Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA OBLJETNICA Prije 29 godina poginuo je Alfredo Lisica Bibinjac: 'Bio je oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u akcije'

TUŽNA OBLJETNICA Prije 29 godina poginuo je Alfredo Lisica Bibinjac: 'Bio je oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u akcije'

Život je izgubio u rutinskom izviđanju na koti Kopilje brdo

Na današnji dan se navršava 29 godina od pogibije zapovjednika izviđačkog voda Alfreda Lisice Bibinjca. U samim počecima rata pridružuje se MUP-u, a kasnije prelazi u Četvrtu brigadu. 

Sudjelovao je u svim akcijama poput obrane Kruševa, Drniša, Šibenika, a nakon toga sjedi dubrovačko ratište gdje preuzima zapovjedništvo nakon pogibije dva zapovjednika izvidničkog voda Ivice Đolića i Franka Zagorčića.

- Alfredo je bio oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u sve akcije. Toga kobnoga 4. kolovoza pogiba u rutinskom izviđanju na koti Kopilje brdo poviše Dubrovnika. Odlikovan je u činu bojnika, ordenom za junaštvo kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, ordenom Zrinski i Frankopan te medaljom 4. gardijske brigade - kaže o njemu umirovljeni bojnik HV-a Ivica Lozina.

Na brdu Osojnik poviše Dubrovnika prošle godine su njegovi Bibinjci postavili spomen ploču, a u Bibinju ima i trg koji nosi njegovo ime.


Misa je danas u Bibinjama u 19.30 sati, a nakon toga će se na groblju položiti vijenci i zapaliti svijeće. 

Branitelj Velimir Vele Raspudić o Bibinjcu je napisao pjesmu 'Nemoj žalit' 

Nemoj žalit domovino sveta
moj život što sam tebi dao.
Nemoj žalit dvadeset jednog ljeta
Niti dana kad sam zate pao.
Ja sam tebe volio iz duše
Branio te s osmjehom na licu
nisam dao snove da ti ruše
ni da gaze tvoju trobojnicu
Nemoj žalit more mojr sinje
što me nikad nećeš vidjet više
koliko volim tebe i Bibinje
to proljetne kazat će vam kiše
Nemoj žalit moj rodni kraju
nedaj suzi da zbog mene krene
sami nemoj zaboravit mene
Čuvaj ljubav koju sam ti dao
i ne daj jon nikad da uvene
tami gdje ja budem stao
po osmjehu neka pamte mene.

Vaša reakcija na temu