Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP USKOK pokrenuo istragu protiv Čubelića i još dvojice, na kilu kokaina zaradili 200 tisuća eura

USKOK pokrenuo istragu protiv Čubelića i još dvojice, na kilu kokaina zaradili 200 tisuća eura

Distributivni centar smjestili su u Podstrani

Josip Čubelić, prije godinu dana ranjen hicima iz vatrenog oružja na Skalicama, postao je USKOK-ov osumnjičenik. Terete ga da je u travnju 2021. organizirao zločinačko udruženje radi stjecanja nepripadne imovinske koristi i u zajedničko djelovanje povezao još dvojicu okrivljenika te još najmanje tri za sada nepoznate osobe radi kontinuirane nabave i prodaje kokaina. U realizaciji ovog plana i dogovora koristili su posebno nabavljene kriptirane telefone, ističe USKOK. 

Čubelića sumnjiče da je nalagao drugookrivljenom I. K. da dogovara s nepoznatom osobom nabave po pola kilograma kokaina, što je ovaj i činio. Drogu je preuzimao Čubelić koji je pri tom predavao novac za isporučenu drogu. Čubelić je robu odnosio u stan u Podstrani, kojeg je iznajmio na ime trećeokrivljenog V. Ž. Tamo je zajedno s njim miješao drogu punilima i povećavao joj masu. Pakirali su je u manje paketiće koje su sva trojica okrivljenika dijelili između sebe radi daljnje prodaje. 

USKOK navodi da su u inkriminiranom razdoblju do svibnja prošle godine nabavili najmanje kilogram kokaina visoke čistoće kojem su povećali masu s najmanje 900 grama punila. Tako pripremljenu drogu su potom prodali većem broju osoba i zaradili najmanje 201.738,67 eura. Nabavili su još najmanje 500 grama kokaina jednake čistoće, ali ga nisu uspjeli izmiješati s punilima i povećati mu masu, razdijeliti i prodati, jer je policija 25. svibnja prošle godine kod V. Ž. pronašla i oduzela tu drogu. 

V. Ž. je u međuvremenu osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu po kojoj će godinu i pet mjeseci u zatvor, dok mu se ostatak od godinu i pol neće aktivirati ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Ni u istrazi, ni na suđenju nije htio reći odakle mu droga, no policija je to doznala prisluškujući Čubelićeve razgovore. 

Čubelić je zvao odvjetnika upravo zbog V. Ž. koji je pao s pola kilograma kokaina te ga upućuje da riješi situaciju. Razgovori koje je vodio Čubelić nakon ranjavanja na Skalicama iskorišteni su kao dokaz da je napad na njega organizirala druga kriminalna skupina pod vodstvom Nenada Petraka. Radilo se o borbi za prevlast na splitskom narko tržištu, zaključio je USKOK. 

Danas su ispitani Čubelić i V. Ž., dok se za trećim pripadnikom skupine još traga. Pritvor je predložen za svu trojicu.

Vaša reakcija na temu