Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Hrvatskoj pošti rade Filipinci, Indijci i Nepalci, testirani su iz engleskog jezika

U Hrvatskoj pošti rade Filipinci, Indijci i Nepalci, testirani su iz engleskog jezika

'Žao nam je što otvarate prostor omalovažavanju stranih radnika'

Neki građani požalili su se kao strahuju za pošiljke i račune otkako su u Hrvatskoj pošti pozapošljavali strane radnike. Vide da se ne snalaze, kažu hrvatski jezik ipak je specifičan i ima slova kakvih nema, recimo, u engleskom jeziku. Pitali smo stoga Hrvatsku poštu odakle sve dolaze novi radnici i jesu li za prijem u službu testirani u znanju hrvatskog jezika. 

Evo odgovora Hrvatske pošte. 

'Logično je i očekivano da radnici iz azijskih zemalja ne pričaju hrvatski jezik. Svi radnici Hrvatske pošte, koji su stigli iz azijskih zemalja, govore engleski jezik i to je jedan od ključnih kriterija pri selekciji i zapošljavanju stranih radnika u Hrvatskoj pošti. Znanje engleskog jezika nužno je prvenstveno zbog sporazumijevanja s ostalim kolegama s kojima rade. Strani radnici dostavljaju tiskovine i rade kao ispomoć u općoj dostavi pri isporuci običnih pismovnih pošiljaka. Kolege koji se uvode u posao nisu sami na rajonu, već uvijek u pratnji iskusnog kolege. 

Od gotovo devet tisuća radnika Hrvatske pošte, njih 67 su strani državljani, 42 radnika su stigla iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša, dok je ostatak iz Europe, primarno iz susjednih zemalja poput Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. 

Hrvatska pošta potpisnica je Povelje o raznolikosti u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. To znači da javno podržavamo, štitimo i razvijamo raznolikost u svojoj organizaciji i svom lancu vrijednosti. Zbog toga nam je izrazito žao što kao medij otvarate prostor omalovažavanju stranih radnika kroz priču o nepoznavanju hrvatskog jezika.'

Vaša reakcija na temu