Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Trajektno pristanište u Sućurju nazvat će se po Anti Franičeviću, poginulom pripadniku HRM-a

Trajektno pristanište u Sućurju nazvat će se po Anti Franičeviću, poginulom pripadniku HRM-a

Spomen obilježje kapetanu fregate će se postaviti u ponedjeljak

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice u suradnji s općinom Sućuraj na otoku Hvaru pokrenula je inicijativu da se novo trajektno pristanište u tom mjestu nazove po poginulom pripadniku Hrvatske ratne mornarice kapetanu korvete Anti Franičeviću.

U sklopu realizacije Odluke Općinskog vijeća općine Sućuraj o određivanju imena novom trajektnom pristaništu, 29. studenog 2021. godine održat će se svečano postavljanje spomen obilježja.

Kapetan korvete Ante Franičević je zajedno s pripadnikom Hrvatske ratne mornarice Ivanom Matićem i djelatnicima brodogradilišta Greben iz Vele Luke Željkom Županovićem i Daliborom Zokićem sudjelovao u akciji oduzimanja broda bivše Jugoslavenske ratne mornarice, desantno jurišnog čamaca DJĆ 112, prvog ratnog broda koji je podigao zastavu Republike Hrvatske odnosno Hrvatske ratne mornarice. 

Sama akcija oduzimanja broda i njegovog prebaziranja iz brodogradilišta Greben u Veloj Luci do ušća rijeke Cetine kod Omiša izvršena je noću, s plovilom upitne tehničke ispravnost, u okolnostima potpune pomorske blokade hrvatske obale i otoka od strane Jugoslavenske ratne mornarice.

Vaša reakcija na temu