Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PORAZNE BROJKE U KBC-u Split: 208 hospitaliziranih, među njima i četvero djece

PORAZNE BROJKE U KBC-u Split: 208 hospitaliziranih, među njima i četvero djece

Reducira se program, u pomoć stiže 18 medicinskih sestara

Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović izvijestio je o najnovijoj situaciji. Proširili su kapacitete za oboljele od covida, imaju 32 nova kreveta, a po prvi put u bolnicu stiže pomoć. Radi se o 18 medicinskih sestara. Meštrović je izvijestio kako zbog velike navale oboljelih od covida, moraju ponovno reducirati operacije. 

'U KBC-u Split sve je veći broj bolesnika s bolešću covid-19. Mogli smo očekivati da će se to dogoditi, njihov broj je danas 208 hospitaliziranih, od njih je 47 na respiratoru. Većina ostalih primaju kisik. Svi naši bolesnici s bolešću covid-19 u teškom su kliničkom stanju, a neki među njima i životno ugroženi. Hospitalizirali smo i četvero djece s infekcijom covid-19. Nisu teške kliničke slike. Ali smo ih morali hospitalizirati. 

Naravno da ovako veliki broj bolesnika zahtjeva dodatni angažman svih nas u bolnici. Morali smo osigurati dodatne prostore na Križinama. Reorganizirali smo se tako da se dio jedne naše klinike premjestio na Firule. 

To smo napravili brzo jer smo unaprijed pripremili planove. Naš tim se pripremio za sve. Svi ti prostori su opremljeni kisikom. To smo uradili davno. I imamo ostalu opremu. Sve je to uređeno jučer, organizirano, mirno. Međutim, uvijek je nedostatak osoblja, na prvom mjestu medicinske sestre. Ponovno smo ih organizirali, sestre će raditi dodatno koliko bude trebalo. Našem osoblju poštovanje i zahvalnost za njihov rad. Svi će se dodatno angažirati za pojačani rad. 

Budući da, nažalost, sve to nije dovoljno, obavijestio sam i Ministarstvo. Izravno smo se dogovarali. U Split stiže pomoć od osam medicinskih sestara izvan grada Splita te 10 medicinskih sestara iz našeg Doma zdravlja za ispomoć u našem radu. Mogu zahvaliti ministru na brzoj reakciji i popuni mjesta u sestrinskoj službi. Očekujem da će sve funkcionirati kako treba i da će naši bolesnici oboljeli od covida dobiti svu potrebnu skrb. 

Nažalost, u ovim okolnostima, operacijski program mora biti ponovno reduciran. Zaista ćemo morati raditi hitne operacije, održavati onkološki program, a svi ostali zahvati, koji nisu hitni, morat će biti odgođeni. Sve naše službe i djelatnosti osim kirurške morat će smanjivati svoj program i rad ne ugrožavajući cjelovitost rada i uslugu svakom od bolesnika. Privremeno je nužna ova redukcija da bismo osigurali skrb o najteže bolesnima, a to su u ovom trenutku oni s bolešću covid-19', kazao je Meštrović. 

Naveo je i kako je prosječna životna doba hospitaliziranih u zadnjem valu osam godina niža nego je bila u prvom valu. 

'Tada smo primali i one s blagim simptomima, a sada primamo samo one s kliničkim slikama koje zahtijevaju hospitalizaciju. U tome je velika razlika u odnosu na prije. Sustav u svim okolnostima funkcionira besprijekorno i bolesnici primaju sve što im treba', kazao je Meštrović.


Vaša reakcija na temu