Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Kaštela VEDRA: 'Fra Bernardin Sokol bio je najobičniji denuncijant, Korčulani su na plakat nalijepili imena antifašista za čiju je smrt odgovoran'

VEDRA: 'Fra Bernardin Sokol bio je najobičniji denuncijant, Korčulani su na plakat nalijepili imena antifašista za čiju je smrt odgovoran'

'Dvije djevojke i sedam mladića su istinski mučenici u ime slobode hrvatskog naroda i hrvatske zemlje'

Jučer se obilježila 80. godišnjica smrti fra Bernardina Sokola, a VEDRA, udruga koja okuplja veterane Domovinskog rata i antifašiste, objavila je post u kojem navode kako je neupitna istina da je ubijen 28. rujna 1944., bez suđenja, ali da se zanemaruje ono što je neodvojivi dio njegovog djelovanja.

'I najgori zločinac zaslužuje suđenje, to je nešto što je potpuno jasno. Samo na taj način moguće je utvrditi punu istinu o nečijem djelovanju. Istim putem, sagledavanjem svega što je radio može se utvrditi i nečije mučeništvo. Posljednjih je desetljeća glorificiran zbog toga kao bezgrešni mučenik, čovjek koji je navodno samo zbog svoje vjere završio negdje između Badije i Orebića', objavila je VEDRA te dodala kako o njegovom djelovanju svjedoče korčulanski antifašisti.

'Tijekom Drugog svjetskog rata iz čiste mržnje prema borcima za slobodu od nacifašističkih okupatora bio najobičniji denuncijant. Dvije djevojke i sedam mladića iz Korčule skončalo je od ruke nacističkih okupatora - Nijemaca i njihovih endehazijskih potrkala - nakon što ih je tamošnjim vlastima te iste 1944. godine prokazao baš fra Bernardin, zbog čega su uhićeni, bili izloženi višednevnim mučenjima i potom ubijeni. I zato, kao puna istina o fra Bernardinu Sokolu neka posluži i ovaj popis koji su Korčulani nalijepili preko plakata kojim se najavljuje obilježavanja fratrovog mučeništva', objavila je VEDRA uz fotografiju plakata preko kojeg su nalijepljena imena ubijenih.


'Todor Foretić Kolenda, Domeniko Balarin, Andrija Cvitković, Antun Nadilo Krenić, Vojko Trojan, Luca Peručić, Martin Šegedin, Kata Curać i Ante Pivac. To su istinski mučenici u ime slobode hrvatskog naroda i hrvatske zemlje. Slava im', zaključila je VEDRA.

Vaša reakcija na temu