Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U sudnici pokazana snimka koju je Zavadlav u suzama poslao bivšoj djevojci uoči masakra: 'Marija, neće biti dobro! Slomljen sam cili'

U sudnici pokazana snimka koju je Zavadlav u suzama poslao bivšoj djevojci uoči masakra: 'Marija, neće biti dobro! Slomljen sam cili'

Filip je tražio da se javnost isključi jer ga je sram snimke

U Splitu je nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko teško ubojstvo u Varošu. Da se pitalo Zavadlava, danas suđenja ne bi ni bilo jer je opet promijenio branitelja. Sud je, naime, dobio punomoć za odvjetnika Josipa Giljanovića, čiji je angažman Zavadlav najavio još nakon što mu je prije dva mjeseca otkazala braniteljica Doris Košta. Kako u zadanom roku nije predao punomoć za novog odvjetnika, dodijeljen mu je još jedan po službenoj dužnosti – Toni Vukičević

'Ja i odvjetnik dogovorili smo se da me on više ne zastupa', kazao je Zavadlav sutkinji Višnji Strinić koja je zaključila da se radi o zlouporabi procesnih ovlaštenja pa zbog toga nije još jednom htjela odgoditi raspravu. Zavadlav je do sada promijenio čitav niz branitelja, Vukičević je tek posljednji u nizu. Kako je sutkinja ostala gluha na njegove zahtjeve, Zavadlav je zabranio Vukičeviću da postavlja pitanja svjedocima, vještacima MUP-ovog centra Ivan Vučetić. 

Od toksikologinje je htio čuti je li moguće da je popio antidepresive i nakon događaja u Varošu s obzirom da je do uhićenja prošlo neko vrijeme. Vještakinja je dopustila takvu mogućnost. 

Zavadlav je imao primjedbu na članicu tima koji je obavio balističko vještačenje jer u to doba još nije bila sudski vještak. Sutkinja Strinić obrazložila je da to nije od značaja jer je nalog izdan na Centar Ivan Vučetić, a sve osobe koje su tamo zaposlene, ovlaštene su za obavljanje vještačenja. 

Odgovarajući na Zavadlavova pitanja, glavni balističar Centra je kazao da je kapacitet spremnika kalašnjikova 30 metaka i da se može rafalnom paljbom može isprazniti za 10 do 15 sekundi. U Centar je dostavljeno 37 čahura s mjesta događaja, utvrđeno je da su sve ispaljene iz oružja koje je policija poslala na vještačenje. 

S balističarkom je Zavadlav raspravljao o trokomponentnim česticama koje ostaju na odjeći i tijelu nakon ispaljivanja iz vatrenog oružja. Nije znala odgovoriti na njegovo pitanje koliko osoba treba biti daleko od mjesta ispaljivanja da na njoj ostanu trokomponentne čestice. 

'Eksperimenti za to bi bili prekompleksni, ne znam za stručne radove takve tematike', odgovorila je vještakinja. 

Zavadlav je prigovorio njenom iskazu te podsjetio na slučaj ubojstva Splićanke Ane Vuković, za što je bio optužen njezin sin. Upravo se u tom postupku dokazivalo da su trokomponentne čestice završile na njegovoj odjeći jer je bio na sprovodu hrvatskom branitelju. Posebno se debatiralo oko udaljenosti na kojoj bi to bilo moguće. 

U drugom dijelu današnjeg suđenja prikazane su preostale snimke video nadzora s rute kretanja Filipa Zavadlava na dan masakra te snimke s njegovog mobitela na kojima pozira s kalašnjikovom i vježba pucanje. Prikazana je i video poruka bivšoj djevojci Mariji kojoj se javio uoči masakra. Na snimci se vidi totalno rastrojeni Zavadlav koji grca u suzama i u očaju šalje poruku bivšoj. 

'Marija, tia sam da imamo dicu. Na vrime si me upozorila, a ja nisam sluša. Valjda tako mora biti. Na tebe sam mislio stalno. U kurcu sam cili. Neće bit dobro. Slomljen sam cili. Ti si imala dobre namjere, al tako se namistilo…'

Suđenje se nastavlja sutra.

Vaša reakcija na temu