Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VeDRA: Nitko ne može biti iznad zakona

VeDRA: Nitko ne može biti iznad zakona

'Reakcije dijela braniteljskih udruga prema gradskoj odluci su neprimjerene'

Povodom 'neutemeljenih i neprimjerenih reakcija dijela braniteljskih udruga grada Splita' prema odluci Grada Splita da provede zakonske odredbe u vezi upravljanja i korištenja gradske imovine (Vila Dalmacija), udruga VeDRA reagirala je priopćenjem za javnost.

'Smatramo da je moralno nedopustiva i građanski neodgovorna reakcija dijela braniteljskih udruga  grada Splita na odluku Grada da u praksu provede ono što se od samog početka trebalo savjesno i odgovorno provoditi a to je zakon. Republika Hrvatska je demokratska država vladavine prava što znači da ni jedan pojedinac niti skupina nemaju pravo vladati, upravljati ili vršiti bilo koji oblik samovolje, prisile i represije prema bilo kojem drugom pojedincu, skupini ili državnim i javnim institucijama. Nad svima nama vlada pravni poredak i u skladu s tim građanska nam je dužnost poštovati i provoditi zakon. To je jedna od najvećih i najvrjednijih tekovina liberalne demokracije na koju je pristao čitavi slobodni i demokratski svijet. 

Gospođa pročelnica Maja Đerek djeluje upravo u tom smjeru. Ona inzistirajući na provedbi zakona poštuje i brani vladavinu prava i demokratski sustav naše Domovine. Ona profesionalno i odgovorno izvršava svoje radne zadaće što se od svakog državnog i javnog službenika i očekuje. Baš zato nije sasvim jasno što žele braniteljske udruge kada se protive tom i takvom djelovanju Grada Splita. Časna  obrana Domovine od napada agresora nije niti je mogla podrazumijevati uzurpaciju Države od bilo kojeg pojedinca ili skupine pa ni od dijela onih koji su je časno i hrabro branili da bi u ovom konkretnom slučaju pokazali sasvim drugačije ponašanje. Da, valja to otvoreno reći, oni koji napadaju gospođu Đerek, savjesnu i odgovornu službenicu Grada Splita, napadaju vladavinu prava i demokratski ustroj naše Domovine. To se ne može opravdati niti jednim razumnim razlogom. 

Od branitelja kao onih koji su branili Domovinu od agresora s pravom se očekuje da, kao i svi ostali građani, brane njezine interese i u miru. A interesi RH nisu i ne mogu biti protivni vladavini zakona i demokratskom sustavu. Štoviše, upravo to jesu temeljni interesi svake slobodne i uređene građanske države pa tako i RH. Iz konteksta Domovinskog rata, hrvatske povijesti i njenog Ustava posebno zabrinjava i žalosti što se partizani koriste kao osnova za diskvalifikaciju. Partizanski pokret je oslobodilački pokret koji je Hrvatsku oslobodio otrgnuvši je iz ruku okupatora i njihovih slugu domaćih izdajnika i tako sačuvao i potvrdio njenu državnost koja je u Domovinskom ratu obranjena. 

Pozivamo sve branitelje u gradu Splitu i u našoj Županiji da kao i u obrambenom i časnom Domovinskom ratu još jednom, u ovom konkretnom slučaju, pokažu svoje praktično domoljublje te daju podršku službama Grada Splita u provođenju zakona i uspostavi potpune vladavine prava u gradu Splitu. Na taj se način časno brani Domovina u miru.

Neutemeljena traženja dijela braniteljskih udruga štete u konačnici i samim tim udrugama. Zato i njih pozivamo da još jednom i stalno nanovo budu na razini građanskog patriotizma i zaštite institucije od vlastitog pokušaja uzurpacije istih, tako što će odustati od svojih dosadašnjih stavova i prihvatiti odluke institucija koje su ovlaštene za provođenje zakona i koje to, u ovom konkretnom slučaju, i čine.

Predsjedništvo VeDRA-e', stoji u priopćenju.

Vaša reakcija na temu