Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO GAST: Održano i natjecanje barmena
GAST Piše: Dalmatinski portal

UŽIVO GAST: Održano i natjecanje barmena

Natjecanju u podnevnim satima prethode dva Show Cookinga

9.30 - Pod okriljem sajma GAST, danas će se u Prezentacijskoj dvorani 1, Hala 1, s početkom u 16 sati održavati Regionalno natjecanje barmena u 'long drinku', radi se o kvalifikacijama za Državno natjecanje.

Natjecanju u podnevnim satima prethode dva Show Cookinga gdje sudjeluju renomirani splitski restorani Arkada i Zrno soli.

Slatko jutro s Teom Mamut je otkazano zbog bolesti prezenterice.

Radno vrijeme sajma je od 9:30 do 19:00 sati. Za  posjetitelje su organizirane brojne degustacije kuharskih delicija, promocije proizvoda i svakodnevne roštiljade.

Evo rasporeda:

Prezentacijska dvorana 1, Paviljon 1

12:00 - 13:00 Restoran Arkada kuha za Vas, Show Cooking s degustacijom

13:30 - 14:30 Restoran Zrno soli kuha za Vas, Show Cooking s degustacijom

16:00 - 19:00 Regionalno natjecanje barmena

Vanjski prostor:

11.00 - 18.00 Roštiljada PETASON&ARKADA


11.00 - Sajam GAST je međunarodnog karaktera, a jedan od inozemnih izlagača je i tvrtka Svilanit iz slovenskog gradića Kamnika. Poduzeće je to koje se bavi proizvodnjom tekstila za domaćinstvo i za HoReCa segment tržišta, kao i za bolnice, domove, škole i slične ustanove.

- Poslije dugog niza godina smo opet na sajmu GAST, posljednji put smo bili na Žnjanu prije pet ili šest godina. Smatram kako nam se dolazak ovdje isplati, prije svega na dugoročnoj bazi, a moram priznati kako interesa itekako ima - započeo je Aleš Kurnik, voditelj prodaje Svilanita.

Zadovoljan je reakcijom posjetitelja...

- Kupci prepoznaju našu marku, iako su naši proizvodi možda malo više cijene nego oni proizvodi konkurenata. Ono što mi nudimo je skuplji, ali i kvalitetom vrjedniji proizvod. Uz to, usluga naše firme je na pravoj razini - kazao je Kurnik. 

Glavninu svojih klijenata u Hrvatskoj, tvrtka ima u Istri i na području Dubrovnika, a u planu im je proboj na tržište srednje Dalmacije.

- Istina, sada smo se direktno obratili hotelima na području od Zadra do Makarske s obzirom kako nam je cilj što više naše proizvode plasirati i tu, na jednom vrlo zanimljivom tržištu.

I njih je na jedan način poremetio prekid prošlotjedni prekid GAST-a.

- Nekih velikih troškova nije bilo, malo nam je bio porazbacan štand, ali ništa nije uništeno. Bili smo ovdje do nedjelje kada nam je dopušten ulaz na GAST kako bismo vidjeli stanje i skupili stvari, a onda smo se vratili u Sloveniju i evo nas sada opet ovdje - zaključio je Kurnik.

Dodajmo kako tvrtka Svilanit traži trgovačke putnike, pa je voditelj prodaje Kurnik zamolio sve zainteresirane da se jave ako ih zanima posao u ovoj tvrtki.

11.45 - Evo jedne obavijest organizatora sajma: u subotu u 11 sati u Prezentacijskoj dvorani GAST-a u kulinarskom ringu okušat će se Giuliano, Zorica Kondža, Filip Radoš i Damir Duplančić Duple, a sve pod budnim okom Damira Mihanovića Ćubija. Ova kulinarska revija dio je humanitarne akcije za udrugu MoSt. Sva skuhana jela dijelit će se posjetiteljima uz dobrovoljni prilog koji je namijenjen pomoći radu udruge MoSt.

13.20 U glavnoj prezentacijskoj dvorani GAST sajma, restoran Arkada je pripremio 'Show cooking'. Kuhar Zoran Miličević je pripremao jela za posjetitelje.

