Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Udruga MoSt o projektima: 'Sredstva EU-a posebno su važna organizacijama koje pružaju socijalne usluge'
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Udruga MoSt o projektima: 'Sredstva EU-a posebno su važna organizacijama koje pružaju socijalne usluge'

Od 2015. do danas 'povukla' 241.250 eura

Kako bismo ukazali na značaj utjecaja europskih politika na svakodnevicu, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament, progovaramo o promjenama povezanima s članstvom Hrvatske u Europskoj uniji. Pristupanje integraciji europskih država doprinijelo je kako ekonomskom i političkom razvoju tako i djelovanju organizacija civilnog društva. U čemu se te promjene ogledaju, iznijet ćemo na primjeru respektabilne splitske udruge MoSt. 

Najprije valja istaknuti kako je MoSt ostvario financijsku podršku Europske unije u ukupnom iznosu od ukupno 241.250,00 eura u periodu od 2015. do danas. Preciznije, njih je nekoliko sufinancirano sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

'Projekt 'Lokalne mreže podrške mladima u riziku - osnaženi, educirani, aktivni, zaposleni' naš je prvi financiran iz europskih fondova, provodili smo ga 2015. i 2016. Ciljevi su ovog projekta bili povećanje razine znanja, vještina, kompetencija, zapošljivosti i aktivizma mladih u riziku širenjem socijalnih usluga u lokalnoj zajednici te povezivanje i umrežavanje dionika koji rade s mladima u riziku, stvaraju poticajno okruženje i kreiraju lokalne politike za mlade.

Krajem 2023. završili smo provedbu dvaju projekta apliciranih na natječaje za sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Dvogodišnji projekt 'Od institucije do zajednice -  promocija i razvoj izvaninstitucionalne skrbi na području Urbane aglomeracije Split' bio je usmjeren na prevenciju institucionalizacije djece i mlađih punoljetnih osoba s problemima u ponašanju i promociju razvoja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u lokalnim zajednicama na području urbane aglomeracije Split (Sinj, Trogir, Omiš). Projekt 'Zajedno u krizi' bio je usmjeren jačanju kapaciteta udruga za učinkovito djelovanje i jačanju kapaciteta lokalne zajednice za samopomoć i samoorganiziranje u kriznim situacijama.

Također, kao partneri smo sudjelovali u provedbi projekta 'Nova perspektiva za beskućništvo' čiji je nositelj bila Hrvatska mreža za beskućnike. Bavio se beskućnicima, odnosno povećanju njihove socijalne uključenosti Hrvatskoj. Isto tako, partneri smo Društvu Lojtra iz Slovenije u projektu 'Supporter' koji je usmjeren na mentalno zdravlje mladih', iznijeli su iz MoSta. 

Referirali su se i na neke od najznačajnijih aktivnosti u okviru tih projekata. Pritom su pojasnili kako su se odrazile na lokalnu zajednicu. 

'Kampanja 'Znaš li cijelu priču?' bila je usmjerena podizanju svijesti javnosti o predrasudama s kojima se suočavaju djeca i mladi s problemima u ponašanju. Kroz objave stvarnih životnih priča djece i mladih preko društvenih mreža i medija nastojali smo potaknuti razumijevanje i empatiju u društvu prema izazovima s kojima se ovi pojedinci svakodnevno susreću. Video-klipovi kampanje izazvali su veliki interes javnosti - imaju više od 50.000 pregleda samo na društvenim mrežama udruge MoSt - te vjerujemo kako smo doprinijeli uklanjanju etiketa koje dajemo djeci, pružajući uvid u kompleksnost njihovih životnih priča. 

Mentalnim zdravljem mladih bavili smo se i na konferenciji 'U fokusu - mentalno zdravlje mladih'. Na konferenciji koja je imala odličan odjek među stručnim djelatnicima obradile su se teme mentalnog zdravlja mladih kao ogledala društva, specifičnosti adolescentnog razvoja i rastućeg problema online seksualnog uznemiravanja srednjoškolaca. 

Prva značajnija znanstvena istraživanja o uslugama, strukturi, zakonskom okviru o beskućništvu u Republici Hrvatskoj realizirana su kroz projekt 'Nova perspektiva za beskućništvo'. Također su i osmišljene smjernice, preporuke za zagovaranje javnih politika koje mogu pridonijeti prevenciji i smanjenju beskućništva', istaknuli su predstavnici udruge MoSt. 


Većina njihovih planiranih projekata, koji su određeni i strateškim smjernicama udruge, odnose se na direktno i vrlo konkretno pružanje socijalnih usluga u zajednici. Otkrili su nam s kojima tek planiraju aplicirati na natječaje EU-a. 

'Na području beskućništva planiramo pokretanje Housing First (Stanovanje prvo) stambenih zajednica i  prijelaz u takav oblik skrbi za beskućnice i beskućnike. Na području siromaštva planiramo osiguravanje sredstava za provedbu projekta 'Socijalne samoposluge' - osmišljene na način da korisnici sami mogu izabrati što im je u tom trenutku najpotrebnije. Prvu Socijalnu samoposlugu u Hrvatskoj pokrenuli smo upravo mi i bila je osmišljena na gore navedeni način, ali zbog niza okolnosti i manjka podrške nismo bilu u mogućnosti održati takav način kontinuirane pomoći za naše sugrađane u riziku od siromaštva. 

Na području rada s djecom i mladima s problemima u ponašanju također planiramo pokretanje stambenih zajednica za one koji izlaze iz alternativne skrbi te otvaranje Centra za mlade negdje u okolici grada Splita. Na području volonterstva u pripremi su projekti razvoja školskog volontiranja, poticanja solidarnosti i  razvoja volontiranja u lokalnoj zajednici. Nastavljamo i sa svim projektima i aktivnostima koje smo započeli na području mentalnog zdravlja mladih za koje smatramo kako je jedna od trenutno najvažnijih tema u široj društvenoj zajednici', najavili su. 

Upitali smo ih i koliki je značaj EU sredstava za djelovanje kako MoSta tako i udruga generalno. 

'Udruga MoSt u svom radu oslanjala se na EU sredstva za provedbu projekta za koje nismo mogli osigurati financiranje iz nekih drugih izvora i koji su predstavljali dodatne iskorake u skrbi za naše korisnike. Sredstva EU smatramo izuzetno značajnim za razvoj udruga, posebno za razvoj udruga i organizacija koje pružaju socijalne usluge', konstatirali su. 

Članak je dio serijala 'EU izbori: iskoristi svoj glas' u kojem progovaramo o značaju utjecaju europskih politika na hrvatsku svakodnevicu te kojim potičemo građane da iziđu na birališta na nadolazećim europskim izborima. U Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski državljani stariji od 18 godina izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Dodatne informacije mogu se pronaći na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za sadržaj je odgovoran isključivo Dalmatinski portal. 

Vaša reakcija na temu