Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TRI I POL GODINE ZA PREVARANTA UZELCA Osnovao zločinačku organizaciju i izvukao tisuće eura obećavajući kredite inozemnih fondova

TRI I POL GODINE ZA PREVARANTA UZELCA Osnovao zločinačku organizaciju i izvukao tisuće eura obećavajući kredite inozemnih fondova

Ne zna se gdje je

Lice s tjeralice, Franjo Uzelac zvani Frenkie i Heister, osuđen je u Splitu na tri i pol godine zatvora zbog organiziranja zločinačke organizacije i jednog produljenog kaznenog djela prevare. Optužnica je starijeg datuma, a Uzelac je osuđen u odsutnosti jer se godinama skriva od zakona. Ovo mu nije prvi postupak, nedavno je došlo do zastare kazne od osam mjeseci zatvora na koliko je bio osuđen prije deset godina u Zagrebu. I u kaznenom postupku koji se vodio u Splitu na ruku mu je išao protek vremena. 

Naime, troje članova njegove organizacije nagodili su se s USKOK-om na uvjetne kazne zatvora još prije devet godina. Priznali su krivnju, no kao svjedoci na Frenkijevom suđenju naveli su kako je i njih prevario te kako su postupali u dobroj vjeri. U međuvremenu je nastupila zastara za sve prevare lakše od 60 tisuća kuna pa je i optužnica znatno reducirana te je Uzelac na kraju osuđen za prevaru petero oštećenika. 

Optužnica USKOK-a navodi da je od početka 2010. do kraja 2011. u zajedničko djelovanje povezao troje okrivljenika koji su kontaktirali zainteresirane za kredit. Uzelac se predstavljao kao predstavnik nepostojećeg trgovačkog društva 'Kubik Consulting' iz Beča i lažno obećavao realizaciju kredita kod inozemnih novčanih fondova u iznosima od 500 tisuća do 10 milijuna eura po povoljnim uvjetima. 

Okrivljenici su postupajući po Frenkijevim nalozima pronalazili oštećenike te od njih tražili uplate od pet do 10 tisuća eura na ime navodnih troškova obrade kredita. Uzelac je slao obrasce ugovora o zajmu inozemnog fonda Japan Trustte sa sjedištem u Tokiju, a okrivljenici su ih predavali oštećenima na potpis i ovjeru kod javnog bilježnika. 

Kada su istekli rokovi za isplatu kredita, oštećenicima je neistinito prezentirao kako je došlo do promjene investitora te da će zajmove isplatiti drugi inozemni fond Sedlabanki Islands iz Reykjavika. Oštećenicima su poslani obrasci ugovora, a Uzelac ih je kontaktirao i tražio 500 do 1500 eura za troškove dogovora sa stranim investitorima. Oštećenici su novac isplatili ne sumnjajući u istinitost navoda. Tako su Uzelac i njegovi suradnici oštetili veći broj osoba za 461.000 kuna, odnosno, 61.000 eura. 

Sud je prihvatio jedan imovinsko-pravni zahtjev oštećenika u iznosu od 10 i pol tisuća eura, dok su ostali oštećenici upućeni u parnicu. Ostatak od 315 tisuća kuna, odnosno, 41 tisuću eura, predstavlja imovinsku korist koju je Uzelac ostvario kaznenim djelom pa je slijedom toga postao imovina Republike Hrvatske. Uzelac treba taj iznos uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Vaša reakcija na temu