- Na repertoaru su njoki u umaku bolognese i nadam se kako će se gostima svidjeti jelo - kazao nam je Miličević.

I nije pogriješio, ispred njegovog stola je bilo mnogo znatiželjnika, a svi oni koji su kušali jelo nisu ostali nezadovoljni. 

Uz njoke, posluživalo se i makedonsko vino Bonvit, a njihov predstavnik je Ante Copić.

- Tvrtka je osnovana 1998. godine, može se pohvaliti mnogim priznanjima, ali i širokom paletom različitih vrsta vina - kazao je Copić.


13.50 - I Dalmatinski portal je iskoristio priliku za promocijom na sajmu GAST. Medij pokrenut u listopadu 2014. ima svoj štand na Žnjanu...


14.10Tvrtka Tepih centar jedan je od izlagača na ovogodišnjem sajmu GAST u Splitu. Poduzeće koje svoje trgovine ima u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku Zadru i Puli, odlučilo se na ovu vrstu promocije, a njihov komercijalni predstavnik Stipe Kraljević nam je kazao:

- Uslijed ovih prošlotjednih vremenskih neprilika imali smo malo štete, međutim financijski nas nije puno koštalo. Ljudi se zaustavljaju, ali ne pretjerano. Znate kako je ovdje, ako nema nešto za popiti i pojesti odmah je nezanimljivo. Međutim, nema veze, mi smo došli ovdje s ciljem da se promoviramo - rekao je Kraljević.

Splitska prodavaonica Tepih centra luči dobre rezultate...

- Moram reći kako se dosta dobro držimo. Zadovoljni smo, brodimo kroz ovo teško razdoblje, a splitska poslovnica je, osim zagrebačke tri, najuspješnija. Dosta surađujemo i s hotelima, školama i domovima zdravlja - zaključio je Kraljević, koji na štandu bio s Goranom Bućan.

14.30 - Nakon restorana Arkada, Zrno soli je također pripremio mali kulinarki show na sajmu GAST. Kuhar Matej Pačak i kuharica Majda Matulić spravljali su jela kojima su prezentirali ovaj poznati splitski restoran

- O našim jelima najbolje govori gosti koji nam se vraćaju, tu je i mnogo poznatih osoba koji nam dolaze - kazala nam je kuharica Majda.

- Osim standardnih jela s njokima i tjesteninom, pripremljeni su i specijalni morski tapasi - dodala je.


15.10Mljekara Split, poznatija pod nazivom MILS, također je jedna od tvrtki koja svoje proizvode izlaže na splitskom GAST-u. MILS je protekle godine došao u centar medijske pažnje zbog suradnje s Hajdukom, međutim njihovi proizvodi su i otprije prepoznatljivi na tržištu.

- Nudimo široku paletu proizvoda, možda bih istakla naše 'light' proizvode, kao i vrlo popularni grčki jogurt. Nismo bili na GAST-u niz godina, a sada smo opet tu i nema dileme kako se isplati biti ovdje - kazala nam je Janja Prižmić, zaposlena kao referent prodaje u mljekari, u kojoj radi već duge 32 godine. 

- Ljudi se zainteresiraju za naše proizvode, posebno je zanimljiv Lećevački sir, spravljen u omjeru 50:50 od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Moram primijetiti da su svi oduševljeni njime - dodala je Janja.

Zanimalo nas je jesu li u MILS-u zadovoljni suradnjom sa splitskim klubom, a odgovor smo dobili od direktora tvrtke Vladimira Balenta.

- Pozitivan efekt se svakako osjeća, prodaja je veća, ali ono što je vrlo zanimljivo je to da uz pomoć Hajdukovog branda postajemo prepoznatljivi na tržištu. U tome nam je pomogla i jaka marketinška kampanja koju smo vrlo dobro odradili - kazao je Balent.

On smatra da buduća suradnja Hajduka i MILS-a ne bi trebala doći u pitanje.

