10.00 - Druženjem izlagača u glavnoj prezentacijskoj dvorani GAST-a nastavljen je, zapravo ponovno otvoren, sajam koji je zbog vremenskih neprilika prošlog tjedna morao biti prolongiran za ovaj.
Damir Mihanović Ćubi je s pozornice pozdravio okupljene izlagače koji su se odlučili zadržati na ovom sajmu, dok je uvodnu riječ u ime vodstva GAST-a održao direktor Bogdan Šarić.
- Zahvaljujem se svima i sretan sam što ste stigli u ovolikom broju. Želim vam da se osjećate ugodno na sajmu, kao i u našem gradu, te da ostvarite što više poslovnog uspjeha. Nadam se kako će vam GAST u tome pomoći - kazao je Šarić.
Prezenteri na ovom sajmu su se družili uz hranu, specijalitete, vino i koktele, a kao poseban događaj je istaknut humanitarni kulinarski show koji će se održati u subotu s početkom u 11 sati, a na njemu će nastupati Giuliano, Zorica Kondža, Filip Radoš i Damir Duplančić. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena udruzi MoSt iz Splita.
Za dobar štimung na svojevrsnom 're-otvaranju' GAST-a pobrinuo se dvojac iz tribute banda 'Noa & Punk Blasters' posvećenom Dinu Dvorniku, Elvis Sršen i Miro Alduk, koji su pjesmom zagrijali atmosferu na ovoj svečanosti.
11.30 - Otvoren je sajam za posjetitelje...
12.15 - Veliki broj izlagača je došao iz Slavonije na sajam GAST, reklamiraju i nude uglavnom suhomesnate proizvode, vina i likere.
OPG Karinčić iz Andrijaševaca je treću godinu zaredom na ovom sajmu. Voditeljica štanda Jasna Karinčić, dok je jednog od zainteresiranih nudila pancetom, nam je kazala:
- Situacija trenutačno nije najbolja, ni za kupce ni za prodavače, međutim gledamo pozitivno. Treba gledati prema naprijed i nikada ne treba posustajati - rekla je Jasna te dodala.
- Nakon svega što se dogodilo prošlog tjedna moramo biti zahvalni organizatorima na ljubaznosti koju su pružili. Htjeli smo ih svojim povratkom nagraditi za sav trud koji su uložili da bi se ovaj sajma ipak održao. I još jednom ovim putem zahvaliti na svemu.
Ana Busslinger čiji je suprug Ulrich, Švicarac, vlasnik ovog OPG-a, kazala nam je s kakvim su se problemima suočili nakon prošlotjednih vremenskih neprilika.
- Prije svega, tu su bili troškovi puta i prijevoza, potrošili smo neplaniranih 3000 kuna, a propalo nam je i 250 ruža koje smo mislili podijeliti 8. ožujka za Dan žena - otkrila je Ana Busslinger.
12.30 - Jutros je sajam GAST posjetio i bivši gradonačelnik Željko Kerum. Dobro raspoložen, obišao je par izlagača, zaželio im sreću i degustirao neke od gastronomskih proizvoda. S obzirom na to kako ovaj sajam ima i turistički predznak, zanimalo nas je kako napreduje njegov novi projekt, hotel koji je predvidio na mjestu stare vjenčaone, 'Periske'.
- Prema planovima trebalo bi to sve skupa biti gotovo kroz lipanj. Hotel bi trebao imati četiri zvjezdice, sobe će imati 36 kvadrata, pa ćemo vidjeti kako će sve skupa to ispasti. Taj projekt treba izgurati i siguran sam kako ćemo uspjeti to završiti - započeo je Kerum te nastavio:
- Nema tu nešto spektakularno puno posla, zgrada je tu gdje je, potrebno je na jedan određeni način adaptirati prostorije i opremiti ih namještajem, mislim da bi se to moglo odraditi u sljedeća tri mjeseca.
Zanimalo nas je ima li nekih noviteta oko hotela Marjan kojeg Kerum želi prodati.
- Još uvijek nema nekih osobitih pomaka, hotel je na prodaju. Interesa kao i uvijek itekako ima, ali sve je stvar dogovora i uvjeta pod kojim će se hotel prodati.
13.00 - 'Ohridske bisere' na sajmu GAST izlaže i prodaje bračni par iz Makedonije koji godinama živi u Dubrovniku. Nude široku paletu ukrasnog kamenja i bisera, a zadovoljni su mogućnostima koje pruža ovaj sajam.
- Dolazimo ovdje skoro svake godine zbog promocije naših proizvoda i naše tvrtke 'Margarita'. Smatram da se isplati doći ovdje i biti viđen, i to je glavni razlog zbog kojih se vraćamo u Split - kazao je makedonski izlagač Goce Taneski.
Nije bilo sumnje da će se nakon vremenskih neprilika prošlog tjedna vratiti na Žnjan.
- Istina je kako su nam se dogodili neki nenadani troškovi, prije svega prijevoza do Dubrovnika, kao i onaj trošak nepovratno izgubljenog vremena. Bez obzira na sve, došli smo ovdje opet, prije svega da ispoštujemo ovaj sajam i prekrasne domaćine - kazao je Taneski, koji je stigao u Split sa svojom suprugom Tinkom i kćerkom Marijom.
13.30 - U prezenterskoj dvorani sajma GAST kuhar Ivica Palinić odradio je svoj mali show u kojem je pripremao jela spravljena od njoka, solinske tvrtke Nichi, te umaka kaštelanske firme 'BEK - Pušnica' koja se bavi proizvodnjom delicija od dimljene ribe i plodova mora.
