Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UDRUGA ANTIFAŠISTA: Split je bio bastion antifašizma s 12500 partizana te tek oko 50 ustaša i 45 četnika

UDRUGA ANTIFAŠISTA: Split je bio bastion antifašizma s 12500 partizana te tek oko 50 ustaša i 45 četnika

'Pjevati okupatorske ustaške pjesme i poznavati ih u cijelosti ne može onaj tko to proučavao i izučavao nije'

Na današnji dan prije 76. godina Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju. Fašizam je pobijeđen i nikada se više vratio nije. Pet godina kasnije počinje europska integracija od strane francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana s ciljem da rata između europskih država više ne bude.

- Slaveći ove dane, moramo se sjetiti i svih palih boraca zaslužnih za slobodu naše zemlje koji su doprinijeli što se Hrvatska našla na pobjedničkoj, savezničkoj i antifašističkoj strani.

Bio je to izvor moderne Hrvatske kakvu imamo danas, a kakva je nastala nakon što smo obranili naše granice koje baštinimo od kraja Drugog svjetskog rata.

U Splitu za vrijeme antifašističke borbe je bilo prisutno 12500 partizana te tek oko 50 ustaša i 45 četnika s čime je ovaj grad bio bastion antifašizma.

Antifašizam je civilizacijska vrijednost, poručuje predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UAAB) Splita, primarijus, doc. dr. sc. Zdravko Roje, dr. med..

Dodaje kako ih izuzetno žalosti 'kada nam se danas u Splitu, pod građane te civilizacijske dosege, a pod prizmom ‘novih antifašista’ žele provući i oni koji te vrijednosti u sebi doista i nemaju, ali se istima diče i ponose kao da su oduvijek dio njih'. 

- Pjevati okupatorske ustaške pjesme i poznavati ih u cijelosti ne može onaj tko to proučavao i izučavao nije. Biti pod utjecajem alkohola ne može biti opravdanje za takav čin, jer pjevanje može biti nesvjestan, ali poznavanje istih je ipak dobrovoljan čin. I za to opravdanja nema. Ako se to dogodilo i samo jednom, onda su to ‘crne rupe’, da se poslužimo znanstvenim rječnikom. Dobro znamo da je crna rupa pojava koja usisava svu materiju i sve pred sobom ne ostavljajući iza sebe mjesta za život. Baš kao i fašizam.

Domovinski rat doživljavam kao osnovu moderne Hrvatske i isti sam prošao kao ratni kirurg koji je doktorirao na 1226 stradalnika Domovinskog rata. U tom periodu sam radio u KBC-u Split, na južnom bojištu, oslobađanju Dubrovnika, te u susjednoj BiH (Nova Bila, Lašvanska dolina).

Dok sam to činio kao doprinos stvaranju moderne Hrvatske, drugi su pjevali u sigurnosti svog doma i vraćali nas u duboku prošlost s ciljem proglašavanja nas gubitnicima i fašistima što hrvatski narod i Splićani nikada nisu bili.

Sretan vam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe!, poručuje dr. Roje.


Vaša reakcija na temu