Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Turistički vodič napadnut pred grupom Amerikanaca: 'Split je lijep grad, ali ovdje više nećemo dolaziti'

Turistički vodič napadnut pred grupom Amerikanaca: 'Split je lijep grad, ali ovdje više nećemo dolaziti'

'Istrčao je u mudantama i zgrabio me za vrat', priča napadnuti vodič

Iskusni splitski turistički vodič doživio je prije par dana vrlo neugodnu situaciju. Fizički je napadnut oko 11 sati ujutro dok je po centru Splita vodio malu grupu turista iz SAD-a. 

'Bilo je njih četvero, vodili smo normalan razgovor. Zaustavili smo se da im pokažem svastiku pored Etnografskog muzeja, a tada se taj mladić zaderao da što se mi imamo zaustavljati preko puta njegove kuće i govoriti. Istrčao je iz kuće u mudantama i zgrabio me za vrat. Počeo me gušiti, gosti su bili u šoku. Povikali su na njega, tek tada je prestao. Pokušao mi je istrgnuti mobitel iz ruke i zaprijetio da će me ubiti ako zovem policiju. Vikao je da nemaju što turistički vodiči prolaziti kraj njegove kuće jer je to sve njegovo', priča vodič. 

Scena se nastavila i nakon dolaska policijskih službenika na mjesto događaja. 

'Nakon dvije minute pojavila se policijska patrola kojoj sam objasnio što se dogodilo. On je s prozora vikao da nitko nema pravo prolaziti kraj njegove kuće i govoriti te je pred policajcima gađao turiste kuhinjskim upaljačem koji je eksplodirao i stvarno uplašio goste', kaže vodič. 

Napadača je opisao kao mlađeg muškarca snažne građe visokog oko dva metra. 

'Nije ovo prvi put da imamo problema s njim. Bratu mi je šamar odvalio, a jednu djevojku je pljunuo pred turistima. Ovo je strašno, postali smo grad slučaj. Borimo se za svakog gosta, a ovo je borba protiv vjetrenjača', kaže vodič. 

Amerikanci koje je vodio u razgledavanje Dioklecijanove palače ostali su šokirani napadom. Mislili su, kaže, da su došli na Divlji zapad. 

'Rekli su da je Split lijep grad, ali da više neće dolaziti ovamo', priča vodič koji je slučaj prijavio udruženju turističkih vodiča. 

Policija zasad slučaj vodi kao remećenje reda i mira, no kažu da je kriminalističko istraživanje u tijeku, odnosno, da još imaju obaviti neke razgovore prije nego zaključe cijelu stvar.

Vaša reakcija na temu