U sudaru brodica kod Ugljana ozlijeđena jedna osoba

U sudaru brodica kod Ugljana ozlijeđena jedna osoba

Osim toga, na otok Zverinac se nasukala brodica

Tijekom vikenda zabilježeno je daljnje povećanje pomorskoga prometa, a time nažalost i pomorskih nezgoda i nesreća. Iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture izvijestili o nasukavanju brodice na Zverinac i o sudaru dviju jahti kod Ugljana jučer poslijepodne. Ozlijeđena je jedna osoba, a službenici zadarske Lučke kapetanije su dobili dojavu u 17.30 sati. Nazvao ih je jedan od sudionika nesreće, odnosno, voditelj i vlasnik brodice u koju je udarila druga brodica.

Nakon sudara brodice su samostalno uplovile u obližnju uvalu Lučica, na otoku Ugljanu, gdje su pričekali dolazak službenika LK Zadar, koji su na poziciju prevezli i djelatnike Hitne medicinske pomoći Zadar, kako bi pregledali jednu lakše ozlijeđenu osobu te ostale sudionike ove nesreće. Nakon što su sudionici sudara dvije brodice pregledani, a jednoj osobi je ukazana i liječnička pomoć zbog lakših ozljeda, proveden je inspekcijski nadzor u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je dovršen u 19.30 sati.

- Očevidom je utvrđeno da su se u brodici hrvatske zastave nalazili supružnici I.K. ( rođen 1953. godine) i supruga N.K. (rođena 1958. godine), oboje državljani Republike Hrvatske, koji u trenutku nesreće nisu plovili nego ribarili s brodice, dok je s njihove desne strane, iz smjera sjeverozapada, doplovila druga brodica njemačke zastave brzinom od oko 20 čvorova, s dvije osobe, odnosno voditeljem, ujedno vlasnikom brodice, S.L. (rođen 1968. godine) i K.K. (rođena 1969. godine). Prema službenom iskazu voditelja njemačke brodice, isti je ustvrdio kako nije primijetio brodicu s dvoje hrvatskih državljana, jer mu je vidno polje bilo smanjeno zbog tendera na pramcu, zbog čega nije poduzeo nikakav manevar izbjegavanja sudara - poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

U ovom sudaru brodica jedino je ozlijeđen I.K., koji je srećom zadobio samo lakše tjelesne ozljede, u predjelu ruke i trupa. Oba voditelja brodica na poziciji nesreće su alkotestirani sukladno COVID-19 mjerama te im nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, u trenutku nesreće. Daljnja postupanja prema sudionicima ove pomorske nesreće nastavit će se provoditi iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, dodali su iz Ministarstva.

Osim toga, jučer su zaprimili dojavu i o nasukanju brodice s četiri osobe, od kojih je bilo dvoje djece, na hridi otoka Zverinca. Srećom, sve je prošlo bez ozlijeđenih. Dojava o pomorskoj nesreći proslijeđena je posredstvom VTS centra, od zapovjednika motornog broda Vladimir Nazor. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, čiji službenici su dolaskom na poziciju ustanovili da među peteročlanom posadom s dvoje malodobne djece, svi državljani Republike Hrvatske, nema ozlijeđenih. 


- Pregledom brodice utvrđeno je nasukanje s gotovo pola dužine trupa na hridi otoka Zverinac, dok onečišćenje mora i morskog okoliša nije uočeno. Kod voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice, Z.R. nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, provjerom pripadajuće brodske administracije također nisu utvrđeni nedostatci, a prema iskazu voditelja brodice, do nesreće je došlo isključivo nesmotrenošću voditelja prilikom brze plovidbe preblizu obali. Svih pet članova posade nakon obavljene provjere na poziciji nesreće prekrcani su na spasilačku brodicu iz sastava LK Zadar, uz pridržavanje COVID-19 mjera, nakon čega su prevezeni u luku Zadar, kamo su pristali jučer u 15.20 sati, čime je ova akcija uspješno okončana - izvijestili su iz ministarstva. 

Lučka kapetanija Zadar po dovršetku očevida o uzrocima ove pomorske nesreće upravno će postupit će prema voditelju brodice, kojemu će se odrediti i rok za komercijalno odsukavanje brodice, dodali su.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71662, "");
Pregledaj komentare