- Ne bojimo se konkurenata. Znamo kako je završila priča s Hajdučkom pivom, ali nema bojazni da će se to ponoviti s nama. Mi smo vrlo zadovoljni, a prema našim informacijama i ljudi u klubu. S obzirom na to da je trend prodaje u ovom sektoru u padu, moramo biti zadovoljni s našim odličnim rezultatima, a suradnja s Hajdukom je u tome sigurno pomogla - zaključio je direktor tvrtke Vladimir Balent.


16.10Na sajmu GAST po prvi put svoje proizvode izlaže i obrt 'Peka' iz Dicma. Bijeli, crni, kukuruzni i kruh sa sjemenkama, odnosno peke proizvedene na tradicionalan način, uzdanice su obitelji Maretić.

- Reakciju su vrhunske, vlasnici restorana se interesiraju možemo li im tijekom ljeta isporučivati svoje proizvode u dovoljnim količinama - kaže nam 24-godišnji Krešimir Maretić, koji je na štandu s mlađim bratom Zvonom.

Oni s roditeljima vode posao, a proizvode plasiraju na pazare u Omišu, Rogoznici i Trogiru.

- Ima dosta zainteresiranih u Splitu, pa vjerujem da će se uskoro i u najvećem dalmatinskom gradu moći kupiti naše peke - kaže Krešimir.

Za peku promjera 46 centimetara, inače, treba izdvojiti 80 kuna. Možda izgleda puno, ali teška je 3,5 kilograma, a da je u njoj sve domaće i bez aditiva ne treba posebno ni naglašavati.


18.05Jedan od štandova na ovogodišnjem GAST-u koji privlači najviše pažnje je onaj Dalmacijavina. Tvrtka koja je nakon mnogih problema proteklih godina opet uspjela pronaći svoje mjesto na tržištu prošlog je tjedna dobila novog vlasnika - Marinka Zadru.

Robert Plazonja, šef maloprodaje Dalmacijavina zadovoljan je mogućnostima koje pruža GAST. 

- Na GAST-u smo od samih njegovih početaka, a zainteresiranih za naše proizvode uvijek ima, pa tako i ovdje. Prepoznatljivi smo najviše po Pipiju, međutim ni drugi proizvodi nisu manje interesantni potrošačima - rekao je Plazonja.

Uz njega su na štandu bile i dvije zaposlenice Dalmacijavina - Milka Roso i Marina Glumičić.

- Mislim kako se našoj tvrtki isplatilo doći ovdje među ljude. I na štandu uspijemo prodati naše proizvode, prije svega Pipi, merlot i crna vina - kazala je Roso.

- Prodaje ide odlično i po dućanima, ja radim na Cankarevoj poljani i moram reći kako zaista ima posla - kazala je Roso. 

Iako je tvrtka 'Dalmacijavino u stečaju' prodana, a njezin budući vlasnik uplatio predujam, preostaje još rok od 60 dana koliko ima vremena za uplatu preostalog dijela novca.

18.50U poslijepodnevnim satima posjetitelji GAST-a su se zabavljali uz natjecanje barmena Splitsko-dalmatinske županije kojim je i završen današnji sajam. Okupilo se 11 natjecatelja iz cijele regije, a uz pomoć Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, 'Udruga barmena - sekcija Split' je organizirala ovo natjecanje.

Prvo mjesto je odnio Jure Vojković, a uz njega tercet najboljih čine Robert Ugrina te Olga Vladilo. Oni će predstavljati splitsku regiju na držanom natjecanju barmena koji će se održati u Istri.

Osim njih nastupili su: Valentina Favorova, Zrinka Rojnica, Iva Pavić, Ivana Runjić, Anđela Čotić, Karla Pletikosić, Petar Orošnjak i Marko Tordinac.

Ocjenjivački žiri su činili Antonija Jukić, Milovan Marušić, Neno Josipović, Tomislav Stančić i Dragan Todorović

Nitko od natjecatelja nije otišao kući bez praznih ruku, s obzirom kako su se Dalmacijavino i Maraska pobrinuli da svi barmeni dobiju nagrade.

19.00 - Završio je još jedan sajamski dan...

Vaša reakcija na temu