Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U Zračnu luku Split doputovalo 35 njemačkih novinara i agenata

U Zračnu luku Split doputovalo 35 njemačkih novinara i agenata

U Njemačkoj inscenirana negativna kampanja protiv Hrvatske

Danas je u Zračnu luku Split doputovalo 35 njemačkih novinara i agenata u suradnji sa Reiseweltom i avio prijevoznikom Condorom na studijsko putovanje u Splitsko-dalmatinsku županiju. Studijsko putovanje je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, stoga su ih na aerodromu dočekali predstavnici spomenutih zajednica Tonći Glavina i Joško Stella.

- Kao i prošle rekordne, Nijemci su na prvom mjestu po broju dolazaka i ove godine. Iza njih su Poljaci i Česi. To je dobro jer se iz svih tih zemalja u Hrvatsku može doći avioprijevozom, automobilom i drugim prijevoznim sredstvima. Uključujući i jučerašnji dan, u srpnju imamo 46 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, ako računamo period od početka godine na nekih smo 29 posto. 

Ono što je bitno da su Nijemci broj jedan gosti i zato smo se uključili u ovu akciju. Nije ovo jedina aktivnost koju provodimo na njemačkom tržištu, tražimo modele kako bi efektno doprli do gostiju. Ima negativne kampanje koja se vodi protiv nas kao destinacije, svaka zemlja se bori za svoje goste, a ono što trebamo svima poručiti je da smo sigurna zemlja i destinacija za odmor. Jedna smo od najboljih europskih zemalja po pitanju turističkih brojki i na tome trebamo dalje raditi - poručio je Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

- Kako bi proveli turističku sezonu trebamo raditi na smanjenu broja zaraženih i provoditi mjere. To je apel prema svim našim pružateljima usluga i građanima. Po broju aktivnih slučajeva trenutačno se nalazimo na sredini tablice, ali istodobno u sedam primorskih županija, gdje boravi najveći broj turista, situacija je bolja. Na sreću nismo imali turiste koji su se zarazili u Hrvatskoj te ne bilježimo veće probleme. Radimo jedan kontrolirani turizam, a što se tiče turista, njihovog boravka, zdravlja i sigurnosti poduzeli smo sve mjere - zaključio je Glavina.

Agenti i novinari će boraviti na području Makarske rivijere, a voditelj putovanja Joachim Teiser otkrio je kakva je percepcija Nijemaca prema Hrvatskoj u doba koronavirusa.

- Smatram da je negativna kampanja inscenirana zadnjih šest dana protiv hrvatskog turizma u Njemačkoj. U medijima se ne govori o brojci oboljelih od koronavirusa, nego se govori o postotcima. To onda zvuči puno gore. Nakon toga došlo je do masovnog otkazivanja rezervacija prema Hrvatskoj. Međutim, to se događa jer svaka zemlja svoje građane želi zadržati u svojoj državi kako bi u istoj trošili novac. Organizirao sam ovo putovanje kako bi ispravio tu pogrešku i demantirao da je Hrvatska nesigurna destinacija za putovanje - poručio je.

Žana Stanić Kuzmanić, koja radi u predstavništvu HTZ- a Njemačka preko 20 godina, kaže da su Nijemci jako zainteresirani za dolazak u Hrvatsku.

- Dnevno primamo na tisuće upita o sigurnosti ljetovanja u Hrvatskoj. Gostima je važna sigurnost, a ne cijena boravka. Ovo je specifična situacija u kojoj svaka država pokušava zadržati građane u svojim granicama. Njemačka ima svašta za ponuditi, ali Nijemci opet žele u Hrvatsku. Dosta ljudi ima kraći godišnji odmor i manja primanja zbog pandemije, to će sigurno utjecati na putovanja u inozemstvo. U početku je najveći interes bio za kampove, a sada je interes i za drugim smještajem - istaknula je.

Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split, otkrio je kako je pred nama još jedan rekordan vikend.

- Očekujemo 135 zrakoplova u dva dana, od toga stotinu njih će biti komercijalni letovi. To je popriličan rast u odnosu na protekli vikend kada je došlo 14 tisuća putnika, ovaj očekujemo 20 tisuća. U usporedbi s prošlogodišnjim brojkama smo na nekih 66 posto. Osim letova veseli nas i popunjenost zrakoplova što znači da nas gosti prihvaćaju kao sigurnu zemlju za odmor. Nadam se da ima prostora za daljnji rast, ali trebamo biti skromni u očekivanjima - zaključio je.

Vaša reakcija na temu