Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pšenicu danas najčešće sadimo na sv. Luciju, no nekada smo je sadili na današnji dan
Adventske priče Piše: D.P.

Pšenicu danas najčešće sadimo na sv. Luciju, no nekada smo je sadili na današnji dan

Ovoga vikenda, osim sv. Barbare, slavi se i sv. Nikola, a njegov dolazak očekuje nas na Rivi u nedjelju, 6. prosinca, u podne

U adventskome vremenu često se prisjećamo tradicija koje nas podsjećaju da je Božić kakvog pamtimo još uvijek tu. Jedna od njih je sadnja pšenice, koja se u našem kraju veže uz 13. prosinac, dan sv. Lucije. No, nekoć je taj običaj bio ustaljen upravo na današnji dan, dan sv. Barbare. 

Zaštitnica vatrogasaca i rudara, sv. Barbara, ima puno veće značenje i simboliku u ovo adventsko vrijeme nego što joj se uobičajeno pripisuje. Ona je simbol proljeća usred zime i glasnica nadolazećeg Božića u kojem svjetlo i život pobjeđuju. Osim simbolike, sadnja pšenice 4. prosinca odvijala se iz praktičnih razloga. Zbog nekadašnjeg manjka topline u kućama, da se pšenica sadila tek 13. prosinca, ne bi imala vremena proklijati do Božića i krasiti blagdanski stol. 

Važno je da pšenica gusto proklije, pa donosimo i jedan način sadnje božićne pšenice kako biste se mogli pripremiti na vrijeme. Postoji tehnika namočene vate kojom se prekriva dno posudice ili tanjurića i na nju se slažu zrna pšenice. No, nekada se ipak više sadilo koristeći zemlju. U toj verziji na dno malo dublje posudice stavljaju se veći kamenčići, koji se zatim posipaju zemljom pa pšenicom i još jednim slojem zemlje. Svakako valja pripaziti da pšenica tijekom rasta stoji na sobnoj temperaturi udaljena od radijatora i dobiva optimalnu količinu vode. 

Bilo da se odlučite pšenicu posaditi danas ili na sv. Luciju, nadamo se da će vam ovih par savjeta dobro doći kako biste se uz njenu cvatnju i zelenilo lakše prisjetili onih temeljnih vrijednosti Božića te osjetili onu čarobnu moć Adventa da sve nedaće ostavi po strani. Ovoga vikenda, osim svete Barbare, slavi se blagdan svetoga Nikole, a njegov dolazak očekuje nas na Rivi u nedjelju, 6. prosinca, u podne kada će pozdraviti sve okupljene mališane i njihove roditelje.

Cjelokupan program ovogodišnjeg splitskoga Adventa može se pratiti putem Facebook i Instagram profila Turističke zajednice grada Splita na kojemu se svakoga dana objavljuju najnovije informacije i zanimljivi nagradni natječaji

Vaša reakcija na temu