Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TVRĐAVA KLIS Danas je darivan stotisućiti posjetitelj

TVRĐAVA KLIS Danas je darivan stotisućiti posjetitelj

Poljska obitelj bila je ugodno iznenađena

Tvrđava Klis, jedan od najvažnijih povijesnih i kulturnih simbola Hrvatske, danas je ugostila svog 100 000. posjetitelja ove godine. Ovo je drugi put u povijesti da je tvrđava premašila ovu brojku, nakon rekordne 2019. godine, što svjedoči sve većem interesu domaćih i stranih gostiju za bogatu povijest, kulturnu baštinu i zadivljujući prirodni okoliš ovog veličanstvenog povijesnog bisera.

Smještena na strateški važnoj poziciji, Tvrđava Klis kroz stoljeća je igrala ključnu ulogu u obrani Dalmacije, a danas je postala nezaobilazna destinacija za ljubitelje povijesti, kulturnih manifestacija i filma. Popularizirana i kroz međunarodne produkcije poput serije Igra prijestolja, tvrđava Klis je postao globalno prepoznatljivo turističko odredište.

Dana 10. listopada 2024., na ulazu u tvrđavu, načelnik Općine Klis imao je čast osobno dočekati jubilarnog 100 000. posjetitelja, obitelj iz Poljske.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma istaknuo je svoje zadovoljstvo postignutim brojkama i važnost kontinuiranih ulaganja za dugoročni razvoj tvrđave:

'Tvrđava Klis simbol je naše povijesti i identiteta. Kontinuiranim ulaganjima osiguravamo da ona ostane atraktivna i dostupna posjetiteljima iz cijelog svijeta. Zahvaljujući podršci iz EU fondova, Ministarstva kulture i sredstvima Općine, radimo na očuvanju ovog jedinstvenog kulturnog naslijeđa za buduće generacije
Zabilježiti ovakav uspjeh po drugi put u povijesti tvrđave veliki je poticaj za sve nas. Nakon 2019., smo ponovno premašili 100 000 posjetitelja što potvrđuje da naš trud u očuvanju kulturne baštine i promociji ove nevjerojatne destinacije daje rezultate.
Osim što privlači posjetitelje svojim povijesnim značajem, tvrđava prolazi kroz važan proces obnove. Upravo i u ovom trenutku se provode radovi na obnovi dijela ispred i iza prvog ulaza u tvrđavu. Cilj ovih radova je unaprijediti iskustvo posjetitelja, olakšati pristup i dodatno očuvati strukturu tvrđave za buduće generacije. Ova ulaganja dolaze kao dio šireg plana revitalizacije tvrđave, koji uključuje i dodatne turističke i kulturne sadržaje.
Dakle, ovaj porast broja posjetitelja nije slučajan, već je rezultat značajnih ulaganja u obnovu i unapređenje posjetiteljskih sadržaja.
 Posebno zahvaljujem svima koji su tijekom 2024. posjetili tvrđavu i doprinijeli očuvanju njene kulturne i povijesne vrijednosti. Hvala Vam što ste dio naše priče'.

Tvrđava Klis je tijekom ove godine organizirala i brojne kulturne manifestacije, uključujući Uskočki boj, brojne predstave, koncerte i izložbe, čime je dodatno obogatila iskustvo posjetitelja. S obzirom na stalni porast interesa, već su u pripremi novi projekti za 2025. godinu. Tvrđava će i dalje biti središte kulturnih događanja, s brojnim manifestacijama. U planu su i dodatni projekti koji uključuju digitalizaciju sadržaja, proširenje turističke ponude, obnova ziđa i obzida te brojni drugi što će osigurati da tvrđava ostane atraktivna destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Jubilarni posjetitelji, Magda i Tomaš iz Poljske, oduševljeni iskustvom su poručili:
'Iznenađeni smo i presretni! Prijatelji su nam rekli da je tvrđava divna, ali riječi doista nisu mogle dovoljno opisati ovu ljepotu, atmosferu, povijest i nevjerojatan pogled'.

'Dočekali su nas s toplinom, a dar koji smo dobili učinio je ovu posjetu još posebnijom. Ova nova uspomena zauvijek će ostati s nama. Svima bismo preporučili da posjete Klis, jer je doista nešto što treba doživjeti. Ovo je naš prvi posjet Hrvatskoj, ali sigurno ne zadnji!', kazali su gosti iz Poljske.

Vaša reakcija na temu