Okupljeni su bili oduševljeni pripravcima profesionalnog kuhara Palinića koji je jela, između ostalog, pripremao u kombinaciji s vrhnjem, narančom, lozovačom i rajčicama. Obroci su itekako zadovoljili apetite degustatora koji su se vraćali po još koji tanjur njoka.
- Zadovoljan sam ovom prezentacijom i moram naglasiti kako njoki nisu kuhani, već smo ih iz kesice, onako sirove ubacili na tavu gdje se pripremaju za jelo - kazao nam je Palinić.
15.50 - Jedan od izlagača na sajmu GAST je i tvrtka Milman sa sjedištem u Crikvenici. Poduzeće je to koje se već godinama bavi uvozom sirove kave i njenom proizvodnjom po posebnoj recepturi.
- Naš asortiman predstavljaju dva osnovna proizvoda namijenjena domaćinstvima i ugostiteljima. Osim što nudimo takve proizvode, postali smo prepoznatljivi i po našem jedinstvenom kavadoz aparatu kojeg se može koristiti bilo i u domaćinstvu, uredu ili ugostiteljskom objektu - kazala nam je Antonia Pletikosić, izlagačica na Milmanovom štandu.
- Na tržištu smo već 20 godina, a pravo nam je zadovoljstvo sudjelovati na ovom jubilarnom 20. sajmu GAST i nije nam prvi put da smo ovdje. Na izravan način se može promovirati svoj proizvod, a i upoznati velik broj potencijalnih partnera - zaključila je Antonija.
Bez obzira na vremenske neprilike, odlučili su se i ovog vikenda ostati u Splitu.
- Nismo pretrpjeli neku preveliku štetu, a iz poštovanja prema sajmu na koji dolazimo već dugi niz godina ostali smo do kraja. Nema puno ljudi, ali nadamo se da će idućih dana biti bolje - kaže Damir Bilušić, voditelj regije u tvrtki Milman.
16.40 - Na ovogodišnjem GAST-u su dobru priliku za promociju vidjele i turističke zajednice. Jedna od njih je i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
- Glavni cilj našeg štanda ove godine je promovirati Dalmatinsku zagoru i njezine ljepote. Manja mjesta će ovdje imati priliku upoznati posjetitelje sa svime onim što nude, a kao glavnog partnera ove godine možemo izdvojiti Grad Sinj koji se nizom aktivnosti priprema za jubilarnu 300. Alku - rekao nam je Ivan Brkan, izlagač na štandu TZ Splitsko-dalmatinske županije.
Turistička zajednica grada Solina po prvi puta se predstavlja na sajmu GAST, a osim pregleda arheoloških specifičnosti toga grada posjetiteljima nude proizvodima poput meda, cvjetnog peluda, soparnika, a posebno upečatljive su figurice proizvedene od pčelinjeg voska.
- Ljudi se zaustavljaju i pitaju, zapravo to i je svrha svega ovoga. Sajam nudi niz dobrih mogućnosti pa zašto to ne bi i Grad Solin iskoristio - rekao nam je Josip Roguljić, jedan od izlagača na ovom štandu.
16.50 - Na ovogodišnjem GAST-u tvrtka Sana delikatese predstavila je zdrave proizvode koje spajaju mediteransku kuhinju i okuse začina iz raznih dijelova svijeta - Sana Hummus i Povrtni mix. Svi Sana proizvodi nositelji su europskog vegetarijanskog certifikata, certifikata o bezglutenskim namirnicama te kosher i halal certifikata.
Najpoznatiji proizvod je hummus namaz, spravljen od slanutka i sezama, po poznatoj izraelskoj recepturi, prema riječima ljudi iz Sane 'prozvan je najboljim namazom na svijetu', te je dostupan u kombinaciji s raznim dodacima poput čilija, cijelog zrna slanutka i zelene paprike.
Ksenija Vrhovski, voditeljica ključnih kupaca u ovoj tvrtki, kazala nam je kako je ovo prvi GAST na kojem sudjeluju.
- Drukčije nije ni moglo biti s obzirom na to da smo relativno novo društvo, tek smo godinu dana na tržištu. Oni događaji prošlog tjedna su nas malo poremetili, ali iskoristili smo ovih sedam dana u Splitu za niz poslovnih sastanaka s našim partnerima - započela je Vrhovski.
Sana delikatese namijenjene su svima onima koji cijene svoje zdravlje i vole jesti ukusno, posebice djeci, sportašima te osobama s posebnim prehrambenim potrebama. Namazi koje nude su izuzetno lijepog ukusa, a posjetitelji ih vrlo rado degustiraju.
- Vrlo smo zadovoljni reakcijom potrošača, kako prošle srijede kada je održan onaj jedini dan GAST-a, a u sličnom ritmu se nastavilo i danas - kazala Puhovski.
- Ovdje smo došli s namjerom da promoviramo naše proizvode, a ako se to pokaže kao dobar alat, sigurno ćemo se vratiti na sajam i dogodine - zaključila je voditeljica ključnih kupaca.
17.00 - U glavnoj dvorani žnjanskog sajma GAST se održava koktel party pod nazivom 'Scorpio & Maraska Cocktail Party'. Privukao je događaj mnogo zainteresiranih, a najviše je okupljenih bilo oko šanka gdje se besplatno mogu probati razni kokteli spravljeni od koktel majstora Marka Perkušića iz Udruge barmena i konobara Hrvatske.
Posjetitelje još uvijek zabavlja dvojac iz 'Noe i Punk Blastersa' Elvis Sršen i Miro Alduk s kojima je na pozornici uvijek dobro raspoloženi Damir Mihanović Ćubi.
19.00 - Današnji GAST je završen...