 ugovorenih elektronskih računa. Implementirali smo i aplikaciju za korespondenciju s potrošačima, prijenos podataka između ViK-a i Smart City platforme te oformili vlastiti kontakt centar.  Dodatno, iznimno je važna i implementacija GIS-a te sustava rješavanja gubitaka vode, kroz izradu hidrauličkih matematičkih modela po područjima obuhvata kao nužnog preduvjeta za umanjenje gubitaka. Istaknuo bih i racionalizaciju poslovanja ViK-a, pripremu projekta izgradnje Uređaja za pročišćavanja pitke vode s izvora rijeke Jadro, projekte u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. U okviru NPOO odobreno je projekata u vrijednosti od 9,5 milijuna eura s PDV-om od kojih je dio već realiziran. Kroz NPOO 2 prijavljeno je projekata u vrijednosti 41 milijun eura s PDV-om te se čeka odobrenje istih. Radi se o više projekata izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz operativni program 'Konkurentnost i kohezija' 2014.-2020.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split

Više informacija o EU projektima na web stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr.


Vaša reakcija na temu